skip to Main Content
Catalaanse onafhankelijkheidsdrang gaat steeds verder

Catalaanse onafhankelijkheidsdrang gaat steeds verder

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

catalonie2BARCELONA – Leidende figuren uit de Catalaanse regering, waaronder de voorzitter van het Catalaanse parlement en de minister van Buitenlandse Zaken, zeggen dat Madrid hen geen keuze laat en dat zij daardoor moeten verder werken aan een nieuwe, onafhankelijke staat weg van Spanje. Ze hebben altijd gezegd dat zij de voorkeur gaven aan een Schots scenario waarbij de centrale regering een volksraadpleging inrichtte maar van Madrid krijgen zij maar een antwoord, nee op al hun vragen.

Beide politici behoren tot de Samen voor Ja coalitie die de macht vorig jaar in september overnam met een programma voor onafhankelijkheid. Zij zijn begonnen met de inrichting van nodig zijnde structuren zoals een ministerie van Buitenlandse Zaken en een ontwerp van een Catalaanse sociale zekerheid.

Een steeds groter deel van de Catalaanse bevolking wil nu een referendum voor onafhankelijkheid maar Madrid blijft dwars liggen.

De dienstdoende Spaanse eerste minister, Mariano Rajoy, heeft beloofd dat hij alle politieke en juridische middelen zal gebruiken om de eenheid van Spanje te behouden.

Voor de Catalanen is het streven naar onafhankelijkheid legitiem en niet illegaal. De grondwet zegt wat zij zegt maar het is een stuk papier dat geschreven is op een bepaald moment in de geschiedenis en dat daarom op alle momenten kan veranderd worden.

In 2014 had een informeel referendum een uitslag van 80% van de deelnemers was voorstander van Catalaanse onafhankelijkheid. Het referendum werd wel geboycot door de tegenstanders van de onafhankelijkheid.

Volgens de laatste opiniepeiling is momenteel 47,7% van de Catalanen voorstander van de onafhankelijkheid en 42% is tegen de onafhankelijkheid. Het aantal voorstanders gaat de laatste jaren wel snel in de hoogte – (Roger Frans Lauryssen)

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Back To Top
×Close search
Zoeken