skip to Main Content
Spaanse politie arresteert in Madrid op aanraden van Zwitserland klokkenluider Swissleaks

Spaanse politie arresteert in Madrid op aanraden van Zwitserland klokkenluider Swissleaks

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse politie heeft op aanraden van Zwitserland en na een internationaal aanhoudingsbevel de Frans-Italiaanse Swissleaks klokkenluider Hervé Falciani aangehouden. Deze aanhouding gebeurde in Madrid op straat toen de ex HSBC bank topman op weg was naar een conferentie waar hij een lezing zou houden. Na de aanhouding en het verschijnen voor de rechter, heeft deze laatste hem voorlopig op vrije voeten gesteld.

Terwijl de Spaanse justitie een internationaal aanhoudingsbevel heeft voor de uit Catalonië gevluchte ERC politicus en in Zwitserland verblijvende Marta Rovira en Ana Gabriel van de CUP partij, heeft de Zwitserse justitie de hulp gevraagd aan de Spaanse collega’s om de klokkenluider aan te houden. Dat gebeurde dan ook deze donderdag maar na verschijning voor de rechter in Madrid werd hij in afwachting van zijn uitlevering (of niet) op vrije voeten gesteld. In Zwitserland werd de klokkenluider in 2016 tot vijf jaar celstraf veroordeeld.

In 2013 werd Spanje ook al door Zwitserland verzocht om Falciani uit te leveren aan Zwitserland maar dat weigerde de Spaanse justitie toen. De reden daarvoor was dat de misdaden waarvoor de Zwitserse justitie Falciani wilde aanklagen niet als dusdanig voorkomen in de Spaanse wetgeving. Het Zwitserse gerecht herstelde het uitleveringsverzoek en paste deze zo aan om deze opnieuw naar Spanje te sturen in 2017.

Hervé Falciani wordt al sinds 2008 gezocht door de Zwitserse autoriteiten omdat hij de gegevens van zijn voormalige klanten bij de HSBC bank kopieerde en lekte. Er waren meer dan 130.000 namen die Falciani bekend maakte waaronder ook honderden belastingontduikers in Spanje die voor 1,3 miljard euro op Zwitserse bankrekeningen hadden staan waarvan nu inmiddels 300 miljoen is terugbetaald aan de Spaanse belastingdienst. Vanwege het vrijgeven van deze vertrouwelijke bankgegevens moest Falciani Zwitserland uit vluchten en werden er gerechtelijke procedures aangespannen in onder andere Spanje, Frankrijk en België.

De justitiële samenwerking tussen Zwitserland en Spanje is de afgelopen maanden gespannen door de ontsnapping naar het Centraal-Europese land van Catalaanse pro-onafhankelijkheid leiders Marta Rovira van de ERC partij en Anna Gabriel van de CUP antisysteem formatie. Gabriel zocht haar toevlucht in Zwitserland op 20 februari om aan rechter Pablo Llarena van het Hooggerechtshof te ontkomen. Rovira vertrok daarentegen op 23 maart, de datum voordat zij voor de rechter moest verschijnen wegens rebellie en verduistering van overheidsgeld.

Een Zwitserse woordvoerder van justitie had al voordat er internationale aanhoudingsbevelen waren uitgegeven door de Spaanse rechter aangekondigd dat zijn land mensen die geclaimd worden voor overwegend politieke kenmerken niet uitlevert. Er wordt nu echter in de Spaanse pers gespeculeerd over een mogelijke afspraak van uitlevering tussen Spanje en Zwitserland wat betreft Hervé Falciani en Marta Rovira maar dit heeft de minister van Binnenlandse Zaken ontkend.

Foto: El Páis

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Het woord rebellie kan op verschillende manieren gebruikt worden.De Spaanse justitie gebruikt het om mensen jarenlang te kunnen opsluiten.
  Niet verwonderlijk gezien de uitspraak vanuit Moncloa.
  El gobierno confia en que la Justititia espanola tomara las medidas adecuados.
  La Vanguardia van vandaag 05-04-2018 . Met andere woorden jongens ga op zoek en vind wat zoals jullie al de hele tijd gedaan hebben.

