skip to Main Content
Temperaturen van 51, 50, 49 graden in Spanje … of niet?
123rf

Temperaturen van 51, 50, 49 graden in Spanje … of niet?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Temperaturen van 51, 50, 49 graden in Spanje … of niet?

123rf

MADRID – In de buitenlandse pers schrijft men regelmatig dat er in Spanje temperaturen gemeten worden van 51, 50 of 49 graden maar is dat ook zo? Volgens de officiële instantie die zich mag bezighouden met de registratie van temperaturen, de Aemet, klopt dat niet. De hoogste temperatuur ooit die 100% correct is werd gemeten op 13 juli 2017 in de stad Montoro in Córdoba waar het kwik naar 47,3 graden steeg.

Als je op straat rondloopt in Spanje zie je steevast toeristen (en Spanjaarden) bij een temperatuurmeter die cijfers laten zien van 52, 51, 40, 49 of 48 graden en daarvan foto’s maken. Zoals we in ons artikel over de temperatuurmeters op straat al eens hebben aangegeven (klik hier voor het artikel) kloppen deze metingen niet helemaal en gelden ze niet als officieel.

Hoogste ooit

Op donderdag 13 juli 2017 om 17.10 uur werd in de gemeente Montoro in de provincie Córdoba de tot nu toe officieel hoogste temperatuur gemeten van 47,3 graden. Daarmee werd het oude record uit 1994 met slechts een tiende graad vervangen.

Op 4 juli 1994 werd namelijk bij het observatorium Alfonso X el Sabio in Murcia de tot dan hoogste temperatuur ooit gemeten (sinds dat men het meet) van Spanje met 47,2 graden.

Op 23 juli 1995 kwam de stad Córdoba al eens dicht bij het oude record toen het 46,6 graden werd, net zoals die dag in Sevilla.

Er zijn meldingen dat op 11 juli 1873 in Sevilla temperaturen zijn gemeten boven de 49,8 graden. Het probleem is echter dat dit niet 100% bewezen is, de apparatuur van toen niet toereikend was en de temperatuur gemeten werd in de klokkentoren van de kathedraal.

Nieuwsberichten dat de temperatuur in Spanje dus 50 graden of meer is, kloppen niet helemaal. Weliswaar is dat soms te zien op straat en zijn het leuke selfie foto’s maar officieel gelden deze temperaturen niet en worden ze niet in de weer geschiedenisboeken van Spanje opgenomen.

Hoogste temperatuur ooit op de wereld

De hoogst gemeten temperatuur ooit werd geregistreerd in Furnace Creek in de Death Valley (Verenigde Staten) waar het op 10 juli 1939 maar liefst 56,7 graden werd. In Europa is de hoogst gemeten temperatuur 48 grade die werd geregistreerd in Athene (Griekenland). Er wordt ook gesproken over een temperatuur van 48,5 graden in het Italiaanse Catenanuova maar deze is nooit gevalideerd.

In Spanje is dus de hoogst gemeten temperatuur ooit (tot nu toe) 47,3 garden terwijl dat in Nederland 38,6 graden is wat op 23 augustus 1944 werd gemeten in Warnsveld. In België is de hoogst gemeten temperatuur ooit 38,8 graden wat op 2 juli 2015 in Luik-Monsin werd gemeten. In België spreekt men ook over een temperatuur van 38,8 graden op 27 juni 1947 maar herleid naar de huidige vorm van meten zou dat 37,4 graden zijn)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. hoogste temperatuur Death Valley, zoals vermeld klopt niet. N-O van Iran en in Libië liggen woestijnen waar temperaturen gemeten zijn +70C

 2. Ook tav. het weer zijn er wederom vele azijnpissers die het zelf weer beter weten dan alle wetenschappelijke instituten bij elkaar en onder het mom van ‘we worden in de maling genomen’ hun eigen wijsheid weer bovenaan stellen.
  Wie neemt wie nu eigenlijk in de maling?

 3. Wat een onzin! Nooit op tv gezien hoe de gletchers afbrokkelen? Of wordt daar ook geld aan verdiend? Of het nou 44 graden is of 49 of nog meer….feit is dat het klimaat verandert, maar ik heb geen idee wie daar nou zo veel beter van wordt! Kan iemand mij dat uitleggen?

  1. Inderdaad Barbara, er zijn veel non-believers, zo ook op dit forum. De opwarming wordt steevast door ontkend door hen die niet verder komen dan het strand waar ze lekker met de voetjes in de branding zitten/wandelen. Gletchers verdwijnen langzaam, brokstukken ter grootte van een hele provincie breken af, onlangs is er een noordelijke vaarroute bijgekomen omdat het ijs daar verdwenen is, skigebieden gaan later open en vroeger dicht. Maar ja, lekker ontkennen, dat is makkelijk zat.

 4. Ja,ik sta me wezenloos te ergeren,aan de nederlandse weerbericht uitleg,speciaal door de mensen buiten het KNMI.Men is er op uit om zo interessant mogelijk over te komen.Meestal komen ze dan nog niet uit Zuid of Zuid oost Nederland waar van ouds her de hoogste temp gemeten wordt.

 5. Ik deel de mening van Hans, het is niets nieuws, maar ja we worden een richting opgestuurd, die weer wat moet opleveren.

 6. Er is sprake van grootschalige misleiding van het publiek, want iedereen moet geloven in de “global warming”. Vorige week werd regelmatig uitgevent dat het volgens de weermodellen deze week meer dan 50 graden zou worden. Eergisteren volgden een paar kleine rectificatieberichtjes in de media, waaruit bleek dat er een “fout was gemaakt in de rekenmodellen” (how convenient) en dat de werkelijke voorspelling ca. 42-44 graden had moeten zijn. Maar het opwarmingsverhaal heeft zo bijna een hele week weer kunnen rondzingen en iedereen is weer voor de gek gehouden.
  De werkelijkheid: niets nieuws onder de zon. De huidige temperaturen in Spanje zijn niets bijzonders en komen door de jaren heen (ook tientallen jaren geleden al) regelmatig voor.
  Verschil met vroeger is bovendien dat veel officiele meetstations tegenwoordig eigenlijk te hoge temperaturen meten, doordat ze steeds meer ingebouwd liggen in stedelijk gebied met veel beton en asfalt (het zogenaamde Urban Heat Island – effect).
  Kortom: geen reden tot bezorgdheid.

  1. Pas op !!! Want op de opwarming mag men geen kritiek geven of ze in vraag stellen .ge wordt onmiddellijk een publiek gevaar genoemd.gelukkig staat uw adres er niet bij of ze slaan uw huis kort en klein.ik denk dat aan deze hype grof geld verdiend wordt en dat jan modaal dit betaald

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken