Search
menu
Search

Spaanse socialisten willen een wet om nepnieuws te verbieden

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse socialisten willen een wet om nepnieuws te verbieden

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse socialistische partij PSOE wil een wet die fake news strafbaar moet maken waarmee Spanje het eerste land zou zijn met een wet om nepnieuws strafbaar te maken. De PSOE wil een wijziging zien bij het nieuwe wetsvoorstel voor gegevensbescherming wat momenteel door het Parlement behandeld wordt.

De PSOE wil de strijd aangaan met het nepnieuws ofwel fake news wat steeds vaker te lezen is. De tekst in de wijziging in het nieuwe wetsvoorstel stelt voor om beheerders van sociale media netwerken, digitale platforms en soortgelijke online diensten de waarborg te geven voor waarheidsgetrouwe informatie en nieuws. Er dienen doeltreffende protocollen worden aangenomen om indien nodig inhoud te verwijderen die het grondwettelijke recht om vrijelijk te communiceren of waarheidsgetrouwe informatie te ontvangen schendt.

De nieuwe norm zou met name van invloed zijn op de verspreiding van nepnieuws als een politieke strategie, zoals is gebleken uit verkiezingscampagnes in andere landen. Ook het gebruik van nepnieuws voor propaganda doeleinden zou aan banden gelegd moeten worden met deze nieuwe aanvulling op de wet op de gegevensbescherming.

Het initiatief is ook bedoeld om het recht van individuen op eer en reputatie in de online wereld te waarborgen en dringt er bij beheerders van sociale media, digitale platforms en andere distributiekanalen op aan de nodige protocollen aan te nemen om “de menselijke waardigheid te behouden” en “ervoor te zorgen dat gebruikers die inbreuk maken op deze protocollen kunnen worden geïdentificeerd”.

Als het initiatief van de socialisten doorgaat wordt Spanje het eerste land met een uitgebreide wet die de digitale rechten reguleert.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?