Search
menu
Search

Spaanse banken verhogen jaarlijkse kosten tot 240 euro

Spaanse banken verhogen jaarlijkse kosten tot 240 euro
Beeld: Freepik

Spaanse banken verhogen jaarlijkse kosten tot 240 euro

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als je in Spanje woont en een bank hebt zul je waarschijnlijk al gemerkt hebben dat de Spaanse banken al maanden bezig zijn met het verhogen van de jaarlijkse kosten. Dat zijn kosten die de bank rekent omdat je rood staat, omdat je niet je salaris bij hen laat storten, voor onderhoud van een rekening of omdat je een bankkaart hebt. De gemiddelde jaarlijkse onderhoudskosten zijn volgens de vereniging van consumenten Asufin 110 euro per jaar en voor een debit card 30,16 euro.

Uit de barometer van de Asociación de Consumidores Asufin blijkt dat de kosten die banken in Spanje toepassen voor het rood staan (descubierto), onderhoud van de rekening (mantenimiento de cuenta) of bankkaarten (tarjetas) flink verhoogd zijn waardoor deze in sommige gevallen zijn gestegen tot 240 euro per jaar. 

De gemiddelde jaarlijkse kosten als men alle banken bij elkaar optelt is 30,16 euro voor een debit card en 110 euro voor onderhoud van de bankrekening wat dus samen 140,16 euro per jaar is. In realiteit zijn de kosten in de meeste gevallen en bij de meeste banken hoger.

Kosten

De Santander bank rekende vorig jaar nog 144 euro maar dat is dit jaar 240 euro geworden, een stijging van maar liefst 94 euro. Ibercaja steeg van 72 naar 120 euro en Kutxabank verhoogde de prijzen van 60 naar 100 euro. Klanten die bij de Bankia (die is overgenomen/gefuseerd met Caixabank) die geen relatie hebben met de bank zoals hun loon niet laten storten betalen dit jaar minstens 60 euro in plaats van de 48 euro vorig jaar.

Vaak is het verplicht bij banken een minimaal inkomen of maandelijkse storting te hebben tussen de 600 en 800 euro terwijl dat bij de Deutsche Bank zelfs 1.500 euro is. Voldoe je niet aan deze eis dan gaat de jaarlijkse bijdrage flink omhoog.

Bankkaarten

Ook het gebruik van bankkaarten is duurder geworden in Spanje. Niet alleen kost het in veel gevallen geld om ergens te pinnen, het onderhoud van de bankkaart is ook duurder geworden. Zo rekent Caixabank in plaats van de 28 euro in 2020 dit jaar 36 euro, is dat bij de BBV gestegen van 28 naar 35 euro, bij Liberbank steeg dat van 24 naar 30 euro per jaar en bij Unicaja steeg dat van 28 naar 32 euro in 2021 per jaar.

Rood staan

Het rood staan in Spanje is ook duurder geworden als dat gedurende een periode van twee of drie dagen is. Bij de BBVA kost dat 30 euro (goedkoopste) en bij Banco Santander zelfs 49 euro (duurste). De banken die het rood staan nog niet doorberekenen aan hun klanten zijn daar dit jaar ook mee begonnen, zoals de 3,01 euro bij Bankinter, 12 euro bij Abanca en 15 euro bij Cajamar.

Sta je gedurende 15 dagen rood voor minstens 300 euro dan kost dat bij de BBVA 45,91 euro (goedkoopste) en 68,94 euro bij Liberbank (duurste).

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?