skip to Main Content
Spaanse regering gaat de Kerk per maand 13,2 miljoen euro betalen in 2016

Spaanse regering gaat de Kerk per maand 13,2 miljoen euro betalen in 2016

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

laiglesia1MADRID – Deze week werd de staatsbegroting bekend gemaakt waarin onder andere te lezen is dat het Koningshuis iets meer geld krijgt, de Spaanse president 1% meer gaat verdienen en dat de ambtenaren de eerste loonsverhoging sinds 2009 zullen krijgen. In de begroting staat ook vermeld dat de Spaanse regering het komende jaar maar liefst 13,2 miljoen euro per maand gaat betalen aan de Kerk.

De regering van Mariano Rajoy, de PP die erom bekend staat erg kerkgezind te zijn, zal de komende 12 maanden in totaal 159,2 miljoen euro aan de Kerk gaan betalen. Dit komt neer op een bedrag van 13,2 miljoen euro per maand. Voor veel Spanjaarden zal dit als ongelovig klinken aangezien er in het hele land ziekenhuizen en scholen dicht moesten vanwege het feit dat er geen geld is, ambtenaren krijgen minder betaald en alle ministeries gaan er op achteruit met hun budgetten.

Het bedrag van 159,2 miljoen euro is niet zomaar gekozen maar is precies 0,7% van alle loonbelastingopbrengsten en het resultaat van de vele belastingbetalers die een vinkje hebben gezet bij het vakje waar gevraagd wordt of men een deel aan de Kerk wil schenken (iets wat overigens al automatisch staat aangevinkd). De hoogte van dit percentage werd in 2007 bepaald en zal voor altijd gelden, iets wat al in 1979 voor de eerste keer werd vastgelegd.

Toch komt het bedrag wat de Kerk zal krijgen niet helemaal als een verrassing aangezien dezelfde hoeveelheden ook al betaald werden in de jaren 2012, 2013, 2014 en 2015 de jaren van de huidige conservatieve PP regering. Wat de Kerk precies met al dit geld gaat doen is niet bekend, iets wat veel Spanjaarden echter wel graag willen weten – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken