menu: rubrieken, zoeken & meer

Hoe zit het met de krant lezen in een Spaanse bar en het coronavirus?

Hoe zit het met de krant lezen in een Spaanse bar en het coronavirus?
Beeld: Freepik

Hoe zit het met de krant lezen in een Spaanse bar en het coronavirus?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Lekker ontbijten in een bar in Spanje met een café con leche, zumo de naranja natural, tostadas con mermelada, een cruasán (croissant) en de krant. Dat is voor veel inwoners van Spanje maar ook toeristen die het land bezoeken vaak een dagelijks ritueel. Maar hoe zit dat met de kranten die van de bar zijn en gelezen en dus ook aangeraakt worden door tientallen mensen en het nog steeds aanwezige coronavirus?

Veel inwoners van Spanje lezen hun dagelijks portie nieuws, landelijk en politiek of sport of regionaal en lokaal, vaak in de kranten die standaard in de bars te vinden zijn. Het zijn de eigenaars van deze bars die de kranten elke dag kopen en aanbieden aan hun klanten die zelf vaak geen krant kopen maar wel een koffie of ontbijtje nuttigen in de bar.

Maar veel mensen die traditiegetrouw de kranten lazen in de bars doen dat niet meer uit angst voor een besmetting met het coronavirus. Maar de vraag is of dat terecht is of niet.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en diverse onderzoekers uit o.a. Duitsland zijn daar duidelijk in: er is geen gevaar of zoals zij het omschreven ‘het risico is onbeduidend’. De poreusheid van het papier, de gebruikte inkt en het printproces maken kranten immuun voor het coronavirus. 

In het geval van tijdschriften is dat een ander verhaal vanwege het papier dat gebruikt wordt maar ook daarbij is de kans op besmetting klein.

Ondanks dat de kranten dus redelijk tot zeer corona-bestendig zijn, kiezen veel mensen er toch voor om de papieren kranten niet meer aan te raken. Daarom zijn veel kranten begonnen met het aanbieden van de digitale versie van de kranten. Lezers kunnen in de bars een QR-code scannen zodat de dagelijkse krant op de smartphone of tablet te lezen is.

Heb jij een bar, restaurant, B&B of hotel in Spanje en wil jij je lezers ook iets extra aanbieden, plaats dan ergens de onderstaande QR-code die jouw gasten kunnen scannen om direct op de hoofdpagina van SpanjeVandaag uit te komen … wel zo makkelijk 😉