skip to Main Content
Moorse monumenten worden in Spanje extra beschermd na nieuwe bedreigingen van IS

Moorse monumenten worden in Spanje extra beschermd na nieuwe bedreigingen van IS

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De gemeenten van de plaatsen waar Moorse en oude Islamitische gebouwen te vinden zijn hebben de beveiliging extra opgeschroeft nadat de Islamitische Staat (IS) opnieuw in een recente videoboodschap gedreigd heeft met aanslagen in Spanje om zo het oude Al Andalus te “heroveren” of herstellen. Te denken valt dan aan o.a. Granada met het Alhambra, Córdoba met de Mezquita, het Alcázar Real of Giralda in Sevilla en de Alcazaba in Málaga. Het merendeel van deze monumenten is te vinden in de regio Andalusië waar dan ook extra agenten surveilleren en controleren.

Het lijkt erop dat de gemeenten in Spanje wakker zijn geschud na de terroristische aanslagen van 17 en 18 augustus in Barcelona en Cambrils. Overal worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen die bovenop die maatregelen komen die er al waren aangezien Spanje al een hele tijd een terreuralarm niveau 4 heeft. Na de meest recente videoboodschappen van IS over de aanslagen in Barcelona en Cambrils waarbij de terroristen geprezen worden, wordt ook in het Spaans melding gedaan over Al Andalus, zeg maar het oude Moorse rijk in wat nu Spanje is.

De autoriteiten nemen na de aanslagen deze zomer geen enkel risico meer en hebben op veel plaatsen de beveiliging verhoogt door obstakels te plaatsen en meer agenten in te zetten. Met name die gemeenten waar Moorse en oude Islamitische monumenten te vinden zijn zoals Granada, Córdoba, Sevilla, Almería en Málaga hebben de bedreigingen van de IS terroristen (terecht) serieus genomen en maatregelen getroffen.

Lees ook: De 10 mooiste Islamitische en Moorse bouwwerken in Spanje

Zo zijn er overal wegversperringen neergezet en patrouilleren bewapende agenten op straat. Ook worden er bij o.a. het Alhambra speciale poorten geïnstalleerd waardoor men alle bezoekers kan controleren op het dragen van messen etc. Alle tassen en rugzakken worden extra goed gecontroleerd door te scannen en alles moet eventueel opengemaakt worden. Bezoekers kunnen ook gefouilleerd worden als de beveiligingsmedewerkers daar aanleiding voor zien.

Het Alhambra in Granada heeft, net zoals andere monumenten, een privé bedrijf ingeschakeld die de beveiliging voor rekening neemt. Naast goed getrainde agenten hebben ze ook diverse honden in dienst die naar explosieven en wapens zoeken, iets wat op dit moment bij geen enkel ander monument in Spanje gebeurd. De beveiliging zal ook meer gaan surveilleren in het Alhambra zelf waarbij ze gemachtigd zijn om maatregelen te treffen indien noodzakelijk.

Toch zijn deze maatregelen voor het Alhambra niet genoeg en denkt men erover om minder mensen toe te laten waardoor het minder druk wordt bij de controles en het makkelijk is om goed te controleren. Deze laatste maatregel is echter iets waar men nog over moet vergaderen want dit zou inhouden dat er dagelijks veel minder mensen het Alhambra kunnen bezoeken.

Buiten het Alhambra zijn er ook extra agenten in uniform en in burger op straat te zien (of niet dus) in de wijken rondom het Alhambra zoals het Albaicín, de Carrera del Darro en rondom de Puerta Real. Ook daar werden wegversperringen geplaatst om eventueel aanslagen met auto’s of vrachtwagens te voorkomen.

In andere steden zoals Sevilla, Córdoba, Almería en Málaga heeft men ook soortgelijke maatregelen getroffen en is de beveiliging verhoogt bij alle belangrijke Moorse gebouwen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Blijkbaar zijn er mensen die hun dagen vullen om eventuele schrijf- of spraakkunstfouten op te sporen. Ik stel aan deze personen voor om zelf toe te treden tot de redactie, ik kan de teksten met of zonder fouten steeds goed lezen en verstaan. Proficiat aan Remco voor zijn werk.

 2. d – t …./ bedrijf die…. jammer, want artikelen zijn informatief…

 3. Hopelijk kunnen politie die moordenaars tegenhouden maar denk dat dit heel heel moeilijk is en zal zijn maar ze doen hun stinkende best om dit te verhinderen!!!
  Hoe meer beveiliging hoe beter, daar kunnen en moeten we maar mee leven, beter dit of het andere!
  We mogen er niet aan denken….hoewel het leven doorgaat zijn we toch een beetje bang, we blijven niet thuis en bezoeken nog musea maar toch zit de schrik er altijd een beetje in.
  Misschien zijn we de enigen maar dit is onze eerlijke mening.

  1. Noel deel compleet jouw visie. Je kunt je opsluiten en dan? Of je gewone leven leiden met in het achterhoofd een potentiële aanslag. Dank echter aan alle diensten die dat proberen te vermijden. En hou de statistieken in het oog. Hoe crue het ook is, er sterven meer mensen op de weg dan in terrorisme. Maar spectaculaire dingen zoals een aanslag of een vliegtuigcrash zijn spectaculair. Nemen we daardoor geen vliegtuig meer? Dus carpe diem en geniet van het leven 🤗

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken