skip to Main Content
Spanje kan Europese sancties en boetes verwachten vanwege begrotingstekort

Spanje kan Europese sancties en boetes verwachten vanwege begrotingstekort

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

europa3MADRID – Deze dinsdag komt de Europese Commissie bijeen om een eerste stap te zetten naar sancties en boetes voor Spanje vanwege het overtreden van de begrotingsregels die gelden voor de eurolanden. Het zal voor het eerst zijn dat een land een euroland een boete kan verwachten en daarnaast ook nog een opschorting van Europese subsidies.

Het was al bekend dat Spanje sancties zou kunnen gaan verwachten maar de Europese Commissie had aangegeven te wachten tot na de verkiezingen van 26 juni jongstleden om verdere acties te ondernemen. De verkiezingen in Spanje zijn voorbij en dus kunnen de Europese ministers van financiën gaan discussiëren over sancties en wellicht boetes. Volgens hen heeft Spanje geen effectieve actie ondernomen om het begrotingstekort te verminderen.

Spanje heeft een tekort van 3,9% en ook dit jaar wordt verwacht dat het land een tekort zal hebben. Dat is in strijd met de afspraken die gemaakt zijn rondom de schending van het stabiliteitsplan waarin de begrotingsregels voor de eurolanden vermeld staan. Spanje kan nu een maximale boete van 2 miljard euro ontvangen en daarnaast wordt een deel van de Europese subsidies opgeschort totdat het land kan aantonen wel effectieve actie te hebben ondernomen.

Overigens gelden deze begrotingsproblemen niet alleen voor Spanje maar ook voor buurland Portugal waar het tekort hoger is dan Spanje met 4,4%. Ook Portugal kan sancties en boetes van maximaal 346 miljoen euro verwachten als men binnen tien dagen geen aanvullende bezuinigingen en hervormingen presenteert, iets wat overigens in Spanje moeilijk zal worden want er is nog geen regering gevormd – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken