skip to Main Content
Bijna 100.000 werklozen minder in Spanje dankzij het begin van het toerisme seizoen

Bijna 100.000 werklozen minder in Spanje dankzij het begin van het toerisme seizoen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In de maand mei zijn er 98.265 Spanjaarden minder werkloos nu het aantal werklozen gedaald is. Een van de redenen van deze daling is het feit dat het toerisme seizoen weer is begonnen en ondanks het feit dat elk jaar in april/mei het aantal werklozen daalt, werd dit jaar een record gehaald wat betreft het aantal werklozen, het beste resultaat ooit volgens de Spaanse media. Spanje telt op dit moment 4.890.928 werklozen die ingeschreven staan bij het arbeidsbureau of sociale instantie die hiermee gemoeid is.

De Spaanse regering van minister president Mariano Rajoy (PP) is zeer tevreden met deze daling en meent dat dit te danken is aan onder andere de arbeidswethervormingen die zijn partij heeft ingevoerd. Helaas zien de vakbonden en oppositiepartijen dat heel anders en menen zij dat het weliswaar hoopgevende berichten zijn maar dat er na een lente en zomer ook weer een herfst en winter komt waarin het aantal werklozen weer zal dalen, wellicht wel dubbel zoveel dit jaar.

Een ander opvallend feit is dat er met name banen zijn gecreëerd in de sector dienstverlening waaronder ook de horeca en toerisme gerelateerde werkzaamheden vallen. Maar liefst 91,5% van de contracten zijn allemaal tijdelijke contracten voor enkele (zomer)maanden, dat zijn dus 9 van de 10 contracten die tijdelijk zijn en slechts 1 van de 10 die voor langere periode gelden. Dit fenomeen wordt elk jaar geregistreerd maar het lijkt er op dat, mede dankzij de arbeidswethervormingen, er meer tijdelijke contracten zijn in plaats van vaste contracten, een verontrustende vooruitgang aldus de vakbonden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken