skip to Main Content
Aantal werklozen in Spanje met bijna 100.000 personen in juni gedaald naar 3,3 miljoen personen

Aantal werklozen in Spanje met bijna 100.000 personen in juni gedaald naar 3,3 miljoen personen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het aantal werklozen in Spanje is in de maand juni gedaald met bijna 100.000 personen naar een aantal van 3.362.811 geregistreerde werkzoekenden. Dat zijn uitstekende cijfers die te vergelijken zijn met het aantal werklozen in het jaar 2009 toen de economische crisis net had toegeslagen in Spanje. Maar eigenlijk is er niets nieuws, behalve dan dat het aantal werklozen op de 3,3 miljoen is gekomen. Elk jaar juni daalt het aantal werklozen flink dankzij het begin van het zomer-toeristenseizoen in het land en ook dit jaar is dat weer het geval.

Volgens de laatste cijfers van de Seguridad Social is het aantal werkzoekenden met 98.317 personen afgenomen en is het aantal werkers komen te staan op 18.433.107 miljoen personen. Dit zijn hoopgevende aantallen die het werkloosheidsniveau weer doet dalen naar ongeveer dat van het jaar 2009. Maar eigenlijk is het elk jaar hetzelfde ritueel, duizenden mensen vinden een tijdelijke baan dankzij de toeristenindustrie en alle arbeidssectoren die daarmee te maken hebben zoals de diensten en horeca sectoren. Ook in de bouw is traditiegetrouw meer werk te vinden in de maand juni.

Inzet regering

Volgens de conservatieve regering van de PP is dit goede cijfer te danken aan de inspanningen van de huidige regering. Velen zijn het daar echter niet mee eens maar feit is dat er bijna 2,3 miljoen minder werklozen zijn dan enkele jaren geleden. Deze mensen hebben of werk gevonden, hetzij een tijdelijke of vaste baan of staan niet meer geregistreerd in de registers van de Seguridad Social omdat ze geen recht meer hebben op uitkeringen en men het nut er niet meer van in ziet of men het land uitgevlucht is op zoek naar werk. Er wordt met deze aantallen namelijk alleen rekening gehouden met het aantal ingeschreven werkzoekenden, iets wat niet altijd het correcte aantal werklozen weergeeft.

Overzicht

In 2008 toen de crisis net was begonnen stonden er 2,2 miljoen werklozen geregistreerd. Dankzij de wereldwijde crisis steeg dat aantal in korte tijd naar 3,5 miljoen in juni 2009 en 4,7 miljoen werklozen in juni 2013. Daartussendoor is het aantal werklozen nog boven de 5 miljoen gekomen. Sindsdien is het aantal werklozen aan het dalen waarbij elk jaar juni er weer minder werkzoekenden geregistreerd staan.

Salarissen omhoog?

Volgens de Minister van Werkgelegenheid is het nu hét moment om de salarissen omhoog te doen om de werkgelegenheid een nieuwe impuls te geven. Helaas houdt de minister er geen rekening mee dat het merendeel van alle nieuwe contracten slechts tijdelijk van aard zijn voor enkele maanden, weken, dagen en soms zelfs uren en dat de salarissen nu juist erg gedaald zijn de laatste jaren terwijl er vaak harder en meer gewerkt moet worden. Het percentage vaste contracten is slechts 4,7% van het totaal aan nieuwe arbeidscontracten. Daar moet de regering eerst een oplossing voor gaan vinden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Ja Ana, dit is correct wat je zegt, 2 uurtjes werken in de week en ze zien dit ook als een baan.
  Tijdje geleden een kuisvrouw die zich kwam aanbieden, 6 euro per uur, dit noemen ze dan ook een baan, veel respect voor die mensen maar het is een schande hoe ze hier omgaan met hun eigen volk.
  Maar dit is Spanje, land van zon, zee…..en lekkere tapas maar hoe meer leugens hoe liever en hoe corrupter hoe beter, mag dat eigenlijk niet zeggen anders is het van als het je niet aanstaat, rot op.
  We zijn erover aan het denken, niet om die reden, om te verhuizen
  Wij hebben in verschillende landen gewoond en het was niet beter dan hier.
  voor die politiek……..Zoveel bureaus in Spanje, mo da wist ik niet, da is pas informatie en dan nog in allemaal met hoofdletters. Dank!
  Tenzij …je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

 2. Ben heel blij dat het met Spanje terug veel beter gaat, en dat merk je ook dagelijks, overvolle shoppingcentra, volle restaurants en parkings vol mooie nieuwe wagens. De crisis is reeds lang passé in Spanje.

  1. Hier in mijn omgeving zie je dat het alleen goed gaat met de toeristen, de lokale Spaanse bevolking heeft nog steeds niets, en de crisis is daarom nog altijd in volle gang.

 3. Wie gelooft nu nog in al die vooral met de politiek verbonden bureaus: het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Bureau voor de Gemiddelden, het Centraal Planbureau, het Bureau voor de Werklozen, het Algemeen Meldpunt voor Discriminatie, het Bijzonder Meldpunt voor Afgewezen Asielzoekers….het Opvangcentrum voor de Wereldellende…etc. etc.
  Ach, roept U maar, wij leveren de gewenste cijfers.

 4. Die cijfers slaan nergens op; als baan wordt ook geteld een job van 2 uur per week. Een baan is iets waar je van kan leven, met een behoorlijk salaris dus, en dat is in Spanje niet het geval. Er zijn mensen die 3 banen hebben om rond te kunnen komen, moderne slavernij.

 5. Het zal misschien wel iets gedaald zijn maar beter gaat het beslsit niet, de PP probeerd tegenwoordig alle waarheden te verdoezelen. Daarnaast zijn heel veel werklozen niet meer ingeschreven bij het INEM waardoor deze niet mee geteld worden, ook de gene die geen uitkering meer genieten worden niet meegeteld en dat zijn juist de langdurige werklozen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken