skip to Main Content
Er werden vorig jaar in Spanje meer dan 137.000 honden en katten in de steek gelaten

Er werden vorig jaar in Spanje meer dan 137.000 honden en katten in de steek gelaten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Elk jaar komt de Fundación Affinity met de jaarcijfers waaruit dit keer blijkt dat er vorig jaar 137.000 honden en katten in de steek werden gelaten. Dat aantal is nagenoeg hetzelfde als het jaar daarvoor in 2015 waardoor er een einde is gekomen aan jaren van dalingen.

Van het totaal aantal in de steek gelaten dieren waren er 104.447 honden en 33.335 katten. 45% van al deze in de steek gelaten honden en katten werd geadopteerd terwijl 16% vanwege de identificatie teruggebracht kon worden naar hun baasjes, 12% woont nog steeds in een opvangcentrum of asiel terwijl helaas bij 7% van deze dieren euthanasie werd gepleegd, meestal omdat het dier ziek was of een agressief gedrag vertoonde en het te gevaarlijk zou zijn om zo’n dier in adoptie te geven.

De Fundación Affinity heeft zich bij deze cijfers voor het onderzoek gebaseerd op de gegevens die de opvangcentra en asiels in Spanje bijhouden. Dit houdt dus in dat het aantal in de steek gelaten honden en katten vele malen groter kan zijn.

Helaas heeft men nu wel geconstateerd dat er na 8 jaar een einde is gekomen aan dalende cijfers. In 2015 werden er 104.501 honden in de steek gelaten terwijl dat aantal in 2016 is geëindigd op 104.447 honden. Ook bij de katten is het verschil niet zo groot aangezien er in 2015 33.330 in de steek werden gelaten terwijl dat aantal in 2016 is blijven steken op 33.350 katten.

Een van de belangrijkste redenen voor de mens om honden en/of katten in de steek te laten zijn ongewenste geboortes of zwangerschap. Als tweede belangrijke is het niet te corrigeren gedrag van de hond of kat de reden voor het in de steek laten terwijl het einde van het jachtseizoen als derde belangrijke reden wordt opgegeven. Ook de economische factor speelt nog steeds een rol terwijl ook het verlies of gebrek aan interesse in het dier (alsof het speelgoed is) een van de redenen is.

Helaas zijn in het onderzoek niet de cijfers opgenomen van honden en katten die vermoord worden.

89% van de in de steek gelaten honden en katten werd op straat gevonden terwijl slechts 11% van de dieren door de eigenaar naar het asiel of opvangcentrum werd gebracht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. ik zou graag contact leggen met de redactie via mail, kan alleen zo even geen emailadres vinden.

 2. Waarom vergelijken tussen Ryanair en een andere maatschappij? De keuze van Ryanair is mensen vergoeden tegen een heel scherpe prijs en het vervoer van dieren hoort daar niet bij. Dus, wanneer wij vliegen zonder hond nemen wij Ryanair. En wanneer wij vliegen met hond dan nemen wij Transavia. En inderdaad Transavia is duurder maar wij willen onze hond er dan bij hebben. En de andere keren wanneer wij enkele dagen gaan dan nemen wij haar niet mee of zij gaat mee met de vrachtwagen en zit gedurende dagen op de eerste zij om alles goed te bekijken onderweg. En ze vliegt graag en ze rijdt graag mee met de vrachtwagen. Allemaal een feest voor haar! En dieren achterlaten is mensonwaardig en gebeurt ook in België maar minder door chip die verplicht is bij honden.

  1. De chip is ook verplicht in spanje alleen is de controle daarop niet zo goed … is ook een groot en moeilijk land om alles in goede banen te sturen

 3. Het is helaas niet anders: Spanje is een fijn land, maar Spanjaarden kennen over het algemeen geen beschaving als het gaat over dierenwelzijn en respect voor andermans eigendom zoals b.v. auto’s.

 4. FANTASTISCH Wim wat je gedaan hebt!!!!!!!!!
  Wie zei ook alweer dat “die hollanders” krengen zijn????
  Hou nu maar jullie BEK en neem een voorbeeld aan Wim!
  En Ryanair, DE POT OP!

