Search
menu
Search

Spanje zet 25 Russische diplomaten het land uit die als een ‘bedreiging’ gezien worden

Spanje zet 25 Russische diplomaten het land uit die als een ‘bedreiging’ gezien worden
Beeld: Canva

Spanje zet 25 Russische diplomaten het land uit die als een ‘bedreiging’ gezien worden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na Nederland, België, Italië en diverse andere EU-landen heeft nu ook Spanje besloten om tenminste 25 Russische diplomaten het land uit te zetten. Recent schreven we nog dat in Spanje nog geen beslissing genomen was maar na de laatste oorlogsmisdaden in Bucha (Boetsja) en Marioepol (Mariupol) heeft de regering in Spanje nu ook besloten om diplomaten uit Rusland uit Spanje te zetten.

Na 41 dagen oorlog in Oekraïne en nu het steeds duidelijker wordt dat de Russische soldaten zich schuldig maken aan oorlogsmisdrijven, heeft ook Spanje besloten om Russische diplomaten het land uit te zetten. Het gaat volgens de Spaanse media om 25 diplomaten die als een ‘bedreiging’ gezien worden. Het gaat om diplomaten en personeel van de Russische ambassade in Madrid. De Russische ambassadeur Yuri Korchagin wordt niet het land uitgezet omdat Spanje nog een mogelijkheid wil hebben voor dialoog.

In Rusland heeft men al laten weten als represaille ook actie te zullen ondernemen wat kan betekenen dat Spaanse diplomaten Rusland worden uitgezet. De Spaanse aankondiging komt slechts enkele uren voordat de Oekraïense president Zelenski dinsdagmiddag het Spaanse Parlement toespreekt.

Inmiddels zijn al meer dan 150 Russische diplomaten verschillende landen uitgezet. Italië meldde net voor de Spaanse aankondiging ook 30 diplomaten uit Italië te zetten. Eind maart maakten Nederland en België al bekend ook al bekend respectievelijk 17 en 21 ‘verdachte’ Russische diplomaten hun landen uit te zetten vanwege o.a. spionage. 

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?