Spaanse socialisten willen een wet om nepnieuws te verbieden

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Spaanse socialisten willen een wet om nepnieuws te verbieden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse socialistische partij PSOE wil een wet die fake news strafbaar moet maken waarmee Spanje het eerste land zou zijn met een wet om nepnieuws strafbaar te maken. De PSOE wil een wijziging zien bij het nieuwe wetsvoorstel voor gegevensbescherming wat momenteel door het Parlement behandeld wordt.

De PSOE wil de strijd aangaan met het nepnieuws ofwel fake news wat steeds vaker te lezen is. De tekst in de wijziging in het nieuwe wetsvoorstel stelt voor om beheerders van sociale media netwerken, digitale platforms en soortgelijke online diensten de waarborg te geven voor waarheidsgetrouwe informatie en nieuws. Er dienen doeltreffende protocollen worden aangenomen om indien nodig inhoud te verwijderen die het grondwettelijke recht om vrijelijk te communiceren of waarheidsgetrouwe informatie te ontvangen schendt.

De nieuwe norm zou met name van invloed zijn op de verspreiding van nepnieuws als een politieke strategie, zoals is gebleken uit verkiezingscampagnes in andere landen. Ook het gebruik van nepnieuws voor propaganda doeleinden zou aan banden gelegd moeten worden met deze nieuwe aanvulling op de wet op de gegevensbescherming.

Het initiatief is ook bedoeld om het recht van individuen op eer en reputatie in de online wereld te waarborgen en dringt er bij beheerders van sociale media, digitale platforms en andere distributiekanalen op aan de nodige protocollen aan te nemen om “de menselijke waardigheid te behouden” en “ervoor te zorgen dat gebruikers die inbreuk maken op deze protocollen kunnen worden geïdentificeerd”.

Als het initiatief van de socialisten doorgaat wordt Spanje het eerste land met een uitgebreide wet die de digitale rechten reguleert.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.