Rechters stoppen opgraving en verplaatsing lichaam Franco in Spanje

Wikimedia
Beeld: Wikimedia

MADRID – De rechters van het Hooggerechtshof hebben unaniem besloten dat de oud dictator voorlopig niet opgegraven mag worden uit zijn graf in de Valle de los Caídos nabij Madrid. Deze opgraving en verplaatsing van Franco is in werking gezet door de socialistische (interim) regering die een einde wil aan het eren van een dictator op een plaats waar duizenden doden zijn gevallen tijdens het regiem van Franco om het om te toveren tot een plaats van herinnering en verzoening voor iedereen.

Na Franco’s door op 20 november 1975 ligt hij begraven in de Vallei van de Gevallenen (Valle de Los Caídos) ongeveer 58 km ten noorden van Madrid. Na de Burgeroorlog (1936-1939) besloot men in 1940 een monument ter ere van de oorlogsslachtoffers te bouwen. Er werden 33.833 mensen van beide kanten begraven waaronder in 1975 de oud dictator Franco zelf.

Franco bevindt zich inmiddels alweer 44 jaar in zijn graf dat ter hoogte van het altaar in de grond ligt. Niet ver van Franco bevindt zich ook het graf van José Antonio Primo de Rivera, de oprichter van de Falange die door leden van de extreemrechtse partij VOX als een held wordt gezien.

Het feit dat een oud dictator eervol is begraven in een monument dat de onderdrukking vertegenwoordigt en waar tienduizenden lichamen van zowel Nationalisten (het overgrote deel) en Republikeinen (achter onopvallende deurtjes begraven) die gestorven zijn in de Spaanse Burgeroorlog begraven werden is al erg bijzonder en iets dat niet veel voorkomt binnen Europa.

De socialisten van de PSOE partij hebben al vaak geprobeerd Franco weg te halen uit dit monument voor de gevallenen maar tot nu toe slaagde men daar niet in. Toen Pedro Sánchez na een motie van wantrouwen de regering overnam was het opgraven en verplaatsen van Franco zijn grootste belofte en streven. Uiteraard was en is de familie tegen, werkte de gemeente niet mee door geen toestemming te geven, waren de paters tegen en nu werken ook de rechters van het Hooggerechtshof (Tribunal Supremo) niet mee.

In feite zou Franco op 10 juni opgegraven worden en een nieuwe rustplaats krijgen op de begraafplaats Mingorrubio in El Pardo, een wijk in Madrid. Deze opgraving gaat nu naar de voorlopige beslissing van de rechters niet door maar de socialistische PSOE geeft de strijd niet op en doet er alles aan om alsnog Franco weg te krijgen uit de Vallei van de Gevallenen. De regering is erop gebrand om van de Valle de Los Caídos een ‘lugar de memoria y reconciliación’, ofwel een plaats van herinnering en verzoening te maken.

Feiten

Met de bouw van de Valle de los Caidos werd begonnen in 1940 een jaar na het einde van de burgeroorlog als herinnering aan “nuestra gloriosa cruzada” ofwel “onze glorieuze kruistocht”. Het moest een monument worden ter ere van de slachtoffers van de burgeroorlog, van beide kanten (mits katholiek). Er werden 33.833 mensen begraven in het monument. Ook oud dictator Franco had een plaats voor zichzelf gereserveerd om zo van het monument voor het volk zijn eigen mausoleum te maken.

In 1941 werd met de bouw begonnen; het geheel kwam gereed in 1959. In de rotsen werd een gigantische kerkruimte uitgehouwen, in totaal 260 meter lang en 22 meter breed. 200.000 ton graniet werd uitgehakt en met dynamiet opgeblazen om deze ruimte te creëren. Op de berg staat een kruis van 150 meter hoog. Er hebben meer dan 20.000 politieke gevangenen aan het monument gewerkt.

De omstandigheden van de bouw, het al of niet inzetten van dwangarbeiders en hun aantal, de arbeidsomstandigheden voor de gevangenen, het aantal verongelukte arbeiders blijven tot op heden een hevig strijdpunt. De meeste publicaties zijn sterk ideologisch gekleurd en de getallen lopen sterk uiteen, afhankelijk van het kamp van de schrijver of commentator.

Het hedendaagse Spanje, dat met de Ley de la Memoria Histórica uit 2006 (de Ley 52/2007, afgesloten op 26 december 2007) beslist heeft alle monumenten en straatnamen ter ere van prominenten uit de tijd van dictatuur uit het straatbeeld te verwijderen zit met dit monument voor het nationaal katholicisme in de maag.

Enerzijds wil de wet ertoe bijdragen dat de honderdduizenden doden die overal in anonieme massagraven begraven liggen geïnventariseerd en geïdentificeerd worden en anderzijds wil ze afrekenen met dit pijnlijke verleden. In tegenstelling tot andere dictaturen (nazi-Duitsland, Argentinië, Zuid-Afrika) was er in Spanje nooit een Commissie van de Waarheid opgericht om de misdaden van het regime te beschrijven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

18
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
roger

Ik vind er geen woorden meer voor !!! betreffende criminele moordenaar en psychopaat moet daar weg.

