Spaanse socialisten willen een wet om nepnieuws te verbieden

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse socialistische partij PSOE wil een wet die fake news strafbaar moet maken waarmee Spanje het eerste land zou zijn met een wet om nepnieuws strafbaar te maken. De PSOE wil een wijziging zien bij het nieuwe wetsvoorstel voor gegevensbescherming wat momenteel door het Parlement behandeld wordt.

De PSOE wil de strijd aangaan met het nepnieuws ofwel fake news wat steeds vaker te lezen is. De tekst in de wijziging in het nieuwe wetsvoorstel stelt voor om beheerders van sociale media netwerken, digitale platforms en soortgelijke online diensten de waarborg te geven voor waarheidsgetrouwe informatie en nieuws. Er dienen doeltreffende protocollen worden aangenomen om indien nodig inhoud te verwijderen die het grondwettelijke recht om vrijelijk te communiceren of waarheidsgetrouwe informatie te ontvangen schendt.

De nieuwe norm zou met name van invloed zijn op de verspreiding van nepnieuws als een politieke strategie, zoals is gebleken uit verkiezingscampagnes in andere landen. Ook het gebruik van nepnieuws voor propaganda doeleinden zou aan banden gelegd moeten worden met deze nieuwe aanvulling op de wet op de gegevensbescherming.

Het initiatief is ook bedoeld om het recht van individuen op eer en reputatie in de online wereld te waarborgen en dringt er bij beheerders van sociale media, digitale platforms en andere distributiekanalen op aan de nodige protocollen aan te nemen om “de menselijke waardigheid te behouden” en “ervoor te zorgen dat gebruikers die inbreuk maken op deze protocollen kunnen worden geïdentificeerd”.

Als het initiatief van de socialisten doorgaat wordt Spanje het eerste land met een uitgebreide wet die de digitale rechten reguleert.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
9 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.