  1. Wat is er fout aan die zin van uit Moncloa als ik vragen mag. Justitie is bezig met deze zaak en zal de beslissingen moeten nemen.
   Daarnaast gaat het in dit artikel niet over Puigdemont dus graag reacties over de gevluchte separatistenleider plaatsen bij het juiste verhaal 🙂

   1. De politie kan zich beter onthouden van dit soort uitspraken,maar ik krijg steeds meer het gevoel dat dat niet geldt voor Spanje.Waarom zulke zware straffen bij geweldloos verzet.

 2. Dat vind ik echt wel “dubbel”.
  Door het luiden van de klokken werden honderden Spanjaarden betrapt als fraudeurs, en inde de Spaanse staat heel wat gefraudeerde inkomsten.
  Daarvoor zouden ze de klokkenluider nu ‘bedanken’ ?

  Bovendien is het bankgeheim in Zwitserland sedert enkele jaren, door de forse houding van president Obama, heel wat minder strikt geworden.

  1. Kijk Luc, dit artikel is 100 procent mijn terrein.
   Mijn werk namelijk.
   Er is geen Zwitsers ¨bankgeheim¨ al heel lang niet meer.

   Het zogenaamde Zwitsers bankgeheim waar men over spreekt, is het feit dat de Zwitserse banken onder druk van de EU en door regelgeving van hun eigen overheid, nu gegevens moeten afgeven van prive personen.
   Maar is Zwitserland er minder van geworden, zijn er miljarden weggehaald uit de banken…valt wel mee hoor.
   Alleen domoren hebben namelijk het geld op hun eigen naam staan, er zijn zoveel legale manieren om ook nog altijd in Zwitserland geweldig te bankieren met een top garantiestelsel etc. gebruik een trustee, een bedrijf etc en dan kan er geen Belg, Spanjaard of wat dan ook aan doen. LEGAAL.

   Jij spreekt over fraudeurs?
   Mensen die het niet goed doen of tegen de regels werken zijn….oh ja, strafbaar. Fraudeur ben je als je het bewust doet, de meeste mensen hebben iets gedaan via een slechte adviseur en zijn volgens de wet dan fout, niet de adviseur, maar zij zelf. Daar kan men over twisten.

   Maar zo te lezen zijn we het een keer eens Luc, waaaaaattt ja….echt waar.
   Als je op oneigenlijke wijze aan gelden komt, de belastingdienst in het ootje neemt of overheidsgelden achterover drukt, dan ben je dus een boefje….nou…zal ik er buiten de PP er eens een paar noemen?? Sommige kwamen bij de Belgen terecht, jouw volkje, daar waar zelfs de Nederlanders eerder hun pepernootjes kwamen verstoppen voor de NL belastingdienst….dubbele agenda of moraal Luc??

    1. Je mag me altijd contacten Walter hahaha…
     Dan kunnen we wellicht tonen dat samenwerken overal beter werkt dan elkaar tegen werken en dan zou al heel veel ellende in de wereld opgelost zijn.

 3. De Spaansen kranten van vandaag staan vol over de zaak Cifuentes. Aan de Zwitserse klokkenluider wordt weinig aandacht besteed. Ik heb het idee dat gezien de commentaren van de redactie ze niet zo happig zijn op nieuws over Cifuentes aangezien dit de huidige `democratische` regering weer verdere schade toebrengt.

  1. dat is niet waar en een onterechte bewering van jouw kant. We hebben al over Cifuentes geschreven: https://www.spanjevandaag.com/23/03/2018/heeft-de-regiopremier-van-de-comunidad-de-madrid-gelogen-over-haar-studie/ en hebben er wel aandacht voor. Vandaag werd er echter ook geschreven over de klokkenluider op bijna alle kranten en is dat ook net zoals Cifuentes in alle tv.journaals te zien dus je beschuldigingen aan ons adres zijn weer niet terecht. Moet ik net zoals de vorige keer alle links naar de Spaanse kranten plaatsen of begrijp je het wel?

  2. En welke schade dan wel A. Bakker??
   Voor geval je het niet weet, de regering, denk dat jij als velen op de PP doelt, staat ook terecht voor corruptie. Voor het misbruiken van overheidsgelden, maar dat lees je niet in de wakkere krant van Nederland heh. Diezelfde krant die telkens vergeet te melden als er in NL zelfs eens iets naar buiten komt over misbruik van overheidsgelden en corrupte mensen…ja ja zelfs in NL. komt dat voor. Meer dan jij weet en denkt, want ja, jij maakt je meer druk over een ander land dan je eigen land….

