menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje heeft te maken met de Delta, Alfa, en ‘Fiesta’ variant van het coronavirus

Spanje heeft te maken met de Delta, Alfa, en ‘Fiesta’ variant van het coronavirus
Beeld: Madrid zaterdagavond / Twitter

Spanje heeft te maken met de Delta, Alfa, en ‘Fiesta’ variant van het coronavirus

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de Spaanse pers en op de Spaanse televisie wordt veel gesproken over de Delta (India), en Alfa (VK) varianten van het coronavirus maar de laatste dagen valt steeds meer de term ‘Fiesta’ variant. Daarmee wordt verwezen naar de feestende jongeren die ervoor zorgen dat er veel nieuwe corona-besmettingen bijkomen waardoor de corona-incidentie in Spanje steeds hoger wordt en er steeds meer regio’s rood worden.

Uit het laatste overzicht van de corona-cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid van afgelopen vrijdag is te zien dat de corona-incidentie en dus ook het aantal positief op corona geteste personen onder de jongeren explosief gestegen is de afgelopen dagen. Voor heel Spanje geldt nu een corona-incidentie van 152 per 100.000 inwoners in de voorbije 14 dagen terwijl dat op maandag nog 95 was.

De corona-incidentie geeft aan hoeveel mensen per 100.000 inwoners gemiddeld positief getest zijn in 14 dagen tijd. In de groep 20-29 jaar is dat voor heel Spanje 449 en voor de leeftijdsgroep 12-19 is dat 406. Maar dat is niet overal in Spanje hetzelfde. De hoogste corona-incidentie heeft Catalonië met 1.054 in de groep 20-29 jaar en 779 in de groep 12-19 jaar terwijl dat in Cantabrië 1.017 in de groep 20-29 jaar en 655 in de groep 12-19 jaar is.

Op veel televisiebeelden is te zien hoe men op straat feest viert zonder de anderhalve meter afstand en zonder mondkapjes. Tijdens eindexamen vakanties op Mallorca, Salou , Tenerife en andere plaatsen zijn duizenden jongeren besmet geraakt en zijn er nog meer duizenden jongeren in quarantaine geplaatst. 

De stijging in het aantal besmettingen heeft er tot nu toe nog niet toe geleid dat er meer ziekenhuisopnames of corona-doden zijn maar men maakt zich zorgen wanneer dat wel gaat gebeuren. Want de jongeren kunnen hun ouders of andere familieleden besmetten en niet iedereen in de groep 40-59 jaar is nog gevaccineerd.

Maar het zijn waarschijnlijk niet alleen de nog niet gevaccineerde jongeren die zorgen voor meer besmettingen maar ook ouderen die al gevaccineerd zijn en menen dat ze zich niet meer aan de corona-regels hoeven te houden en denken dat ze immuun zijn, iets wat niet bewezen is (al is men gevaccineerd wel beter beschermd). Verder geldt er geen mondkapjesplicht meer in de buitenlucht in Spanje en is er geen avondklok meer. Overigens heeft Portugal als eerste EU-land de avondklok weer ingevoerd omdat het ook daar weer mis gaat.  In Cantabrië zijn de discotheken weer gesloten en ook in Catalonië denkt men daarover na.

De komende dagen/weken zijn beslissend voor de situatie in Spanje maar men vreest dat het aantal besmettingen alleen maar zal blijven stijgen waarbij men hoopt dat het aantal ziekenhuisopnames en corona-doden niet teveel gaat stijgen. In Spanje wordt daarom nu al gesproken over de komende vijfde golf, en dat terwijl de grote zomerdrukte nog moet beginnen.