menu: rubrieken, zoeken & meer

Belgen mogen zonder quarantaineplicht en PCR-test na thuiskomst naar de Canarische Eilanden reizen

Belgen mogen zonder quarantaineplicht en PCR-test na thuiskomst naar de Canarische Eilanden reizen
Beeld: 123rf

Belgen mogen zonder quarantaineplicht en PCR-test na thuiskomst naar de Canarische Eilanden reizen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Goed nieuws voor de Belgische reizigers want de Belgische autoriteiten hebben op woensdag de kleurcode voor de Canarische Eilanden aangepast naar oranje. Dat betekent dat, ondanks dat reizen naar het buitenland wordt afgeraden, Belgen die naar de Canarische Eilanden reizen na thuiskomst geen PCR-test hoeven te laten zien en ook niet verplicht in quarantaine hoeven.

België kijkt voor de kleurcodes naar de wekelijks aangepaste kaarten van het Europees Centrum voor ziektepreventie en bestrijding die HIER te vinden is. Op die kaart staan sinds woensdag 5 mei ook de Canarische Eilanden oranje (matig risico op besmetting) gekleurd. 

Dat houdt dus in dat Belgen naar de eilanden Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Graciosa, El Hierro, La Palma en La Gomera kunnen reizen zonder dat ze een PCR-test hoeven af te nemen en zonder dat ze verplicht in quarantaine hoeven bij thuiskomst in eigen land.

Samen met de Canarische Eilanden staan ook de Valencia regio, Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera), Murcia regio, Extremadura en Galicië oranje gekleurd op de kaart . Reizen naar deze regio’s kan dus ook zonder PCR-test en quarantaine bij thuiskomst.

Voor alle andere regio’s in Spanje zoals Catalonië, Andalusië, Madrid regio, Aragón, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Navarra, La Rioja, Asturië, Cantabrië en Baskenland evenals de enclaves Melilla en Ceuta is de kleur nog steeds rood op de kaart .

ATTENTIE: Lees altijd voor aanvang van een reis uit of naar België de informatie op de officiële websites van de Belgische autoriteiten zoals op de website info-coronavirus.be.

Reizen naar Spanje

Het is toegestaan maar wordt afgeraden om vanuit België naar het buitenland te reizen. Je moet daarbij voldoen aan de corona-eisen van het land waar je naartoe reist. 

In het geval van Spanje is dat een negatieve PCR/TMA-testuitslag die max. 72 uur oud mag zijn bij aankomst in Spanje. Ook moet het SpTH-formulier ingevuld worden. Deze twee eisen gelden voor reizigers die met het vliegtuig of de boot Spanje binnenkomen.

Ook reizigers die reeds gevaccineerd zijn moeten, zolang er geen Europees corona certificaat is, voldoen aan de coronatest-eis en het verplicht invullen van de Spaanse gezondheidsverklaring (SpTH).

Reizigers vanaf 6 jaar die met eigen vervoer (auto, camper, motor) Spanje binnenkomen over de weg of met de bus of trein moeten tevens een negatieve PCR/TMA-testuitslag van max. 72 uur oud laten zien. Het SpTH-formulier is voor eigen vervoer en trein/busreizigers NIET nodig.

Houdt ook rekening met de corona-eisen die gelden voor de landen waar je doorheen reist als je met de auto, camper of motor over de weg naar Spanje reist zoals Frankrijk. Voor Frankrijk heb je tevens een negatieve PCR-testuitslag nodig van max. 72 uur oud bij binnenkomsten moet je formulieren invullen.

Naar België reizen

Personen die hun hoofdverblijfplaats in België hebben en langer dan 48 uur in het buitenland verbleven (in geval van eigen vervoer) of terugkeren met het vliegtuig, boot, trein of bus moeten het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48 uur voor aankomst in België invullen.

Op basis van de antwoorden op dit digitale formulier wordt berekend of iemand in quarantaine moet gaan of niet. Als je een SMS ontvangt wordt je gezien als hoog risicocontact en moet je in quarantaine moet je jezelf laten testen op dag 1 en 7 van de quarantaineperiode. Deze quarantaine en test zijn verplicht en je riskeert een boete van 250 euro als je dit niet respecteert.

Heb je als reiziger die naar België reist de hoofdverblijfplaats buiten België dan moet je beschikken over een negatieve PCR-test van max. 72 uur oud voor je vertrek uit een rode zone. 

Deze verplichte testuitslag geldt voor alle reigers, ook voor eigen vervoer reizigers tenzij men max. voor 48 uur in het buitenland was of voor max. 48 uur in België verblijft. Dan is een negatieve PCR-testuitslag niet nodig. In alle andere gevallen wel. KLIK HIER voor meer informatie over de PCR-test en uitzonderingen.

Alle reizigers die ongeacht het vervoermiddel naar België reizen moeten ten vroegste 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Dit geldt voor alle reigers, ook voor eigen vervoer reizigers tenzij men max. voor 48 uur in het buitenland was of voor max. 48 uur in België verblijft. KLIK HIER voor meer informatie over het Passagier Lokalisatie Formulier en uitzonderingen.