skip to Main Content
Illegale appartementen eigenaren Barcelona en verhuurwebsites worden beboet

Illegale appartementen eigenaren Barcelona en verhuurwebsites worden beboet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

appartement3BARCELONA – De gemeente Barcelona gaat de strijd aan tegen de verhuur van illegale appartementen aan toeristen. Met een reeks van maatregelen wil de gemeente, onder leiding van de nieuwe burgemeester Ada Colau, voorkomen dat Barcelona het slachtoffer gaat worden van een nieuwe soort toeristische onroerend goed bubbel. Naast de eigenaren van illegale appartementen zullen ook websites die deze niet geregistreerde appartementen aanbieden beboet gaan worden.

De gemeente Barcelona had al eerder aangegeven dat ze wat wilden gaan doen aan het immer groeiende toeristen probleem in een van de populairste Europese steden, Barcelona. De overvloed van toeristische slaapplaatsen zoals hotels en met name illegale toeristen appartementen is een groot probleem aan het worden. Officieel moeten appartementen geregistreerd zijn bij de gemeente maar in de praktijk gebeurd dat maar weinig.

Proef

Op dit moment zal de gemeente en soort van test/proef gaan doen met 330 als illegale geregistreerde appartementen in de wijk Ciutat Vella waarvan de eigenaren beboet zullen worden met 15.000 euro. Gaan deze eigenaren echter meewerken met het verhuren van deze appartementen aan sociale instellingen voor bijvoorbeeld families die hun huizen zijn uitgezet, dan wordt de boete met 80% gereduceerd. Volgens de gemeente worden er maandelijks alleen al in het oude centrum van de stad 250 families uit hun woningen gezet.

De eigenaren moeten nu 20% van de boete betalen en hun appartementen gedurende minstens 3 jaar verhuren aan de sociale instellingen, de Mesa de Emergencia Social, van de stad Barcelona. De eigenaar zal na betaling van de ongeveer 3.000 euro boete de huur ontvangen van de sociale instellingen, zoniet dan zal de huur naar de gemeente gaan. Na verloop van drie jaar heeft de eigenaar twee keuzes, of de resterende 80% van de 15.000 euro boete betalen of langer doorgaan met de sociale verhuur, net zolang totdat de gehele 15.000 euro is betaald.

Websites

Naast de eigenaren van de appartementen zal de gemeente vanaf september ook de websites gaan beboeten die illegale of niet als toeristische verhuur geregistreerde appartementen aanbieden. Er wordt dan gesproken over websites als Tripadvisor, Airbnb en Booking.com wat de grootste aanbieders zijn in Barcelona.

Als eerste maatregel eist de gemeente de contactgegevens van de personen die illegale appartementen verhuren via deze platforms om te controleren of men geregistreerd staat als verhuurder. Is dat niet het geval dan moeten de websites deze appartementen onmiddellijk verwijderen. Weigeren zij dit te doen dan kan per appartement een boete opgelegd worden tussen de 3.000 en 600.000 euro. Mochten de websites de gegevens van de appartementen eigenaren niet willen afstaan dan zullen zij tevens boetes ontvangen die behoorlijk hoog kunnen zijn.

Daarnaast vraagt de gemeente ook de hulp van de inwoners van de stad maar ook toeristen die Barcelona bezoeken en in een appartement verblijven. Men kan het telefoonnummer 092 bellen om aangifte te doen van illegale verhuur – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken