skip to Main Content
Weer hitte op komst in Catalonië, Aragón en Valencia
123rf

Weer hitte op komst in Catalonië, Aragón en Valencia

MADRID – De Spaanse weerdienst wil niet spreken van een hittegolf (al doet de Spaanse pers dat wel) maar voor zaterdag heeft de Aemet gele en oranje weeralarmen gegeven voor de autonome regio’s Aragón, Catalonië, Valencia regio, Murcia en de provincie Almería in Andalusië.

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet kan het kwik op zaterdag in met name de provincies Teruel en Zaragoza in de regio Aragón, in de provincie Lerida in Catalonië en de provincie Valencia in de regio Valencia naar de 40 graden of daarboven stijgen. Deze provincies hebben dan ook oranje weeralarmen gekregen van de Aemet.

In de provincies Zaragoza en Huesca in Aragón, Lerida, Gerona, Barcelona en Tarragona in Catalonië, het binnenland van de provincie Castellón, Valencia en Alicante in de regio Valencia, delen van het binnenland van de regio Murcia en het binnenland van de  provincie Almería in Andalusië hebben gele weeralarmen gekregen vanwege hoge temperaturen.

Weer hitte op komst in Catalonië, Aragón en Valencia

Aemet

Hoogste temperaturen donderdag

Weliswaar kan het kwik in o.a. Aragon en Lerida boven de 40 graden gaan stijgen maar dat is slechts enkele graden meer dan wat er de laatste dagen gemeten wordt. Op donderdag (4 juli) werd het in Hijar (Teruel) 38 graden, in Quinto (Zaragoza) 37,8 graden, in Lerida (Lerida) 37,5 graden en in Caseda (Navarra) 37,1 graden.

Op woensdag (3 juli) was dat zelfs nog iets hoger met 38,6 graden in Hijar (Teruel) en 37,8 graden in Quinto (Zaragoza). Op woensdag werd het in Arroyo del Ojanco (Jaén) ook 37,4 graden en in Candeleda (Avila) 37,3 graden.

Als we kijken naar een plaats op deze lijst van hoge temperaturen dan kan er toch wel gesproken worden van een hittegolf (ola de calor) in Hijar (Teruel) waar het op 37 juni 42,6 graden werd, op 28 juni 42,9 graden, op 29 juni 43,6 graden en op 30 juni 41,7 graden. In juli daalde de temperatuur iets naar 39,4 graden op 1 juli, 36,5 graden op 2 juli en 38,6 graden op 3 juli.

Betekenis weeralarmen

Geel (amarillo) // Het weer is potentieel gevaarlijk. De verwachte weerfenomenen zijn niet uitzonderlijk, maar wees voorzichtig indien je activiteiten gaat uitoefenen die door het weer een risico kunnen inhouden. Blijf op de hoogte van de verwachte meteorologische omstandigheden en neem geen risico’s die je kunt vermijden.

Oranje (naranja) // Het weer is gevaarlijk. Er worden ongewone meteorologische omstandigheden verwacht. Schade en ongevallen zouden kunnen optreden. Wees erg waakzaam en informeer je regelmatig en nauwgezet over de verwachte meteorologische omstandigheden. Wees op je hoede voor gevaren die mogelijk onvermijdelijk zijn. Volg elk advies van de bevoegde instanties.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken