Statiegeld is nog niet gebruikelijk in Spanje, maar is toch bij sommige winkels te vinden

Statiegeld is nog niet gebruikelijk in Spanje, maar is toch bij sommige winkels te vinden
Beeld: via canva.com

Statiegeld is nog niet gebruikelijk in Spanje, maar is toch bij sommige winkels te vinden

In deze tijd, waarin milieubewustzijn steeds belangrijker wordt, zoeken supermarkten constant naar nieuwe manieren om klanten te stimuleren tot verantwoord consumeren en recyclen. Een van de effectiefste methoden is het ‘statiegeld’-systeem, wat in Spanje niet gebruikelijk is.

Natuurlijk zijn Nederlanders en Belgen allang gewend aan het statiegeldsysteem, maar in Spanje wordt dat niet of nauwelijks gebruikt. In Spanje wordt toch op verschillende plaatsen gebruikgemaakt van het ‘reverse vending’-systeem, ook wel bekend als het statiegeldsysteem.

Dat is een slimme oplossing die het voor consumenten makkelijker maakt om hun lege verpakkingen in te leveren voor recycling. Door speciale inleverautomaten te installeren, kunnen klanten gemakkelijk hun lege plastic flessen en blikjes inleveren en krijgen ze meteen een kleine vergoeding.

Sinds 2018 heeft (de van oorsprong Nederlandse) Spar een belangrijke stap gezet door als eerste supermarktketen op de Canarische Eilanden een retourautomaat te installeren. Dit initiatief heeft navolging gekregen in verschillende andere vestigingen in de regio.

Op Gran Canaria hebben winkelcentra El Tablero en La Ballena ook deze machines geïmplementeerd, waardoor consumenten hun plastic en aluminium verpakkingen kunnen recyclen en hiervoor een vergoeding ontvangen.

Daarnaast zijn er in 2019 vier La Hucha-supermarkten op Tenerife gestart met het aanbieden van deze innovatieve recyclingmachines. Klanten krijgen een compensatie van drie cent voor elke ingeleverde container. Deze vergoeding kan worden gebruikt voor producten uit de supermarkt zelf, waardoor klanten actiever betrokken raken bij het recyclingproces.

De Canarische Eilanden zijn niet de enige regio in Spanje die deze milieuvriendelijke praktijk heeft overgenomen. Steden zoals Zaragoza, La Rioja, Vizcaya, Asturië, Pontevedra, Toledo, Catalonië, Murcia, Jaén, Sevilla en Cádiz bieden ook beloningen voor het recyclen van verpakkingen. Deze landelijke uitbreiding toont een groeiend milieubewustzijn en benadrukt het belang van het aanmoedigen van de bevolking om deel te nemen aan duurzame praktijken.

Voorlopig zijn er echter in Spanje nog geen plannen om via de wet het statigeld-systeem te reguleren, en ook grote ketens zoals Mercadona, Carrefour, Alcampo, Lidl en ALDI willen in Spanje nog niets weten van het reverse vending-systeem.

Ga naar de inhoud