menu: rubrieken, zoeken & meer

Avondklok in 176 gemeenten met 15 dagen verlengd in Catalonië

Avondklok in 176 gemeenten met 15 dagen verlengd in Catalonië
Beeld: Europa Press

Avondklok in 176 gemeenten met 15 dagen verlengd in Catalonië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De regionale overheid van Catalonië heeft van het regionale Hooggerechtshof toestemming gekregen om de avondklok die al geldt sinds 17 juli opnieuw met 15 dagen (in plaats van 7 dagen) te verlengen in de autonome regio. Net zoals voorheen geldt deze avondklok lokaal maar is het aantal gemeenten verhoogd van de huidige 163 naar 176 gemeenten waar de corona-incidentie buitengewoon hoog is. Onder die gemeenten bevinden zich de provinciale hoofdsteden Barcelona, Tarragona, Lleida en Girona maar ook veel populaire badplaatsen aan de Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada.

De regionale overheid van Catalonië heeft toestemming gekregen om vanaf zaterdag 7 augustus tot en met vrijdag 20 augustus opnieuw een lokale avondklok in 176 gemeenten in te stellen. Het Catalaanse regionale Hooggerechtshof heeft nu al drie keer toestemming gegeven voor de instelling en verlenging van de lokale avondklok van 17 tot en met 23 juli, van 24 tot en met 30 juli en van 1 tot en met 6 augustus.

De inwoners van Catalonië maar ook vakantiegangers die de Costa Brava, Costa Barcelona, Costa Dorada of Barcelona bezoeken moeten rekening houden dat men vanaf 01.00 ‘s nachts niet meer buitenshuis mag zijn. Op dit moment geldt in Catalonië ook dat het nachtleven gesloten is, dat de horeca moet sluiten om 00.30 uur en dat de sociale bijeenkomsten gelimiteerd zijn tot 10 personen. Verder mogen kustgemeenten een samenscholingsverbod uitgeven op bijvoorbeeld stranden en parken om de zogenaamde ‘botellones’ ofwel straatfeesten van jongeren tegen te gaan.

Het aantal gemeenten met een avondklok is met 13 gestegen van 163 naar 176 omdat men de criteria verhoogd heeft. Dat wil zeggen bij de eerdere avondklokken gold een maatstaf van een corona-incidentie van minstens 400 per 100.000 in de voorbije 14 dagen maar dat is nu 250 geworden in gemeenten met tenminste 5.000 inwoners. In totaal zullen zes miljoen inwoners van Catalonië te maken hebben met de avondklok, dat is 80 procent van de bevolking in Catalonië.

Formulier

Diegene die toch tijdens de avondklok op straat moet zijn in de gemeenten met een avondklok in Catalonië, kunnen gebruik maken van het formulier ‘Certificado autorresponsable de desplazamiento nocturno’: KLIK HIER  om dit formulier te downloaden (PDF in het Catalaans, Spaans, Engels).