Search
menu
Search

40 procent van de Spanjaarden meent dat ze te veel belastingen betaalt

40% van de Spanjaarden meent dat ze te veel belastingen betaalt
Beeld: Adobe Stock

40 procent van de Spanjaarden meent dat ze te veel belastingen betaalt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de barometer van juli samengesteld door het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) meent 40,3% van de Spanjaarden dat ze teveel aan belastingen betalen in Spanje. Dat is 12% minder dan bij de vorige enquête toen dat percentage nog 52,9% bleek te zijn. 77% van de ondervraagden meent daarnaast dat de belastingen niet gelijk verdeeld betaald worden terwijl slechts 15,5% meent dat dit wel eerlijk gebeurt.

Sinds 2019 brengt het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) elke maand een barometer uit met daarin de resultaten na enquêtes onder de Spaanse bevolking. Er wordt van alles en nog wat gevraagd zoals op welke partij iemand zou stemmen als er verkiezingen zouden zijn en wat de mening over de politiek of de economische situatie in het land is.

Er wordt ook gevraagd naar de mening van de inwoners van Spanje wat betreft de belastingen waarbij in juli 40,3% aangeeft dat ze teveel belasting betaalt in Spanje, 44,2% zegt dat dit normaal is terwijl 10,1% zegt dat men weinig belasting betaalt in Spanje.

Meer

39,6% van de deelnemers meent ook dat ze meer belasting betaalt dan in andere vergelijkbare Europese landen. 30,5% zegt dat er in Spanje minder betaald wordt en 15,6% zegt dat de belasting die men in Spanje moet betalen gelijk is aan andere landen. 13,7% zegt dat ze geen mening heeft of geen vergelijking kan maken met andere landen.

Onterecht

Het overgrote deel van de inwoners van Spanje zegt dat het fiscale systeem niet eerlijk is en 81,4% meent dat de inwoners die meer geld hebben meer belasting zouden moeten betalen. 14,2% geeft aan dat het belastingsysteem gelijk is voor alle inkomsten. 

Fraude

Als gevraagd wordt naar fiscale fraude zegt 45,5% dat er heel veel fraude plaatsvindt in Spanje, 45,9% zegt dat er redelijk veel gefraudeerd wordt terwijl 4,3% zegt dat er weinig fiscale fraude is in Spanje.

Download de barometer juli 2021 HIER (PDF)

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?