   Amsterdam…020 daar waar men nog altijd denkt dat er buiten de grachtengordel geen ander leven bestaat in Nederland….tja, ik weet niet welke kranten je leest of welke zenders in Spanje bekijkt, maar ik heb er genoeg over kunnen lezen en bekijken hoor, maar ja, ik woon dan ook hier en jij in Amsterdam.

   Democratie tussen aanhalingstekens…tsss wie kreeg ook al meer tikken op de vingers over democratie…NL of Spanje, verrek…NL….Das ook wat….referenda afschaffen…waar ook al weer?
   Uitslagen van een referendum niet volgen…waar ook al weer….?? Echt waar joh, in Nederland?? WOW….

   1. Als jullie even gekeken hadden dat hadden jullie geweten dat ik toen nog niet aangemeld was bij jullie clubje.Jullie commentaar is hier dus niet terecht.Ik ben erg benieuwd wat jullie gaan schrijven over Puigdemont.De Spaanse justitie heeft rebellie gefabriceerd om zo Puigdemont en co tot zware straffen te veroordelen. De Duitsers gaan hem hiervoor niet uitleveren, maar misschien wel voor corruptie. Ik zie het al voor me. Puigdemont in de gevangenis samen met een groot aantal aanhangers van de PP. Kunnen gezellig de politieke toestand van het land bespreken. Wat de kranten betreft . Ik lees er denk ik meer dan de gemiddelde lezer.Ik heb er nl alle tijd voor.

    1. En dat de Duitse rechter (niet de Duitsers dus) hem niet uitlevert voor rebellie is heel logisch want zonder geweld (lees wapens) is er in Duitsland geen sprake van rebellie of hoogverraad, beslissing van de Duitse rechter is dus geheel volgens de Duitse wet en dat is precies zoals het hoort. In Spanje staat rebellie nu eenmaal wel in de grondwet omdat ze al eens problemen hebben gehad met een vorm van rebellie en een staatsgreep dus logisch dat men dat in de grondwet heeft staan. Persoonlijk heb ik rebellie ook nooit begrepen want dat is wel het zwaarste wat er is maar als een rechter dat wel zo ziet kun je daar niet veel aan doen. Een rechter hoort zich aan de wet te houden, net zoals Puigdemont en de zijnen, doet men dat niet dan is men strafbaar, net zoals jij en ik. Helaas menen de separatistische politici dat ze keer op keer boven de wet staan waarbij ze zelfs hu eigen Catalaanse wetten niet respecteren dus waar gaat het dan nog over.

    2. En sinds wanneer ging dit artikel over Puigdemont???

     Enne je hoeft je hier niet aan te melden volgens mij, we zijn geen eng clubje.
     Iedereen die kan, mag en kan reageren. Vrijheid en blijheid.
     Zo lang de redactie dat toelaat…..en dat is hun taak die ze zeer goed uitvoeren.

     Bakker blijf bij je beroep en bak brood, want wat je er verder van bakt is nu toch echt ingezakt…zeker te weinig zelf rijzend bakmeel gebruikt??

     1. De schade Juan. Waarom reageer je daar niet op als ik een Spaanse krant aanhaal.
      Zwak hoor als je flauwiteiten dibiteert over over zelfrijzend bakmeel. Je niveau gaat beslist omhoog moet ik toegeven.

   2. Beste Juan, Ik citeerde hier El Pais . dwz schade voor de PP. Ik neem aan dat het een goede krant is toch? Ik denk dat jij het verschil niet weet tussen een bindend referendum en een raadgevend referendum,maar dat vergeef ik je. Veel mensen weten dat nl niet.
    Wat de corruptie van de PP betreft . Ik ben het volledig met jou eens . Ze worden vervolgd, maar het duurt allemaal zo lang he. Net zo lang als De Spaanse justitie nodig had om de Catalanen op te sluiten met een verzonnen aanklacht van rebellie. Tenminste als ik de Duitse justitie moet geloven.

    1. Bakker, ik volg de Nederlandse politiek echt nog wel, het is onderdeel van mijn dagelijkse werk. In Nederland riep men ooit het raadgevende deel in leven om de mensen het idee te geven dat ze iets te vertellen hadden. Nu dat te vaak tegen de regering en overheids belangen in gaat, wil men er weer van af. Het bindend referendum…ach dat komt bijna niet voor toch?
     De woorden geven al het verschil aan, ik ken echt mijn moedertaal nog wel Bakker, wees niet bang.

     Kijk even naar D66, die partij voerde het in, en wil er nu ze in de regering zitten toch maar weer van af….

     Dat is mijn verwijt over democratie in NL en naar andere landen en mensen in die andere landen.
     Men trapt tegen Spanje aan over de Catalaanse kwestie als zijnde geen democratie.
     Mijn opmerkingen waren bedoelt om je te laten zien dat democratie dus een redelijk rekbaar begrip is….de ene keer komt het de politiek uit en de andere keer niet, dat is niet alleen in Spanje zo maar dus ook in je eigen landje.

     Dus voor te schoppen naar het land en de regering van Spanje, moet je toch echt ook eens kijken naar Nederland…..

     En corruptie bestrijden is helaas overal een lang proces. Maar als je al een tijd in Spanje woont zoals ik, dan weet je dat hele simpele dingen via lange processen kunnen gaan.
     Men wil hier echt een eind aan maken, maar dat gaat met hobbels in de weg….jammer genoeg. Net als men echt wel een goed einde wil maken aan de Catalaanse kwestie, maar ego´s aan beide kanten staat dat in de weg.
     Zodra er aan beide kanten nieuwe mensen een kans mogen krijgen, is het echt zo opgelost, maar zolang er een Rajoy en een Puigdemont aan het proberen zijn wie het verst kan pissen komen we nergens.

     Mensen roepen dat de mensen die tegen de afscheiding zijn, zoals ik, dus de Catalanen haten, snappen het niet, ik zelf haat niemand en zeker niet mijn landgenoten. Maar ik vind wel dat ze zich teveel zand in de ogen laten strooien door een klein groepje mensen die kennelijk andere belangen heeft dan de belangen van het volk te dienen.
     Simpel.


 4. a bakker
  04/04/2018 om 19:37…

  Ook vraag ik me af of heren als Cooper Hans en Juan.Ik ga er even vanuit dat het heren zijn, gezien hun vaak opmerkelijke schrijfstijl , zich ervan bewust zijn dat landen als Schotland, Belgie en Zwitserland geen Catalanen uitleveren.Welke reden zouden die landen kunnen hebben over het democratische gehalte van Spanje?Ik weet het niet. Jullie waarschijnlijk wel.”

  @a.bakker,
  Mijn eerste reactie zou geweest zijn “Vraagt het aan je schoonpappatje!!!”, maar daar kom ik later wel eens op terug.

  Tot op heden hebben de rechtsgangen noch België, noch Schotland en noch Duitsland een EINDOORDEEL afgegeven. Dit zijn de enige landen waar een EAB namens Spanje is ingediend! Bij de Zwitserse autoriteiten is nog GÉÉN internationaal aanhoudingsbevel ingediend!

  Als antwoord op uw hierboven gestelde vraag is; Komende tijd zal deze voor u beantwoord worden of een inwoner uit de Spaanse regio Catalonië boven alle (internationale) wetten staat!

  1. Klaarblijkelijk loopt er wel een internationale opsporingsbevel tegen Marta, dacht dat deze was bevroren tot haar vrijwillige aanmeldingstermijn zou verstrijken, dus niet!
   Vandaar dat de Zwitserse regering op een akkoordje wil gooien met de Spaanse regering.
   Hopelijk houden blijven ze bij hun eerdere besluitvorming in 2015.

   Maar Marta die is spoorloos volgens haar advocaat, vreemd hoor!, of het is gewoon onderdeel van het circus!

   https://twitter.com/parish_matthew/status/978999300385583104?ref_src=twsrc%5Etfw

 5. Naar mijn weten is er (nog) géén EAB ingediend bij in Zwitserland tegen Marta Rovira.
  Haar vrijwillige aanmeldingstermijn is nog niet verlopen, deze zal eind deze week in loop der volgende week verstrijken. De rechter Pablo Llarena heeft vorige week de ANC (die garant staat voor haar borg) verwittigd als de voortvluchtige zich niet 10 dagen meldt de borgsom naar de Staatskas gaat.

  Voor die hippie Anna Gabriel is geen EAB uitgevaardigd, haar strafbare feiten zijn lichte vergrijpen, waarop een in de regel geldboetes voor staan tot nog geen 1 jaar celstraf.

  Las in een (helaas al weer) gesloten artikel, dat onwetende beweren dat die hippie Anna Gabriel wordt verzocht voor uitlevering, dus niet!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by