menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederlanders kunnen Covid vaccinatie aantekening krijgen in meertalig Gele Boekje

Nederlanders kunnen Covid vaccinatie aantekening krijgen in meertalig Gele Boekje
Beeld: SDU

Nederlanders kunnen Covid vaccinatie aantekening krijgen in meertalig Gele Boekje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu bekend is geworden dat Spanje vanaf maandag 7 juni gevaccineerde Nederlanders toestaat om zonder corona-test naar Spanje te reizen, vragen veel Nederlandse lezers zich af hoe ze aan een meertalig vaccinatiebewijs kunnen komen. Het bewijs van vaccinatie dat de GGD in Nederland meegeeft is ten eerste niet meer dan een niet officiële bevestigingen daarnaast ook alleen in het Nederlands.

Om als gevaccineerde reiziger vanaf 7 juni Spanje binnen te mogen komen moet je beschikken over een bevestiging van vaccinatie. Dat kan een vaccinatiebewijs zijn zoals de GGD dat meegeeft maar het moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn en het Nederlands wordt dus in de theorie niet geaccepteerd. Het vaccinatiebewijs kan wel in het Nederlands in Spanje gepresenteerd worden maar dan alleen samen met een officiële vertaling uitgevoerd door een erkend vertaalbureau.

Dus de vraag is bij veel lezers hoe je aan een meertalig vaccinatiebewijs kunt komen. Het Gele Boekje (officieel vaccinatieboekje) is zo’n meertalig bewijs van inenting maar in geval van Covid-19 is het Gele Boekje internationaal weer niet erkend, ondanks dat dit document door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend is.

In eerste instantie wilden de GGD en de Minister van Volksgezondheid niets weten van een Covid-registratie in het Gele Boekje maar ondertussen is men van mening veranderd. Er waren al GGD’s in Nederland die wel een aantekening maakten van Covid-vaccinatie maar vanaf maandag 7 juni gebeurt dat bij alle GGD’s in Nederland.

Alle nieuwe gevaccineerden kunnen vanaf maandag 7 juni een stempel of sticker laten plaatsen in het Gele Boekje. Ben je al gevaccineerd en wil je dat in jouw Gele Boekje laten plaatsen, dan moet je naar de GGD gaan waar je bent gevaccineerd om dat alsnog te vragen.

Tot nu toe was het advies om het vaccinatiebewijs dat iedereen van de GGD op papier meekrijgt in het Gele Boekje te bewaren. Maar vanaf 7 juni komt daar dus de vermelding in het Gele Boekje zelf bij. 

En dat is wel zo makkelijk omdat dit Gele Boekje in het Nederlands, Engels en Frans wordt uitgegeven en dus meertalig is. Met het Gele Boekje voldoe je dus in theorie aan de nieuwe corona-regels van Spanje om jouw vaccinatiebewijs in o.a. het Engels of Frans te presenteren.

Maar veel lezers hebben nog geen Geel Boekje of vaccinatieboekje dus hoe kom je daar dan aan? Deze kun je zelf bestellen en betalen bij de uitgever daarvan, sdu.nl. Op DEZE WEBSITE is het Gele Boekje voor 8,70 euro (incl. BTW) te bestellen.

Volgens de Nederlandse kranten moet je echter wel geduld hebben want de laatste dagen is de vraag naar vaccinatieboekjes of het Gele Boekje enorm gestegen. Normaal worden er per jaar tussen de 1.000 en 2.000 Gele Boekjes besteld maar de afgelopen 24 uur steeg de vraag naar meer dan 50.000 vaccinatieboekjes.

Alle informatie over het internationale bewijs van inenting ofwel vaccinatieboekje of Gele Boekje is op DEZE WEBSITE te lezen.