Aardbeving met een kracht van 3 gevoeld aan de Costa del Sol

Aardbeving met een kracht van 3 gevoeld aan de Costa del Sol
Beeld: via 123rf

Aardbeving met een kracht van 3 gevoeld aan de Costa del Sol

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Maandagochtend 5 juni om 6.46 uur hebben inwoners en bezoekers van de Costa del Sol in de buurt van Estepona misschien een aardbeving gevoeld. Het gaat volgens het Spaanse Geografisch Instituut (IGN) om een aardbeving met een kracht van 3 op de schaal van Richter die plaatsvond bij Casares.

Deze aardbeving met een kracht van 3 op de schaal van Richter werd geregistreerd om 6.46 uur maandagmorgen 5 juni met als epicentrum Casares. Volgens het IGN kon deze aardbeving gevoeld worden in Casares zelf maar ook in andere plaatsen in de omgeving waaronder Gaucín en aan de kust zoals in Estepona, Manilva.

Vijf uur eerder, rond 1.28 uur, werd er een andere aardbeving met een magnitude van 1,9 op de Richterschaal geregistreerd, met het epicentrum in de stad Castellar de la Frontera in de provincie Cadiz.

beving
Beeld: screenshot IGN / web

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens, maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt, maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud