skip to Main Content
Ryanair cabinepersoneel gaat 25 en 26 juli staken in Spanje en België (2018)
Ryanair.com

Ryanair cabinepersoneel gaat 25 en 26 juli staken in Spanje en België (2018)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Stakingen bij Ryanair op 25 en 26 juli in Spanje

Ryanair.com

MADRID – De vertegenwoordigers van het Spaanse, Italiaanse, Portugese en Belgische cabinepersoneel van Ryanair heeft uiteindelijk besloten een 48-uurs staking te houden op 25 en 26 juli in Spanje, Portugal en België terwijl er een 24-uurs staking is op 25 juli in Italië. Alleen al in Spanje zullen duizenden passagiers last gaan krijgen van deze staking.

De tripulantes de cabina (TCP) ofwel cabinepersoneel van de Ierse low cost luchtvaartmaatschappij Ryanair in Spanje hebben samen met de collega’s uit Portugal, Italië en België de data afgesproken dat ze gaan staken. Dat zal gaan gebeuren op woensdag 25 en donderdag 26 juli gedurende 48 uur. Alleen in Italië zal het werk gedurende 24 uur op woensdag 25 juli neergelegd worden.

De vakbonden USO en Sitcpla in Spanje, de SNVPAC in Portugal, UIL in Italië en CNE in België hebben Ryanair meer dan genoeg de tijd gegeven om te reageren waarbij de tijdslimiet van afgelopen zaterdag al was verstreken. Volgens de vakbonden is er sindsdien niets meer vernomen van Ryanair en dus is het enige wat het cabinepersoneel kan doen staken.

De eerste staking die bij Ryanair zal gaan plaatsvinden is op 12 juli van de piloten in Ierland waar 7% van alle vluchten iets mee te maken zal hebben.

Spanje

De stakingen op 25 en 26 juli kunnen een grote financiële impact hebben voor Ryanair maar erger nog een grote impact op de tienduizenden gedupeerde reizigers die door de stakingen van het personeel waarschijnlijk te maken kunnen krijgen met geannuleerde vluchten in een drukke vakantieperiode.

Jaarlijks vervoert Ryanair meer dan 130 miljoen passagiers door middel van 2.000 dagelijkse vluchten vanaf 87 basissen verdeeld over 215 bestemmingen in 36 landen. In Spanje heeft Ryanair 800 piloten, 1.700 cabinepersoneel en 100 vliegtuigen die op Spaanse vliegvelden gestationeerd staan.

Dagelijks zijn er ongeveer 20 vluchten waarbij er 4.000 passagiers vervoert worden. Als een rechter uiteindelijk beslist dat er een minimum service moet zijn van 50% of 60% dan zal deus de helft of meer van de vluchten te maken krijgen met de gevolgen van de stakingen.

Aantal

In Spanje zijn 1.700 cabinepersoneel werkzaam die allemaal zijn opgeroepen mee te doen met de stakingen. In Italië wordt gesproken over 2.000 cabinepersoneel, in België 500 en in Portugal 375 arbeiders waarbij het totaal komt op ongeveer 5.000 cabinepersoneel die het werk kunnen gaan neerleggen. Het cabinepersoneel in Nederland en Duitsland doet uiteindelijk vanwege wettelijke regels in die landen niet mee met de staking.

Het is echter niet duidelijk wat de impact zal zijn van de stakingen in Spanje, Portugal, Italië en België want bij eerdere stakingen in Portugal en Spanje vloog Ryanair cabinepersoneel uit andere landen in om het stakende personeel te vervangen.

Eisen

Het cabinepersoneel heeft eisen zoals dat de vakbonden erkend worden door Ryanair en dat de wetgeving van het land waar men werkzaam is geldt aangezien het cabinepersoneel nu met Ierse contracten en volgens de Ierse wetten werkt. Ook eist het cabinepersoneel dat de arbeidsvoorwaarden worden herzien zoals de lonen maar ook andere aspecten van het werk waaronder de erg hoge verkoop targets.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Daar heb je ook een punt, Leo. Bovendien is Ryanair totaal asociaal tegen mindervaliden. Die mogen dus gewoon niet mee!
  Wanneer grijpt de overheid een keer in bij dit belachelijke bedrijf ?
  Ze lijken lak te hebben aan zo’n beetje alle regels van fatsoen, of het nu gaat om een redelijk salaris voor je werknemers, of dat het gaat om passagiers die buiten hun “ normaal” vallen.

 2. Ze doen maar, het is toch wachten op de eerste die uit de lucht gaat vallen bij die maatschappij. Ik vlieg trouw met Transavia en die nemen ook je huisdier mee als dat nodig is. Ik hoef niet zonodig goedkoper als dat het werkelijk wel zo is met al die toeslagen.

  1. Dat zijn keuzes die je maakt
   Dikwijls is Transavia goedkoper dan Ryanair
   Dus voor de prijs moet je niet altijd bij Ryanair
   In hoogseizoen of vakantie periodes betalen wij meestal de hoofdprijs bij Ryanair
   En toch kiezen we voor Ryanair
   Reden ( onze reden ) dat we graag op 1e rij zitten ( duur ) zonder schot voor ons en instappen met pryority ( ook betalen ) zodat we zeker zijn dat onze handbagage boven ons hoofd ligt
   Keuzes die je maakt en waarvoor je wil betalen
   Verkies je dit niet dan moet je andere keuzes maken

 3. misschien hebben ze recht om te staken ,alhoewel ze bij het ondertekenen van hun contract ,akkoord gaan met de werk voorwaarden .Maar WAAROM moet de werkende mens ,die snakt naar een beetje ontspanning ,weer de dupe worden van heel deze circus ??

 4. Het lijkt mij wel terecht te gaan staken als je iets wil bereiken. Gelukkig heb ik geen korte termijn plannen te reizen met Ryanair, dat zou pas een ramp worden.

 5. En weer nergens staat wat de beloning van dat personeel is en ook niet wat de secondaire arbeidsvoorwaarden zijn.
  Dus hoe moet je hier op reageren als een normale beloning in Spanje al bij 1000 euro als goede beloning wordt gezien in de horeca

  1. Wat heb je eraan om te weten wat ze verdienen en wat hun arbeidsvoorwaarden om vervolgens te kunnen reageren of het terecht is of niet?
   Als mensen vinden dat ze moeten staken dan kan dat
   Niet aan ons om daarover te oordelen of het terecht is of niet

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken