skip to Main Content
Stuwmeren leger dan ooit tevoren vanwege grote droogte in Spanje

Stuwmeren leger dan ooit tevoren vanwege grote droogte in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De stuwmeren zijn over het algemeen leger dan ooit tevoren in Spanje waarbij de gemiddelde capaciteit slechts 43% is terwijl dat normaal gesproken rond de 60% moet zijn. Op dit moment is er op de meeste plaatsen in het land nog geen gevaar voor gebrek aan kraanwater bij de bevolking maar het sproeien in de landbouw is wel aan banden gelegd. Tot nu toe is 2017 het op drie na droogste jaar allertijden, net achter 2005 en 1981 toen het dus nog droger was.

De situatie in het noorden en noordwesten van Spanje valt het meeste op door de grote droogte. En dat precies in een gebied waar het normaal gesproken veel meer regent dan bijvoorbeeld langs de Middellandse Zee. Vooral de droge winter van 2016/2017 heeft ervoor gezorgd dat de stuwmeren in bijvoorbeeld Galicië zwaar onder hun capaciteit zitten met op dit moment tussen de 42% en 17% terwijl dat in die regio normaal gesproken vele malen hoger is.

Boeren in de regio Galicië hebben deze situatie de laatste 50 jaar niet meegemaakt en hebben altijd hun gewassen en terreinen kunnen bewateren maar nu heeft men te maken met een watertekort en verbod op sproeien. Volgens de boeren gaat er dit jaar minstens 30% aan oogst verloren.

Een van de meest getroffen stuwmeren is die van Los Barrios de Luna die nog maar voor 7% is gevuld. Er staat zo weinig water in dat het op sommige plaatsen wel een woestijn lijkt. Toch heeft dit nadeel ook weer zijn voordeel aangezien nu voor het eerst sinds lange tijd de resten van het oude dorp, die ontruimd werd voor de aanleg van dit stuwmeer, weer tevoorschijn zijn gekomen en het nu mogelijk is om over de oude straten te lopen en de fundamenten van de gebouwen te zien. Vooral veel ouderen uit deze regio in Castilla y León op de grens met Asturië komen naar hun oude dorp kijken waarbij sommigen zelfs bloemen hebben neergelegd.

Ook op andere plaatsen in Spanje zijn de stuwmeren niet goed gevuld en moet er snel regen vallen, veel regen, om de situatie te verbeteren en genoeg water voor de komende wintermaanden, lente en zomer te waarborgen.

Foto’s: ULY MARTÍN (El Pais)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Als jaren kom ik geregeld in de streek castilla y leon. Nog nooit heb ik het zo droog gezien als nu. Uiteraard zullen er regionale verschillen zijn en zullen ze niet zo effiecient zijn als in Nederland maar goed. Feit is gewoon dat in dit gebied het net een woestijn lijkt. Ook de bevolking en de familie praten erover. Het is nu 6 oktober en normaal zou het ook kouder moeten zijn, en geen 30 graden, er is dus wel degelijk wat mis.

 2. Ik vind het maar vreemd. Ik woon in de prov. Alicante nu 22 jaar en ik heb eigenlijk nog nooit zoveel regen in de zomerse maanden meegemaakt. Er waren toch verscheidene goede regenbuien, heerlijk voor de tuin en het scheelde mij veel werk om niet te behoeven spuiten/ riego aanzetten etc. Maar ja als men niets met dat water doet (gaat direct naar zee) maar dan nog…de stuwmeren en depositos zitten hier toch aardig gevuld.

 3. Een grote giller dat is het een domme inventiele regering en dat geldt voor meer landen. Echt je moet jezelf beheersen en beschermen om niet in een cronische scheld-gebied te geraken. Wat een onkundig zootje is het in de EU en verder . Het is te stom voor woorden. Er is zoveel zee-water om te zetten in bruikbaar zoetwater. Het wordt echt hoog tijd dat de juiste en vakkundige personen in grote getallen opstaan aan de bel gaan trekken om het wereldwijd aan te pakken. Het moet groener mooier en vooral schoner en blijvend.

  1. Ben er eigenlijk wel klaar mee. ! 2017 en nog steeds dat zware trage tergende politieke rot-spelletje in stand houden.

  2. het probleem is niet de technische mogelijkheid maar de kostprijs van die ontzilting .Een zekerheid is dat het drinkwater flink duurder zou worden. En wie wil en kan dat betalen ,vooral in Spanje waar de meeste mensen al niet breed hebben

 4. 20% drinkwaterverlies wordt veroorzaakt door poreuze overheidsleidingen

 5. Als men het aantal lekkages in de huizen zelf zou reduceren tot nul, dan heeft Spanje de eerste drie jaar wáter zat.

 6. ja ja Leo, nog veel werk hier in Spanje…..
  De regering?????, ze zijn gek op werken, ze kunnen er urenlang naar kijken….

 7. Er is water in overvloed in Spanje, dat ze gewoon de bestaande onziltingsinstallaties in gebruik nemen, maar dat zal wel weer te moeilijk zijn of te duur.

 8. De boel overstroomt in Spanje met regelmaat en wat doen ze met het water? Helemaal niets laat maar in zee lopen. Het water probleem is al jaren bekend maar de regering doet niets. Vang dat water op doe er iets mee.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken