menu: rubrieken, zoeken & meer

Geen avondklok en regionale lockdowns meer in Catalonië na 9 mei

Geen avondklok en regionale lockdowns meer in Catalonië na 9 mei
Beeld: 123rf (aangepast)

Geen avondklok en regionale lockdowns meer in Catalonië na 9 mei

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Op zondag 9 mei eindigt de actuele noodtoestand in Spanje en moeten de regionale overheden in de autonome regio’s zonder de juridische paraplu eigen corona-maatregelen nemen. Omdat sommige van deze regionale maatregelen niet meer kunnen zonder ‘estado de alarma’ zullen diverse van deze corona-regels komen te vervallen.

Eerder maakten andere regio’s al bekend wat zij van plan zijn in hun regio zoals de Valencia regio, Castilla-La Mancha, Castilië en León en de Balearen waar in de meeste gevallen de avondklokken of komen te vervallen of later ingaan en waar de regionale lockdowns vervallen.

Nu heeft de Catalaanse regionale overheid ook bekend gemaakt dat zolang als de epidemiologische situatie het toelaat, de avondklok (toque de queda) zal vervallen na zondag 9 mei (dus vanaf maandag 10 mei). Ook heeft men aangekondigd dat de regionale lockdown (cierre perimetral) komt te vervallen op maandag 10 mei.

Andere regionale corona-maatregelen in Catalonië zullen wel gehandhaafd blijven. Daaronder het verbod op samenkomen van meer dan 6 personen (niet samenwonenden). 

Ook zullen de bars en restaurants niet langer open mogen blijven dan 23 uur wat hun nieuwe sluitingstijd wordt.

Wat de regionale regering van Catalonië niet uitsluit is dat wanneer de epidemiologische situatie weer verslechterd er wel aan het Tribunal Superior de Justicia zal worden om lokale avondklokken en lokale of district lockdowns (comarca) in te voeren.