Search
menu
Search

Het gaat slecht met de Aneto-gletsjer, een van de laatste ‘glaciares’ van Spanje

Het gaat slecht met de Aneto-gletsjer, een van de laatste ‘glaciares’ van Spanje
Beeld: Aneto Seguro / web

Het gaat slecht met de Aneto-gletsjer, een van de laatste ‘glaciares’ van Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Het is de Guardia Civil die waarschuwt voor de slechte staat van de Aneto-gletsjer, een van de laatste grote gletsjers in de Spaanse Pyreneeën. Vanwege de hittegolf en hoge temperaturen in de Pyreneeën is het ijs aan het smelten waardoor de gletsjer onstabiel is geworden en bergbeklimmers wordt afgeraden de normale route over de gletsjer te nemen.

Door de hitte is de sneeuw eerder gesmolten en komt de hardheid van het fossiele ijs nu al naar de oppervlakte waardoor de beklimming zelfs voor ervaren bergwandelaars moeilijk wordt en het risico op uitglijden en ongevallen toeneemt. Dit is een situatie die volgens de Guardia Civil, belast met het redden van bergwandelaars en -klimmers in nood, normaal gesproken wordt ervaren aan het einde van augustus en in september. Maar dit jaar heeft de hitte deze omstandigheden met twee maanden vervroegd.

Geconfronteerd met de slechte staat van de Aneto-gletsjer hebben de autoriteiten en reddingsteams een alternatieve route vastgesteld en heeft men besloten om maximale publiciteit te geven aan deze ‘ruta alternativa y más segura’. Het gaat erom de lagere gletsjer te vermijden door diagonaal naar de top van de 3.404 meter hoge Aneto te lopen. 

Deze aanbevolen route begint bij de Refugio de la Renclusa om zo de fossiele gletsjer te vermijden waarbij je via Portilla en de Renclusa e ibón del Salterillo pas omhoog loopt. Deze alternatieve route is erg belangrijk want de beklimming van de hoogste berg van de Pyreneeën is erg populair. Op drukke dagen zijn er soms meer dan 200 wandelaars op de Aneto-route te vinden. Meer wandelaars betekent voor de Guardia Civil ook meer problemen en meer reddingen.

Het afgelopen weekend moest de Guardia Civil 16 keer in actie komen om bergwandelaars te redden. Twee van deze reddingsoperaties vonden plaats bij de Aneto route. Meer informatie over Aneto en de gletsjer lees je HIER (in het Spaans).

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?