Jan de Bruin

Als wij alle criminele en moordenaars op graven is het einde zoek.
Het verleden eren en niet vergeten is beter volgens mij.
Al die gevoeligheden van nu zijn in een volgende generatie weer anders.
En je hoeft niet naar Spanje te gaan.

Vandam

in plaats van verzoening heeft ”links” veeleer het tegenovergestelde bereikt. Hedendaagse polarizering ten top, erger dan ten tijde van die Franco, zeggen journalisten. VOX lancering was deels daaraan te wijten. Extreem links kan niet leven zonder extreem rechts en vice versa, Het ene beest voedt het ander. De zogenaamde anti-extremisten, zij het van links of rechts, gevangen in hun ”eigen gelijk-echo chambers” creeerden de Spaanse burgeroorlog, en straks, de komende Europese en globale. Franco was een natuurlijke verpersoonlijking van de uitkomst van die strijd tussen mensen met extreme gedachten. Hier won Franco, elders Mussolini, nog elders Stalin, Mao, Castro, Pol… Lees verder »

Loek

Hulde! Daarom loop ik nooit naar de stembus!

jan de Bruin

Je verhaal, helemaal mee eens.

Lenneke

Opruimen dat graf en als anonieme mafkees herbegraven! Teveel doden op
zijn geweten!

D. Alvarez

Lekker als een anonieme mafkees begraven, joh. Zo komt straks niemand te weten in de toekomst wie Franco was en wat hij deed. Leer er maar mee te leven

Robert Lemm

Goed dat Franco niet wordt weggehaald uit de Vallei der Gevallenen. Ook de socialisten moeten leren leven met het verleden, met een man die veertig jaar het leven van miljoenen Spanjaarden heeft bepaald. Wie het verleden willen uitwissen, beschadigen de toekomst en worden nooit volwassen.

Anoniem

Ik denk niet dat het verleden wordt uitgewist. Denk dat het belangrijk is om de feiten onder ogen te zien. Dat we ons bewust worden van het feit dat we dit nooit meer willen meemaken. Recht doen aan het onrecht is het mindte dst we kunnen doen door Franco te herbegraven en niet hem een ereplaats geven die hij niet verdient. Pas als je de geschiedenis begrijpt, kun je openstaa n voor het heden en gewaarschuwd worden voor de vele rechts radicale stromingen in het heden. Helaas begrijpen veel mensen de boodschap die het verleden ons mee wil geven voor… Lees verder »

Jan

goed gezegd.

Ernest

Geschiedenis blijft maar toekomst houden!!!!!
In ieder geval staat het fascisme ook weer op uit zijn graf….dus wie weet……

ad

Napolëon heeft ook een praal Tombe in Parijs, overal zie de N staan op bruggen van Napoléon, was een Hitler, dictator die zich zelf tot Keizer kroonde, viel vele landen aan, zo kwam het ook dat Nederlanders een Familie naam moeten hebben en daardoor zulke rare namen hebben omdat ze er tegen waren. Gelukkig is er niets meer van over van de dictator Hitler. In 1940 waren er veel die naar het oostfront gingen om tegen het communisme (bolsevisten) te vechten, kregen allemaal die het overleefde gevang, of doodstraf, maar in 1950 waren er weer vrijwilligers die naar Korea tegen… Lees verder »

Maikel

Vreemd, denk je in dat Hitler zo een graf gekregen zou hebben. Die man moet daar gewoon weg en zn resten in de vuilbak.

Jorrit

Een commissie van de waarheid lijkt me gezond.

D. Alvarez

Laat hem nou maar liggen, hij ligt daar op zijn plek

H.Kas

Laten liggen, waar heeft hij dat aan verdient? Jij en je ouders worden na 20 jaar opgespit en onder de grindpaden van de Nederlandse kerkhoven in Nederland “herbegraven”. Franco die duizenden tegenstanders heeft vermoord krijgt het beter en mooier als jij. Misschien zou je de bevolking van Guernica ( Picasso) eens kunnen vragen wat ze van Franco vinden?

D. Alvarez

Zeg ik dat ik hem goed vind dan? Ik zeg alleen wat voor zin heeft het nou om iemand weer op te graven na zo veel jaar. Dit is een stukje geschiedenis van Spanje.

Maikel

Aan de ene kant mee eens, aan de andere kant niet: Heb je wel eens een persoonlijk verhaal gehoord van iemand iemand in Spanje? Hoe bang of dat de mensen waren, zelfs voor eigen familie en naasten. En algemeen gezien, hoe veel men onder het bewind van deze man geleden heeft? Dat hij daar ligt met verse bloemen, ‘n lintje en alles er omheen is disrespectvol en maakt het een bedevaartsoord voor Franco aanhangers. Ik sta achter wat ik hier eerder heb gezegd, maar beter hzien ze in ieder geval vast die bloemen en pracht en praal weg… kleine stap,… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.