Search
menu
Search

De controverse van de elektrische step in Spanje: regionale overheden maken zich zorgen over deze mobiliteitstrend

De controverse van de elektrische step in Spanje: regionale overheden maken zich zorgen over deze mobiliteitstrend
Beeld: 123rf

De controverse van de elektrische step in Spanje: regionale overheden maken zich zorgen over deze mobiliteitstrend

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de grote Spaanse steden rijden steeds meer ‘Vehículos de Movilidad Personal’ rond (voertuigen voor eenpersoonsmobiliteit). Het gaat dan in het bijzonder over elektrische steps of fietsen, waarvan men volgens de overheid de laatste tijd een “overspoeling” ziet. Het probleem is dat er omtrent deze vorm van mobiliteit geen duidelijk legaal kader bestaat. Dat zorgt vaak voor gevaarlijke situaties in het verkeer.

De lokale overheden trokken al een tijdje terug aan de alarmbel. Volgens hen vormt de hype rond dit soort voertuigen een storende factor in de anders al moeilijke relatie tussen voetgangers en automobilisten. Als eerste kwam er de vraag naar een toename van de alcohol- en drugscontroles bij de gebruikers van eenpersoonsvoertuigen. Veel mensen laten het gezond verstand links liggen, en begeven zich dronken in het verkeer op hun elektrische steps of fietsen. 

Bovendien zouden de gebruikers volgens de overheid verplicht moeten verzekerd zijn omdat het risico op verkeersongevallen niet gering is. Als er toch iets gebeurd is en de gebruiker is niet verzekerd, heeft dat vaak grote, negatieve gevolgen.

De trend is nochtans duidelijk goed nieuws voor de toekomst van duurzame mobiliteit. Alleen moet er rekening worden gehouden met de gevaren. In Madrid moest tot nu toe al 222 keer de ambulance uitrukken voor een ongeluk waarbij een elektrische step betrokken was. Twee daarvan waren zware ongelukken, in één van beide overleed zelfs een jonge vrouw. In 2020 waren er maar liefst 360 ongelukken, bijna één per dag. 

De lokale overheden wijzen ook op het gevaar van de steps zelf. De laatste tijd worden die gretig cadeau gedaan, en de stijgende marktvraag heeft ertoe geleid dat lang niet alle voertuigen aan alle veiligheidsnormen voldoen. Men herhaalt de boodschap aan de fabrikanten om de normen blijvend te respecteren. Wie zich in het verkeer waagt met een voertuig dat niet aan de normen voldoet, brengt niet alleen zichzelf maar ook anderen in gevaar.

In tussentijd protesteren de gebruikers zelf. Zij beschuldigen de overheid er van de klemtoon fout te leggen. Ze zijn het er mee eens dat de voertuigen verantwoord dienen te worden gebruikt, maar wijzen ook op de erbarmelijke staat van vele wegen. Vaak zien de steps zich verplicht op het voetpad te rijden omdat de openbare weg te gevaarlijk is. Volgens hen moet de overheid de nadruk leggen op de algemene veiligheid, en op het veel voorkomende wangedrag van de automobilisten. Ondertussen zijn de honderden steps en elektrische fietsen al deel van het dagdagelijkse décor in de grote Spaanse steden. Het is nog af te wachten op welke manier zij precies het straatbeeld zullen veranderen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?