skip to Main Content
Spaanse socialisten willen een wet om nepnieuws te verbieden

Spaanse socialisten willen een wet om nepnieuws te verbieden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse socialistische partij PSOE wil een wet die fake news strafbaar moet maken waarmee Spanje het eerste land zou zijn met een wet om nepnieuws strafbaar te maken. De PSOE wil een wijziging zien bij het nieuwe wetsvoorstel voor gegevensbescherming wat momenteel door het Parlement behandeld wordt.

De PSOE wil de strijd aangaan met het nepnieuws ofwel fake news wat steeds vaker te lezen is. De tekst in de wijziging in het nieuwe wetsvoorstel stelt voor om beheerders van sociale media netwerken, digitale platforms en soortgelijke online diensten de waarborg te geven voor waarheidsgetrouwe informatie en nieuws. Er dienen doeltreffende protocollen worden aangenomen om indien nodig inhoud te verwijderen die het grondwettelijke recht om vrijelijk te communiceren of waarheidsgetrouwe informatie te ontvangen schendt.

De nieuwe norm zou met name van invloed zijn op de verspreiding van nepnieuws als een politieke strategie, zoals is gebleken uit verkiezingscampagnes in andere landen. Ook het gebruik van nepnieuws voor propaganda doeleinden zou aan banden gelegd moeten worden met deze nieuwe aanvulling op de wet op de gegevensbescherming.

Het initiatief is ook bedoeld om het recht van individuen op eer en reputatie in de online wereld te waarborgen en dringt er bij beheerders van sociale media, digitale platforms en andere distributiekanalen op aan de nodige protocollen aan te nemen om “de menselijke waardigheid te behouden” en “ervoor te zorgen dat gebruikers die inbreuk maken op deze protocollen kunnen worden geïdentificeerd”.

Als het initiatief van de socialisten doorgaat wordt Spanje het eerste land met een uitgebreide wet die de digitale rechten reguleert.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Bijna al het nieuws is nepnieuws, je kunt daar achter komen door echt overal naar nieuwsbronnen te zoeken. Alles is aangevuld of er worden belangrijke punten achterwege gelaten of er wordt zelfs een deel bij verzonnen. Ze zullen wel bedoelen met nepnieuws dat de waarheid de kop ingedrukt moet worden want stel je voor dat we door krijgen wat de politieke kliek van plan is. Ik hou niet van wij van wc-eend weten wat goed voor u is, ik bepaal zelf wel wat ik geloof of niet.

 2. En wie gaat er bepalen wat nepnieuws is? Dat kan ik zelf veel beter. Je hoeft de tv maar aan te zetten en naar het nieuws te kijken.

 3. @Fran Carlos,
  Inderdaad, in rechtse kringen weet je dat de boel belazerd wordt, bij links is dat altijd even schrikken als het daar ook gebeurt.

 4. Het laatste nieuws is dat Puigdemont op borgtocht vrijkomt.
  Het bedrag is vastgesteld op 75.000 euro
  Duitsland wil overgaan tot arrestatie, maar alleen als hij aangeklaagd word voor corruptie, niet voor rebbelie

 5. Opvallend toch dat het grootste nepnieuws, maar vooral de roep om censuur altijd vanuit socialistische kringen komt. De PSOE schijnt nog niet te beseffen dat haar politieke rol, net als die van haar socialistische geloofsgenoten in de rest van Europa, totaal is uitgespeeld. In Nederland neemt DDR66 de rol van autoritaire staatspartij over, maar dat is een tijdelijke zaak. De houding van de PSOE in Catalonië spreekt ook boekdelen: ze snappen niet dat Poezemond een putschist is en willen “dialoog”. Die slappe houding versnelt hun ondergang.

 6. Misschien kunnen de salon socialisten beter eerst even goed in de spiegel gaan kijken. Net als alle andere politici trouwens. Fakenieuws lanceren om even de publieke opinie te testen is bijna dagelijks goed binnen deze corrupte kringen. Tonnen boter op hun hoofd!!!

 7. Zou de bewering dat het organiseren van een referendum tegen de grondwet en dus strafbaar is daar ook onder vallen of is dat gewoon machtsmisbruik ? 🙂

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken