Oppositiepartijen willen niets weten van verlenging noodtoestand Spanje

Oppositiepartijen willen niets weten van verlenging noodtoestand Spanje
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse regering wil deze woensdag in het parlement een nieuwe verlenging van de huidige noodtoestand aanvragen. Het zou gaan om alweer de vierde verlenging tot 24 mei van de ‘estado de alarma’ die op 15 maart is begonnen. Volgens de regering zijn er meer dan genoeg redenen om door te gaan met de noodtoestand maar als het aan de oppositiepartijen ligt gooit men in Spanje meteen het hele land open, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Premier Pedro Sánchez kondigde afgelopen zaterdag aan dat hij het parlement op woensdag om een nieuwe verlenging van de huidige noodtoestand wil vragen. Op deze manier kan de regering doorgaan met het controleren van de corona-crisis door via het de-escalatiefase-plan eind juni het land te openen in het ‘nieuwe normaal’ zoals de premier het noemt.

De ‘estado de alarma’ ofwel de staat van alarm of noodtoestand geeft de Spaanse centrale regering de controle over het hele land en alle autonome regio’s waarmee de regering samenwerkt in de strijd tegen het coronavirus tijdens deze gezondheidscrisis. Uiteraard is niet iedereen blij met deze situatie en zien andere politieke partijen het nut niet in van de noodtoestand, althans nu niet meer.

Helaas is ook de strijd tegen het coronavirus en het redden van levens een politieke kwestie waar de verwijten over en weer vliegen en waar iedereen anderen voor van alles en nog wat beschuldigen. Zelfs in een gezondheidscrisis zoals deze waar de hele wereld mee te maken heeft (daarom heet het ook een pandemie) kunnen de politieke partijen en verschillende politieke kleuren elkaar niet vinden. De Spaanse regering kan de noodtoestand alleen handhaven wanneer er een parlementaire meerderheid voor stemt en dat is nu in gevaar.

Dat de extreemrechtse partij VOX tegen alles stemt is bekend want, zoals minister Abalos recent meldde, van een partij die zich baseert op eigen gemaakte leugens en fake news kan ook niets anders verwacht worden. De Catalaanse ERC partij zegt tegen een verlenging te stemmen omdat zij vinden dat de Catalaanse autoriteiten de situatie veel beter zullen controleren waarbij ze alleen aan hun regio denken en niet aan heel Spanje (maar dat was bekend bij de separatisten). De Baskische PNV heeft hun positie nog niet 100% duidelijk gemaakt over wat deze nationalistische partij gaat stemmen en ook Ciudadanos laat hun stem nog even in het midden.

De grootste politieke oppositiepartij Partido Popular (PP) en met name de partijleider Pablo Casado, waarvan bekend is dat hij geen vriend is van Pedro Sánchez van de PSOE, heeft de premier maandag laten weten dat zijn partij een nieuwe verlenging van de noodtoestand niet steunt. Daarbij geeft de PP niet aan of ze tegen stemmen of dat ze zich onthouden van stemmen.

Feit is dat als het aan de PP ligt heel Spanje meteen naar het einde van Fase 3 gaat, dat wil zeggen dat alles open mag, dat iedereen de straat op mag en dat iedereen weer mag doen wat ze deden voor de corona-crisis. De PP regeert diverse autonome regio’s zoals Madrid, Andalusië, Murcia, Galicië en Castilië en Leòn en ook daar wil men zo snel mogelijk af van de noodtoestand waarin de centrale regering de regionale autonome regeringen verteld wat zij moeten doen waar zij niet blij mee zijn. 

Maar de regering van Sánchez vraagt zich af wat het alternatief is? Dat alles weer mag en dat de kans op besmettingen daarna weer groter is? Wil de PP die verantwoordelijkheid dragen of krijgt de regering dan ook de schuld overal van? De Transport minister Abalos was daar heel duidelijk over ‘of noodtoestand of chaos’. 

Autonome regio’s zoals Andalusië en Galicië zeggen dat zij weinig besmettingen en doden hebben dus zij kunnen de situatie onder controle krijgen zonder de bemoeienis van de centrale regering. Maar zonder noodtoestand kan er geen beperking plaatsvinden op de bewegingen van de mensen wat dus zal inhouden dat half Madrid naar de kust zal gaan zoals in Andalusië, Galicië, Murcia en de Valencia regio met alle gevolgen van dien. Men zal massaal de vakantiewoning gaan opzoeken aan de kust of massaal naar de kleine bergdorpen trekken waardoor de verspreiding van het virus vrij spel heeft.

Uiteraard is een noodtoestand geen pretje en uiteraard zijn er veel economische verliezen en is er veel werkloosheid etc. Maar, net zoals in andere landen, wil de Spaanse regering langzaam terug naar het ‘nieuwe normaal’, een strategie die in alle landen gevolgd wordt. Maar net zoals in andere landen heeft de regering te maken met tegenstanders die het allemaal maar onzin vinden, dat de regering de situatie niet onder controle heeft, dat ze niet transparant zijn dat ze etc.

Het lijkt er in Spanje op dit moment echter meer op dat de verkiezingscampagne reeds begonnen is waar elke politieke partij alleen aan de eigen partij denkt en waar de rechtse oppositie meer tegenwerkt dan meewerkt in een haantje de voorste strijd met ernstige gevolgen.

Voorbeeld: Japan

Op het eiland Hokkaido in het noorden van Japan besloot men in februari de noodtoestand af te kondigen en kreeg men de situatie onder controle. Op 18 maart onder druk van de grote bedrijven die alleen maar verlies leden, besloot men het eiland weer te openen waarna de besmettingen drie weken later met maar liefst 80% toenamen en er meer doden bij kwamen. Op 14 april besloot men weer de noodtoestand af te kondigen en erkende men dat men fout en te snel heeft gehandeld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.