skip to Main Content
Nederlandse duikers proberen oude Romeinse kruik te stelen aan de Costa Brava

Nederlandse duikers proberen oude Romeinse kruik te stelen aan de Costa Brava

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

kruik1GIRONA – De politie van Girona heeft afgelopen 29 mei drie Nederlandse duikers aangehouden op het moment dat zij bezig waren om na een duikpartij een oude Romeinse kruik in hun boot te laden. De amfora/kruik is afkomstig uit de tweede eeuw voor christus en deze mogen, ook al vind je deze op de zeebodem, niet zomaar worden meegenomen, aldus de regionale krant Diari de Girona.

De drie Nederlandse mannen van 46 en 49 jaar oud worden nu verdacht van smokkel, een misdrijf tegen het geschiedkundig erfgoed en diefstal. De Nederlandse duikers waren met een duik bezig voor het Cap de Creus natuurgebied, net boven de plaats Cadaques in de provincie Girona. Deze plaats staat bekend bij duikers als een goede plaats om te duiken vanwege het feit dat hier minstens zeven schepen uit de Romeinse tijd zijn vergaan.

In de Spaanse pers is te lezen dat de politie de mannen op het spoor kwam vanwege het feit dat deze goed voorbereid gingen duiken. Zo hadden ze gereedschap bij zich om de zeebodem te onderzoeken en een grote stevige kist om de kruik te vervoeren.

Direct na de aanhouding en vondst werden er onderzoekers van de Catalaanse archeologische dienst bijgehaald om de amfora te onderzoeken. Deze constateerden dat de kruik hoogstwaarschijnlijk uit de omgeving van Napoli (Napels) kwam en werd gebruikt voor de transport van onder andere wijn. De huidige waarde van de amfora/kruik kon men niet zo snel vaststellen maar deze is wel belangrijk om de straffen voor de drie Nederlandse duikers te bepalen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken