Ken jij de muurgekko die veel voorkomt in Spanje al?

Ken jij de muurgekko die veel voorkomt in Spanje al?
Beeld: Wikimedia

MADRID – Ongetwijfeld heb je hem wel eens gezien als je op vakantie bent in Spanje, de muurgekko, Moorse gekko ook wel tjitjak genoemd. Het gaat om een hagedis die behoort tot de gekko’s en veel gezien wordt in Spanje en de rest van het Middellandse Zeegebied. Gelukkig hoef je niet bang te zijn voor deze hagedis want ze zijn voor de mens ongevaarlijk.

De Gekko is een tropische nachthagedis en is de enige hagedisachtige die klikgeluiden maakt. Wat deze beestjes vooral uniek maakt is de manier waarop ze moeiteloos tegen muren oplopen en op zijn kop over het plafond lopen. Het lijkt erop dat ze met met de zwaartekracht spotten.

Aangezien deze hagedissen van warmte houden zul je ze niet snel tegenkomen in Noord Europa maar in Spanje is dat een ander verhaal. Schrik niet als je op een terras zit te genieten van de zwoele avond als er ineens een gekko voor je neus staat. Wellicht is dat ook nog eens een goed teken want men zegt dat de gekko geluk brengt.

De muurgekko moet je ook als vriend zien want deze grappige muurklimmers lusten insecten rauw en jagen ‘s nachts rondom je huis, tent, caravan of camper en houden de buurt insectenvrij.

Deze muurgekko’s zijn tussen de 10 en 14 cm lang, zijn grijsbruin van kleur en hebben een platte kop met grote ogen zonder ooglid. De gekko’s zijn nachtdieren en de enige hagedisachtigen die klikgeluiden maken. Dit doen ze om hun territorium te beschermen of om hun vrouwtjes te lokken.

Een andere eigenschap van de gekko is dat ze hun staart kunnen afwerpen als ze hieraan worden vastgegrepen. De staart breekt af bij een speciaal breukvlak in de staartwervels. Hij groeit daarna weer aan en zal bij alle latere keren weer op hetzelfde punt afbreken.

Ken jij de muurgekko die veel voorkomt in Spanje al?
123rf

Namen

In het Nederlands heeft deze hagedis de naam muurgekko of Moorse gekko gekregen maar in Spanje zijn verschillende benamingen, afhankelijk van de regio. Over het algemeen wordt dit diertje ‘salamanquesa común’ of ‘tarentola mauritanica’ genoemd maar op de Canarische Eilanden heeft deze hagedis de namen ‘pracan’, ‘perenquén’ en ‘perinquén’.

In het Catalaans, Valenciaans en Baleaars heeft de hagedis de namen ‘dragó’, ‘dragonet’, ‘talla-robes’ en ‘dragolí’ gekregen. In het zuiden van de regio Castilla y León heeft het de naam ‘aldabón’, in Aragón ‘esgarrarropas’ en in Extremadura heet de hagedis ‘santorrostro’ en ‘saltarrostro’.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

12
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Lucia

Hans, die catalaanse heeft er blijkbaar weinig verstand van..
de Lagatija is de groene hagedis, die je overdag ziet,
hij “bedelt”om een stukje tomaat ed.
De Gekko is er `s nachts en blijft op afstand.

Hans

Mij is verteld door een Catalaanse dat deze muur gekko lagartija worden genoemd en ik dit niet in het lijstje zie voorkomen.
Groet van Hans uit Vilafortuny

Irene

Wij hebben ook onze vaste bewoners. Wat ik me afvraag: weet iemand hoe oud deze prachtige en fascinerende diertjes worden? Wij hebben een ‘opa’, ‘zoon’ en ‘kleinzoon’ onder ons dak leven, ze verschillen in grootte en ik heb het idee dat opa toch wel al een jaar of 20 is! We genieten elke zomer van hun jacht op muggen en motjes.

Michel

De muurgekko kan normaal 6 tot 8 jaar oud worden.

Irene

Hallo Michel, dank voor je reactie! Dat is minder oud dan ik dacht en had gehoopt 🙁

Spanjefan

Ik vind het prachtige dieren, erg intrigerend!
Hagedissen in het algemeen trouwens.

Ingrid Comhaire

Wij ook hebben ze graag in huis te Las Negras , wij houden ze zelfs in de kijker als ze op loer liggen voor de motten als er licht brand binnen ze weten waar ze te pakken Zijn.

Lenneke

Je kan mij niet blijer krijgen, als wanneer ik een gekko zie, vooral in huis. Wat een fantastische muggenvangers zijn het, en wat een schattige beestjes! Hartstikke doof, maar voelen elke beweging, hoe leuk is dat, vooral als ze aan het plafond hangen met die kleine zuignapjes? Ben helemaal gek op die beestjes!

r.f.albert

Ls
De muurgekko kan door de kleefkussentjes (geen zuignapjes, maar intermoleculaire krackt tussen haartjes en oppervlakte) over elk oppervlak lopen, meestal rent hij over muren en steenhopen op jacht naar voedsel. Het is een nachtdier dat jaagt op insecten en andere kleine ongewervelden. Vijanden zijn slangen, andere hagedissen en in mindere mate roofvogels, want deze jagen overdag.

Heere

Misschien interessant om te weten dat de NASA de gekko’s s bestudeert,om dit raadsel op te lossen. Voor de ruimtevaart natuurlijk belangrijke kennis…Het zijn leuke huisdieren…

Rene

Hier in de Philippines worden het lizzards genoemd. Je ziet ze de hele dag, maar vooral tegen de avond, als het gaat schemeren, komen ze in actie. Zoals Michel al schreef, zijn ze razendsnel en vangen ze vliegen en muggen. Kostelijk om te zien, hoe wendbaar ze zijn.

Michel

Ik weet niet of de muurgekko’s (Tarentola mauritanica) veel voorkomen aan de huizen in het binnenland maar wij hebben er in ieder geval veel. Op de “naja” in de avond zien we er toch dagelijks een stuk of 4. Binnenshuis hebben we al eens een paar jong geboren gevonden, die waren +/- 1.5 cm lang. De grootste die we op de naja gezien hebben was zo’n 25 cm lang. Ze komen meestal naar buiten wanneer de temperatuur groter is dan 18°C. Dit jaar heb ik al enkele resten gevonden van gekko’s die deels opgegeten waren. Ik vermoed dat dit door… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.