skip to Main Content
Spanje ziet in juni het aantal werklozen dalen met 124.349 personen

Spanje ziet in juni het aantal werklozen dalen met 124.349 personen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

inem12aMADRID – De werkloosheid in Spanje is gedurende de maand juni met 124.349 personen gedaald, het hoogste aantal sinds zeven jaar in een juni maand. Door deze daling is het aantal werklozen in Spanje nu komen te staan op 3.767.349 personen en 17.760.721 mensen die een baan hebben, 98.432 personen meer dan de maand daarvoor. Het merendeel van de Spanjaarden die in juni een baan hebben weten te bemachtigen is werkzaam in het toerisme, de dienstensector en commercie.

Er werden in de maand juni maar liefst door de Oficinas de Empleo 1,9 miljoen contracten ingeschreven waarvan slechts 7,7% vast van aard en het overgrote merendeel slechts van tijdelijke aard. Het is echter normaal dat in de maanden mei en juni er meer mensen een baan vinden vanwege het toeristenseizoen wanneer men extra personeel nodig heeft. Het gaat hier echter wel vaak om tijdelijke banen die aan het einde van de zomer weer voorbij zijn.

De daling van het aantal werklozen wil daarnaast niet altijd zeggen dat alle 124.349 personen ook daadwerkelijk werk hebben gevonden. Veel mensen die geen enkele vorm van uitkering meer krijgen schrijven zich vaak niet meer in bij de instanties omdat men weet dat dit toch geen zin heeft. Daarnaast hebben we al eerder geschreven over de emigratie van de Spanjaarden naar andere landen om daar werk te zoeken waardoor ook zij niet meer ingeschreven staan bij de officiële instanties waar de regering haar cijfers op baseert.

Desalniettemin zijn het positieve cijfers en geeft dit aan dat de economie in Spanje aantrekt. Dat wil echter niet zeggen dat de problemen voorbij zijn aangezien er nog steeds volgens deze cijfers 3,7 miljoen mensen geen baan hebben. Daarnaast heeft nu nog maar 52,09% van alle werklozen recht op enige vorm van uitkering of financiële hulp, een dieptepunt.

Verschil onderzoek wijze regering en EPA enquête

Bij de telwijze van de regering wordt enkel gekeken naar het aantal ingeschreven werkzoekenden bij de Servicios Públicos de Empleo (het oude INEM). Deze cijfers worden elke maand bekend gemaakt maar geven niet de echte situatie aan. Er wordt namelijk alleen gekeken naar die personen die met naam ingeschreven staan als werkzoekende. Veel werklozen schrijven zich echter niet meer in bij de instanties omdat ze of geen recht meer hebben op enige vorm van uitkering of omdat ze niet ingeschreven willen staan en de hoop op een baan hebben opgegeven. Daarnaast wordt geen rekening gehouden met zelfstandigen die vaak niet ingeschreven staan en met die werknemers die niet meer staan ingeschreven omdat ze naar het buitenland zijn vertrokken, zowel buitenlanders alsook Spanjaarden

Het EPA onderzoek is een driemaandelijks onderzoek in de vorm van een enquête waarbij telkens 65.000 mensen ondervraagd worden, op jaarbasis 200.000 personen. Bij dit onderzoek wordt niet alleen gekeken naar het feit of iemand werk heeft maar ook naar de familieomstandigheden en veel meer sociale aspecten. Het duurt anderhalve maand om alle verzamelde gegevens te verwerken waarna men de resultaten bekend maakt. Het EPA onderzoek wordt al sinds 1964 uitgevoerd en is de telwijze die ook de Europese gemeenschap aanhoudt aangezien deze resultaten veel realistischer zijn – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken