Search
menu
Search

Sagrada Familia vraagt na 134 jaar bouwvergunning aan in Barcelona

Oeps ... foto ontbreekt!

Sagrada Familia vraagt na 134 jaar bouwvergunning aan in Barcelona

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In oktober 2018 meldden we al dat er een bouwvergunning zou zijn afgegeven voor de Sagrada Familia maar nu blijkt dat dit nog niet het geval was. Gedurende de afgelopen 134 jaar heeft men zonder bouwvergunning en dus zonder officiële toestemming van de gemeente Barcelona aan de Sagrada Familia gebouwd. Nu heeft men dan eindelijk een vergunning aangevraagd waarbij geen gegevens zijn vrijgegeven over de bedragen die daarmee gemoeid zijn.

Vreemd maar waar. Aan de wellicht beroemdste moderne kerk van Antonio Gaudí wordt al 134 jaar lang zonder een bouwvergunning gewerkt. De Sagrada Familia en de gemeente hebben nu eindelijk een overeenkomst afgesloten om de “licencia de obras” officieel af te geven.

Illegaal

Elk jaar komen er 4,5 miljoen toeristen naar de Sagrada Familia die dat tot nu toe eigenlijk deden bij een illegaal gebouw. De kerk van Gaudí heeft namelijk nooit een bouwvergunning gehad. Dankzij een administratief stilzwijgen kon men rustig gedurende al deze jaren doorgaan met de bouw van Barcelona’s beroemdste monument maar geheel legaal was de bouw nooit.

In het jaar 1882 werd de eerste steen gelegd voor het godshuis en sindsdien is men niet gestopt (behalve gedurende de Spaanse burgeroorlog) met de bouw van een van de meest opmerkelijke godshuizen van Europa en wellicht wel van de wereld.

Bouw

In 1882 begon Francisco de Paula del Villar met de bouw van een kerk maar deze werkzaamheden werden in 1883 door de inmiddels beroemde Gaudí overgenomen. Gaudí dacht in eerste instantie dat hij in 10 jaar tijd wel klaar zou zijn met zijn gebedshuis maar na zijn dood in 1926 moest men verder bouwen aangezien de kerk nog lang niet klaar is. Men denkt dat de kerk pas in 2026, 100 jaar na het overlijden van Gaudí, af zal zijn.

In 1882 werd er begonnen met de bouw van de Sagrada Familia op een terrein in Barcelona waar op dat moment nog niet veel gebouwd werd. Blijkbaar heeft men echter toentertijd vergeten een bouwvergunning aan te vragen en heeft men dat al die jaren daarna nooit meer gedaan.

De plaats waar de Sagrada Familia staat is in het gemeenteregister ingeschreven als een 14.781 vierkante meter groot bouwterrein gelegen tussen de straten Provença, Mallorca, Marina en Sardenya. De eigenaren van dit terrein hebben in 1882 nooit de bouw van de kerk ingeschreven in het gemeenteregister waardoor de bouw eigenlijk illegaal zou zijn.

36 miljoen

Daar is dus nu een einde aan gekomen na een overeenkomst tussen de gemeente Barcelona en de Sagrada Familia. Daarbij hebben de verantwoordelijken van de Sagrada Familia aangegeven dat ze de komende 10 jaar 36 miljoen euro zullen uitgeven om de omgeving van de Gaudí kerk te verbeteren en een deel van de kosten van het onderhoud van de omgeving van de Sagrada Familia te betalen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?