Meer inwoners van Spanje op de fiets of elektrische steps gaat honderden extra doden opleveren

Meer inwoners van Spanje op de fiets of elektrische steps gaat honderden extra doden opleveren
Beeld: Canva

Meer inwoners van Spanje op de fiets of elektrische steps gaat honderden extra doden opleveren

MADRID – Men vreest dat de nieuwe mobiliteit bestaande uit onder andere fietsen en elektrische stepjes in de steden in de komende jaren duizenden extra verkeersdoden gaat opleveren in Spanje. Uit een onderzoek van Fundación Línea Directa in samenwerking met de Fundación Española para la Seguridad Vial blijkt dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers met 18% gaat stijgen de komende tien jaar.

Volgens het onderzoek is het aantal stedelijke ongelukken tussen 2011 en 2019 (met uitzondering van 2020, het jaar van de COVID) met 42% gestegen naar bijna 4.700 doden (+ 13,5%). In het geval van kwetsbare weggebruikers zoals fietsers, steppers en voetgangers, zijn deze goed voor 80% van de sterfgevallen in de stad in 2020.

Verwacht wordt dat met de toename van het aantal fietsers en elektrische step gebruikers in de steden, het aantal dodelijke verkeersslachtoffers naar 5.500 gaat stijgen tussen 2021 en 2030, dat zijn 831 doden meer, een stijging van 18%.

Uit een enquête is ook gebleken dat 17 miljoen inwoners van Spanje (44%) regelmatig gebruik maakt van een fiets, elektrische fiets of elektrische step. 60% geeft aan erover te denken om hetzelfde te doen waarbij als belangrijkste reden de hoge brandstofprijzen en de restricties op het gebruik van auto’s in de steden worden opgegeven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.