Dit zijn de plannen voor de toeristenbelasting in de Valencia regio

Dit zijn de plannen voor de toeristenbelasting in de Valencia regio
Beeld: Canva

Dit zijn de plannen voor de toeristenbelasting in de Valencia regio

VALENCIA – In navolging van de autonome regio’s Catalonië en de Balearen eilanden ziet het er naar uit dat de Comunidad Valenciana ofwel de Valencia regio ook een toeristenbelasting gaat krijgen. Er wordt al jaren over gediscussieerd maar uiteindelijk zijn de drie politieke partijen PSPV, Compromis en Unidas-Podemos in december 2021 overeengekomen dat er vanaf 2023 een ‘tasa turistica’ of ‘Impuesto Valenciano de Estancias Turísticas’ gaat komen.

De toeristenbelasting of ‘Impuesto Valenciano de Estancias Turísticas’ die de provincies Alicante, Valencia en Castellón zullen krijgen vanaf 2023 is echter anders dan in Catalonië en de Balearen. In deze twee regio’s gaat het om een regionale toeristenbelasting die in de hele autonome regio geldt maar in het geval van de Valencia regio gaat het om een gemeentelijke toeristenbelasting die daarnaast vrijwillig is. Met andere woorden, de gemeenten kunnen ervoor kiezen om een toeristenbelasting in te voeren om hun gemeentekas aan te vullen en het geld te gebruiken voor verbeteringen in het toerisme, of niet.

Dat zou dus kunnen betekenen dat er bijvoorbeeld in Benidorm wel een toeristenbelasting kan gaan gelden maar in Alicante stad weer niet. Overigens hebben juist deze twee gemeenten al laten weten dat ze geen toeristenbelasting gaan invoeren. Er zijn meer gemeenten die geen toeristenbelasting willen vragen aan hun bezoekers. 

Inmiddels zijn er meer details bekend gemaakt over hoe deze toeristenbelasting er uit moet gaan zien en wat de bedragen worden. Iedereen vanaf 16 jaar die overnacht in de Valencia regio moet een toeristenbelasting gaan betalen in die gemeenten die meedoen met het heffen van deze toeristische belasting. Er zijn uitzonderingen zoals personen onder de 16 jaar, deelnemers van IMSERSO-ouderenreizen, toeristen die voor hun gezondheid naar de regio komen etc.

In de plannen staat dat toeristen op campings en hostals 0,50 euro per nacht moeten betalen. Verblijf je in een 4+ sterren of 5 sterren hotel dan kost het 2,00 euro per nacht. Bij een verblijf in een 3+ en 4 sterrenhotel is het bedrag 1,50 euro per nacht en bij een verblijf in een 1, 2 of 3 sterrenhotel kost de toeristenbelasting 1,00 euro per nacht. Bij overnachtingen in een Turismo Rural accommodatie en B&B (nemen we aan maar staat niet expliciet vermeld) is er een toeristenbelasting van 0,50 tot 1,00 euro per nacht. Cruiseschip passagiers moeten ook 1,50 euro betalen, net zoals de toeristen die in luxe vakantiewoningen verblijven. Er is echter altijd een maximum van 7 dagen dus je betaalt nooit meer dan 7 dagen toeristenbelasting.

het gaat voorlopig nog om plannen waar niet iedereen in de toeristische sector blij mee is. Volgens de regionale overheid komt het geld echter ten gied van de gemeenten die meedoen want dat kan gebruikt worden voor verbeteringen bij toeristische activiteiten etc.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.