menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie met meer donkerrood in Spanje (5 aug)

Nieuwe corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie met meer donkerrood in Spanje (5 aug)
Beeld: ECDC 5 augustus

Nieuwe corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie met meer donkerrood in Spanje (5 aug)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals elke week heeft het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) op donderdag de kaart van Europa waarop groene, rode en oranje kleuren staan waarmee de corona-situatie in gebieden of landen wordt aangegeven aangepast. Landen als Nederland en België baseren zich wat betreft hun reisadviezen mede op deze kaart en de informatie van het ECDC.

LET OP: De kleurenkaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) is NIET hetzelfde als de kleurenkaart wat betreft de reisadviezen in Nederland. Terwijl de ECDC-kaart van Europa Spanje op ROOD en DONKERROOD heeft geplaatst, heeft Nederland Spanje op dinsdag 27 juli de kleur GEEL gegeven voor het reisadvies.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding heeft op donderdag 5 augustus de kaart aangepast met daarop de gecombineerde indicator van een 14-daagse meldingspercentage, testpercentage en testpositiviteit zoals bijgewerkt op 5 augustus 2021. Op DEZE WEBSITE kun je de kaart zien en de indicatoren wat betreft de kleuren groen, oranje, rood en donkerrood of grijs.

Voor Spanje geldt sinds donderdag 5 augustus dat bijna het hele land de kleur DONKERROOD heeft. Op de autonome regio’s Asturië en Canarische Eilanden na die ROOD geklrud zijn, hebben alle andere autonome regio’s de kleur DONKERROOD gekregen. 

ROOD geldt voor de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Graciosa, El Hierro, La Gomera en La Palma) en Asturië.

DONKERROOD geldt voor de rest van Spanje, te weten Catalonië, Aragón, Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera), Valencia regio, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Galicië, Cantabrië, Navarra, La Rioja, Andalusië, Murcia regio, Extremadura, Madrid regio en Baskenland.

Geen enkel gebied/regio heeft de kleur ORANJE of GROEN gekregen.

Beeld: ECDC 5 augustus

Nederland

Op de kaart is Nederland ook nog steeds ROOD gekleurd maar zijn de DONKERRODE provincies/gebieden verdwenen. Nederland heeft afgelopen dinsdag 27 juli de reisadviezen aangepast en alle EU-landen de kleur GEEL of GROEN gegeven waarmee Nederland dus afwijkt van de ECDC-kaart met kleuren. Spanje heeft de kleur GEEL (in plaats van ORANJE zoals voorheen).

België

Het Vlaams en Waals gewest hebben nog steeds de kleur ORANJE behalve het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat op 22 juli weer de kleur ROOD heeft gekregen en nu nog steeds heeft. België kijkt in principe elke zondag naar de lijst van landen en de kleurcodes die ze van het ECDC op donderdag hebben gekregen. Groene en oranje wijzigingen worden daarna vanaf maandag ingevoerd en als een gebied/regio of land naar rood verandert, wordt dat op woensdag ingevoerd. Soms wijkt men in België daar vanaf en worden wijzigingen al op vrijdag aangegeven.