 5. Wim jou verhaal is prachtig en toont aan wie je bent ” een mens met het hart op de juiste plaats ”
  Mijn diertjes waren door leeftijd overleden, en ik had besloten er nu geen meer te nemen.
  Mijn vriendin en haar man gaan scheiden en ze zocht een betrouwbaar iemand voor haar katinnetje ( Brits Korthaar, 7 jaar ) maar vond niemand geschikt. Ik heb mijn hart laten spreken en mijn vriendin was overgelukkig. Binnenkort is Cheyenne bij mij en ben ik natuurlijk in de wolken.
  Mensen die hun diertje in de steek laten zouden een zware straf moeten krijgen.
  Ik zeg ook ” foei RYANAIR “

  1. Sonia, het is toch bekend dat RYAN air alleen mensen als vee vervoerd.
   Een koffertje tegen bijbetaling mag dan ook mee.
   That’s buisiness !!!!!
   Jozef

   1. Als vee vervoeren? Ik heb alleen maar goede ervaringen met Ryanair eerlijk gezegd. Betalen voor koffer? Dat is overal zo tegenwoordig dus….

    1. Merkwaardig toch dat zodra het thema iets met vliegen te maken heeft, er meer dan 10 reacties zijn. Ik dacht dat de mensen die hier reageerden ook in Spanje WOONDEN. Ik vlieg maximaal een maal per jaar voor zakelijke of familiaire redenen even terug naar mijn pied à terre in Adam. Nou, dan vind je altijd wel een passende vlucht. Huisdieren doe ik het leed van vliegen inderdaad niet meer aan.

   2. Jozef weet totaal niet waar hij het over heeft, Ryanair is fantastisch om mee te vliegen, en zijn altijd stipt, en ik heb al heel veel met hen gevlogen. Je moet u enkel aan hun regels houden, hetgeen maar normaal is, en neen bij Ryanair mag je geen hondjes of andere dieren meenemen, maar om daar de maatschappij voor af te breken is een maat te ver.

   3. Beste Jozef,

    Ik deel jou mening, ook een zeer slechte ervaring gehad. Onbekwaam personeel waar je van het kastje naar de muur wordt gestuurd want niemand is op de hoogte. Wij waren toen niet alleen en 1 man ging goed tekeer want werd het beu om van her naar der te lopen.
    Ryanair : nooit meer !!!!!!!!

 6. van al die in de steek gelaten dieren hebben wij een hond en twee katten opgenomen en laten castreren natuurlijk. In onze wijk worden katten gevangen en na sterilisatie weer uitgezet. Misschien een voorbeeld?
  Een gemeenschap zonder katten heeft veel last van ongedierte overigens.

 7. Het is zo langzamerhand niet meer leuk om deze intrieste gegevens te lezen.Wij als buitenlanders die al 20 jaar voor zijn op de Spanjaarden kunnen niet beslissen wat ze hier moeten doen.
  Zolang de dieren en puppie,s op de markt voor een habbekrats mee genomen kunnen worden en de dierenwinkels geen nazorg leveren en controleren hoe het verder gaat met de door hen verkochte dieren is daar niets aan te doen. Ze vergeten alleen nog de sleutel waar ze het beestje mee op kunnen winden. Gewoon flinke boete geven en de wet veranderen zodat de dieren niet bij de huisraad kan staan.

  1. Het druist in tegen onze opvatting van “mededierlijkheid”. Boetes helpen niet tegen wat een mentaliteitsverandering zou moeten zijn. Hebt U wel eens meegemaakt hoe in islamitische landen (waarvan de moslimbewoners massaal in Nederland worden binnengehaald met psalmen en gezangen) met dieren wordt omgegaan? Denk maar even na.

 8. Vorig jaar kreeg ik een zwangere poes ‘cadeau’. De asiels wilden ze niet hebben omdat ze al vol zaten. Gelukkig zijn zij en de meeste kleintjes inmiddels goed terecht gekomen. Twee maanden geleden werd een puppy bij ons over het hek gegooid. We hebben van alles geprobeerd om hem ergens onder te brengen maar dat is niet gelukt. Dus maar meenemen naar Nederland. Helaas is onze vaste vervoerder Ryanair dieronvriendelijk en weigert huisdieren zodat we via een duurdere maatschappij moeten vliegen.
  Probleem in Spanje is dat er overal niet-geregistreerde dieren rondlopen die weer voor nieuwe beestjes zorgen…..

   1. Maria, je hebt het bij het goede eind.
    De farmaceutische industrie wil je graag bij het idee helpen.
    Breek een lans voor ze, is mijn advies.
    Je zult beslist support krijgen.
    Succes met je actie, Jozef

  1. Ja Wim, je moet er wat voor over hebben;
   KLM vervoert als beste dieren, van panda’s tot olifanten, dus……..
   Neem effe contact op mùet KLM en het wordt geregeld.
   Jozef

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken