skip to Main Content
400 campinggasten l’Estartit aan de Costa Brava geëvacueerd vanwege bosbrand

400 campinggasten l’Estartit aan de Costa Brava geëvacueerd vanwege bosbrand

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

estartit1aGIRONA – Er is weer een bosbrand uitgebroken in de provincie Girona, dit keer in de buurt bij de badplaats l’Estartit. Hier moesten vrijdagmiddag hals over kop en uit voorzorg 400 campinggasten, waaronder ook Nederlanders en Belgen en ongeveer 100 inwoners van de Rocamaura wijk geëvacueerd worden. De bosbrand brak rond 16:00 uur uit in het gedeelte Massis del Montgri van de badplaats l’Estartit maar was enkele uren later onder controle. 

De toeristen die verbleven op de Camping l’Estartit moesten op last van de brandweer en politie de caravans, campers en tenten verlaten omdat de bosbrand op dat moment niet onder controle was en vanwege de aanhoudende wind elke kant op kon gaan, ook richting de camping. Ook de ongeveer 100 inwoners van de Rocamaura wijk moesten hun huizen uit voorzorg verlaten. De geëvacueerde personen werden door de gemeente ondergebracht in de sporthal van de badplaats. Op de ontruimde camping zijn ook veel Nederlandse en Belgische toeristen aanwezig.

Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf werden er ook mensen geëvacueerd van de campings Castell Montgri en camping Rifort. In de Diari de Girona spreekt men daar echter niet over.

UPDATE: Volgens diverse ooggetuigen (en opmerkingen op ons artikel via Facebook) is er op geen enkel moment sprake geweest van een evacuatie van de campinggasten op de Camping l’Estartit. Ook de Camping zelf meldt op haar Facebook pagina dat er niets aan de hand was, geen paniek, geen evacuaties en dat de bingo ook gewoon gedraaid is. Het nieuws over de bosbrand heeft de redactie van SpanjeVandaag, zoals altijd gehaald uit diverse Spaanse en Catalaanse kranten (Diari de Girona, La Vanguardia, El Pais, 20Minutos). Wij vertalen dat en plaatsen dit, zoals altijd.

Nadat de brandweer de bosbrand onder controle had gekregen konden de campinggasten en inwoners van de huizen in de geëvacueerde wijk weer terugkeren. De brandweer heeft het vuur redelijk snel onder controle gekregen en heeft daarvoor 5 blushelikopters en blusvliegtuigen gebruikt en 18 brandweereenheden. Volgens de gemeente l’Estartit is er weliswaar tussen de 5 en 10 hectare natuur verwoest maar is er niemand gewond geraakt en zijn er geen woningen in de as gelegd. Bekijk hier enkele foto’s van de bosbrand in l’Estartit.

Bosbranden Tarragona

Naast de nog steeds allesverwoestende bosbrand op het Canarische Eilanden La Palma waarbij alweer meer dan 2.500 hectare natuur is verwoest en een parkwachter is overleden, heeft de regio Catalonië met nog meer bosbranden te maken.

Een van die bosbranden vindt nog steeds plaats nabij het dorp Pobla de Montornés in de provincie Tarragona (bij de badplaatsen Altafulla, Torrdembarra en Creixell het binnenland in) waarbij tot nu toe 180 hectare natuur is verwoest. Er zijn tientallen brandweereenheden, blushelikopters en blusvliegtuigen bezig met de bestrijding van de bosbrand. Ook hier moesten inwoners van een woonwijk geëvacueerd worden maar deze zijn inmiddels weer teruggekeerd naar hun woningen. Deze brand is op het moment van schrijven nog niet onder controle.

De bosbrand nabij de plaats Pontils, tevens in de provincie Tarragona, is net zoals de bosbrand in l’Estartit in de provincie Girona onder controle – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken