Podemos partijleider Pablo Iglesias stapt na verkiezings debacle Madrid uit de politiek

Podemos partijleider Pablo Iglesias stapt na verkiezings debacle Madrid uit de politiek
Beeld: Europa Press

Podemos partijleider Pablo Iglesias stapt na verkiezings debacle Madrid uit de politiek

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ongetwijfeld zullen de politieke partijen PP en VOX het als een product van hun politiek en het gevolg van een succesvolle verkiezingscampagne zien, maar feit is dat Pablo Iglesias de politiek verlaat vanwege de slechte resultaten tijdens de regionale verkiezingen in de Madrid regio op 4 mei en hij geen obstakel wil zijn voor de partij waar hij medeoprichter van is. 

Nog maar vier maanden geleden verliet Pablo Iglesias zijn positie als tweede vicepremier van de eerste coalitieregering van Spanje. Hij werd daarna de regionale premier kandidaat voor de Madrid regio voor Unidas-Podemos maar dat pakte niet helemaal uit zoals hij gehoopt had.

Unidas-Podemos wist het verkiezingsresultaat weliswaar met 3 zetels en meer stemmen te verbeteren ten opzichte van de 2019-verkiezingen, maar persoonlijk ziet Iglesias het als een nederlaag.

Het linkse socialistische blok bestaande uit de PSOE, Más Madrid en Unidas-Podemos slaagde er deze regionale verkiezingen niet in om het rechtse en extreemrechtse blok bestaande uit de PP en VOX te passeren.

En zo komt er deze 4 mei 2021 een einde aan de politieke carrière van Pablo Iglesias, de politicus met de paardenstaart.

Loopbaan

In 2013 werd Pablo Iglesias, vernoemd naar de oprichter van de PSOE-partij, medeoprichter van Podemos. Slechts anderhalf jaar later wist Iglesias een Europarlementszetel te krijgen.

Sindsdien bleef de Podemos-partij in populariteit stijgen en kozen steeds meer Spanjaarden voor Podemos. Later werd de partij omgetoverd tot Unidas-Podemos na de fusie met Izquierda Unida (IU).

In 2019 werd de eerste centrale coalitieregering gevormd door de PSOE en Unidas-Podemos en werd Pablo Iglesias niet alleen de tweede vicepremier van Spanje maar ook de minister van sociale rechten en agenda 2030.

Pablo Iglesias is de partner van minister en partijgenoot Irene Montero waarmee hij drie kinderen heeft. Iglesias heeft al eerder aangegeven dat hij na zijn politieke avontuur weer les wil gaan geven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.