Search
menu
Search

Grote Spaanse steden plannen nieuwe verkeersbeperkingen

Grote Spaanse steden plannen nieuwe verkeersbeperkingen
Beeld: Freepik & DGT

Grote Spaanse steden plannen nieuwe verkeersbeperkingen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Wet van de klimaatsverandering verplicht de 149 Spaanse steden met meer dan 50.000 inwoners om tegen 2023 lage emissiezones te creëren. De 15 meest bevolkte steden, met uitzondering van Barcelona waar al beperkingen gelden, bereiden nieuwe restricties voor in hun historische centra.

Het ministerie van Ecologische Transitie vertelde de krant El País dat ze tegen september wil vastleggen hoe zo een lage emissiezone er precies moet uitzien. In tussentijd belooft het ministerie van Transport 1,5 miljard euro aan de gemeentebesturen om die plannen in werkelijkheid om te zetten.

De lage emissiezones (zonas de bajas emisiones, ZBE) zijn voornamelijk in het centrum van de stad te vinden. Door een toegangsverbod voor de meest vervuilende wagens hoopt het stadsbestuur er op een verbetering van de luchtkwaliteit. Om een onderscheid te maken tussen de wagens hanteert men een systeem van etiketten.

Benzinewagens van voor 2000 en dieselwagens van voor 2006 krijgen geen etiket. Etiket B is voor benzinewagens die tussen 2000 en 2006 zijn gefabriceerd, en voor dieselwagens uit de periode 2006-2013. Etiket C geldt voor benzinewagens van na 2006 en dieselwagens van na 2014. Het Eco-etiket is voor alle hybride wagens, en het Nul (Cero) etiket voor elektrische of hybride wagens die autonoom langere afstanden dan 40 kilometer kunnen afleggen.

Het merendeel van de lage emissiezones verbiedt de toegang aan de oudste wagens, die niet over een etiket beschikken. Toch zijn er ook uitzonderingen. In de lage emissiezone Madrid Central (Centraal Madrid) die van 2018 tot mei dit jaar van kracht was, werden ook wagens met etiket B en C die niet aan lokale bewoners behoorden, geweerd.

De lage emissiezone van Barcelona is vandaag de enige van Spanje. Sinds 2020 beslaat zij 95 vierkante kilometer van de stad, waaronder de wijken Cornellá, Espluges, L’Hospitalet y Sant Adrià. Wagens zonder etiket zijn er enkel niet welkom op werkdagen tussen 7 en 20 uur. Dit is wat de volgende 4 grote Spaanse steden van plan zijn

Madrid: Staat het verst in haar plannen. De hoofdstad wil de lage emissiezone Madrid Centraal terug in het leven roepen onder een andere naam. Dit keer zal ze de Zona de Bajas Emisiones de Especial Protección de Centro heten, de lage emissiezone voor bijzondere bescherming van het stadscentrum. De zone zal dezelfde oppervlakte beslaan, maar geeft nu wel de toegang aan de voertuigen van de 15.000 handelaars in het centrum. Ook bekijkt men een ander beperkt gebied bij het Elíptica plein, waar op de bewoners na geen voertuigen zonder etiket zullen welkom zijn

Valencia: Werkt aan plannen, maar wacht de details van het ministerie af.

Sevilla: keurde in Juni een mobiliteitsplan goed dat een lage emissiezone in isla de la Cartuja en in de buurt van het parque científico y tecnológico wil instellen. Later komen er nog twee bij in het oude stadscentrum (casco antiguo) en in de buurt van Triana.

Zaragoza: Nog niets beslist, maar naar alle waarschijnlijkheid komt er een lage emissiezone die het oude stadscentrum, de paseos van María Agustín en la Constitución, en de rechteroever van de Ebro omhelst.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?