België past reisadvies Spanje aan vanwege corona-uitbraak in Catalonië (UPDATE)

België past reisadvies Spanje aan vanwege corona-uitbraak in Catalonië
Beeld: 123rf & Flaticon
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het Belgische Buitenlandse Zaken heeft zondag het reisadvies voor heel Spanje aangepast omdat een deel van de provincie Lerida in Catalonië in een ‘lockdown’ is geplaatst. Zoals we zaterdag al meldden hebben de Catalaanse autoriteiten besloten meer dan 209.000 inwoners van de deelregio Segrià af te sluiten van de buitenwereld omdat er veel corona-besmettingen zijn bijgekomen de laatste dagen. Het gaat dus niet om heel Spanje of heel Catalonië maar om de provinciale hoofdstad Lerida en de deelregio daaromheen.

ATTENTIE: Op vrijdag 25 september heeft België het reisadvies voor Spanje aangepast waarbij de kleur ROOD niet langer een reisverbod is maar een reisadvies waarbij men ten zeerste wordt afgeraden naar Spanje te reizen. MEER INFORMATIE HIER.

Maar voor de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken in België is dat reden genoeg om het reisadvies voor heel Spanje aan te passen en dat te veranderen naar de kleurcode oranje wat betekent dat er voorwaarden verbonden kunnen zijn aan reizen naar het land.

Weliswaar is het nu afgesloten deel van Catalonië niet het meest toeristische deel van de autonome regio, de Belgische autoriteiten raden Belgen die zich in het getroffen gebied bevinden aan om naar huis terug te keren waar ze wordt aangeraden uit voorzorg 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan. 

De Segrià regio wordt veel gebruikt als doorgangsroute zoals over de AP-2 (Midellandse Zeekust en Zaragoza) snelweg en de A-2 (Ringweg Lerida) of A-22 (Lerida naar Huesca) autowegen die de provincie Lerida met de rest van Catalonië en de autonome regio Aragón verbinden. Volgens de Catalaanse politie is het nog steeds toegestaan om over deze hoofdwegen door het afgesloten gebied te rijden mits men niet stopt in de Segrià deelregio en op doorreis is.

België heeft dus nu Spanje een kleur oranje gegeven waar ook andere landen zoals Cyprus, Denemarken, Griekenland, Duitsland, Roemenië, Verenigd Koninkrijk, Slowakije, IJsland en Portugal toebehoren. Oranje betekent dat reizen mogelijk is mits er sprake is van quarantaine, een test of andere voorwaarden.

Het veranderen van de kleurcode groen naar oranje wil niet zeggen dat er niet naar de rest van Spanje gereisd kan worden maar vanwege de ontwikkelingen in Lerida heeft men er in België toch voor gekozen om het reisadvies voor het hele land aan te passen.

Beeld: diplomatie.belgium.be

Volgens de website van de VRT moeten alle reizigers die met het vliegtuig (autoreizigers dus niet) vanuit Catalonië naar België reizen een speciaal document invullen. Ze moeten aangeven waar ze zijn geweest en ze moeten hun contactgegevens achterlaten. Dat moet een eventuele contactopsporing later makkelijker maken

Nederland

In Nederland heeft men het reisadvies (nog) niet aangepast voor heel Spanje. Ook zijn er op de website geen waarschuwingen te lezen wat betreft de corona-uitbraak en lockdown in Lerida in Catalonië. 

Het reisadvies van Nederland voor Spanje is nog steeds geel: Let op, veiligheidsrisico’s. Dit werd op 21 juni aangepast toen er een einde kwam aan de noodtoestand in Spanje en is op 5 juli nog steeds geldig.

Beeld: Buitenlandse Zaken Nederland
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.