skip to Main Content
Elektriciteit dit jaar in Spanje nog niet zo duur geweest als in augustus
123rf

Elektriciteit dit jaar in Spanje nog niet zo duur geweest als in augustus

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Elektriciteit in Spanje nog niet zo duur geweest

123rf

MADRID – De elektriciteitsrekening bij veel huishoudens en bedrijven in Spanje zal hoger zijn na de maand augustus dan die van het jaar daarvoor. De rekening zal voor een gemiddelde gebruiker in Spanje uitkomen op 80,73 euro terwijl dat in augustus 2017 nog 71,82 euro was, een stijging van bijna 9 euro ofwel 12,4%.

Volgens de Spaanse Consumentenbond FACUA is augustus dit jaar geëindigd met de vierde hoogste stroomrekening ooit. In augustus dit jaar steeg de elektriciteitsrekening voor een gemiddelde gebruiker naar 80,73 euro wat 2,34 euro meer is dan de rekening in juli dit jaar toen dat volgens de FACUA 78,39 euro was.

De FACUA ziet een gemiddelde gebruiker (usuario medio) als iemand die een verbruik van 366 kWh per maand heeft en een 4,400 kW gecontracteerd vermogen heeft.

In juni dit jaar was de stroomrekening nog 76,71 euro (+1,8%), in mei 75,34 euro (+7,7%), in april 69,94 euro (+0,7%), in maart 69,46 euro (-9%), in februari 76,32 euro (+2%) en in januari dit jaar 74,81 euro (-6,1%).

De prijs per kWh was in augustus 16,81 eurocent, een 3,9% meer dan de 16,18 eurocent in juli dit jaar. Vergeleken met augustus 2017 is de prijs per kWh met 19,9% gestegen (van 14,4 naar 16,81 eurocent).

Opbouw factuur

De elektriciteitsrekening is als volgt opgebouwd in Spanje:

 • Potencia eléctrica ofwel elektrisch vermogen wat de hoeveelheid elektriciteit is die de klant tegelijkertijd kan gebruiken. Dit wordt gemeten in kilowatt (kW)
 • Consumo eléctrico ofwel het elektriciteitsverbruik tijdens de factureringsperiode die wordt gemeten in kilowatturen (kWh).
 • Alquiler del contador ofwel de huur van de elektriciteitsmeter (digitaal of analoog).
 • Impuesto sobre la Electricidad ofwel de belasting op de elektriciteit. Deze wordt toegepast en gereguleerd door het Ministerie van Industrie. Op dit moment is dat 5,0113% van de som van de energieperiode en -verbruik.
 • Impuesto sobre el Valor Añadido (IVA) ofwel de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) wat op dit moment 21% is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 27 reacties
 1. Wij betalen per maand ongeveer 100,- dat is inclusief centrale airco voor een 100m2 flat. Het is nog steeds goedkoper dan Nederland, maar niet veel. Water is erg duur hier, voor 2 volwassenen en twee kleine kinderen minimaal 65 per maand.

 2. Het zijn hier in Spanje vooral de vaste kosten die de factuur hoog maken, 12 x huur meterkosten per jaar enz…, hoe moeten spanjaarden dit blijven betalen?

  1. Helemaal waar JP M, er worden belachelijk hoge bedragen in rekening gebracht voor nul consumptie, je abonnement dus. Ik hoop dat Brussel daar ooit iets aan doet.
   Het lijkt veel op de nederlandse wegenbelasting, diegene die weinig met zijn auto rijdt betaalt net zoveel als zijn buurman die 50.000 km per jaar met zijn auto rijdt.
   (gelukkig is dat gunstig in Spanje… (-:

 3. Terwijl genieten in Spanje zo eenvoudig is…..maar een Nederlander die niet klaagt….
  Voor geen goud of goedkope electra (ff lachen) terug naar dat steeds conservatiever wordende enge landje!!!
  Maar niemand houdt jullie tegen ook voor jullie gelden nog steeds open grenzen!!
  Salut!!!!!

  1. Zou wel graag terug willen naar het vaste land belgie of nederland maar daar hebben wij hetgeld niet voor ( onbetaalbaar nederland ) wie heeft er nog een appartement te huur ? Of op het vaste land van Spanje ( wij wonen nu op Gran Canaria !!foutje )

 4. Het word zeer duur vind ik ,en dat is zeker voor ons oeren van meer dan 80 j en we kunnen maar met de airco overleven ik vond het erg deze zomer zo warm , ze zouden ons wel wat vermindering mogen geven ,ik schrok nog al van mijn rekening nu deze maand dan heeft ne mens dan overal led lampen ,ik kan niet meer volgen hoor begrijp het niet meer ,het is nu vroeger donker dat er ook nog bij enfin ,wij zitten er mee.

 5. De elektriciteit in Spanje kost effectief minder dan bij ons maar de meeste vergeten dan weer dat het gemiddelde loon die een Spanjaard ontvangt ook vele malen lager is dan bij ons.
  Verder is dit een school voorbeeld van wat ik valse politieke beloften noem (bij ons en in Spanje). Toen men de elektriciteitsmarkt heeft geliberaliseerd was dit met de politieke belofte dat dit ten voordeel van de eindconsument ging zijn terwijl nu uit de praktijk (zie dit voorbeeld) blijkt dat dit er net voor gezorgd heeft dat de eindconsument de ongewillige melkkoe is geworden van de energie sector.

  1. Met liberalisering heeft dit allemaal niets te maken. De overheid dicteert en deelt de subsidies uit. De argeloze burger betaalt alles via de energierekening.

 6. hierbij de berekening in belgie van het net zelf gezet op 5.5kw wat bijna iedereen hier heeft
  dan denk ik dat spanje goedkoper is hoor
  Energiekost
  Vaste vergoeding 1 x €50 = €50
  Dagverbruik 5.500kWh x €0,1033 = €568,26
  Nachtverbruik 5.500kWh x €0,0744 = €409,15
  Groene stroom bijdrage 11.000kWh x €0,0239 = €263,23
  WKK bijdrage 11.000kWh x €0,0031 = €34,32
  €1.324,96

  Korting
  Korting op de kWh prijs 25% x €977,405 = – €244,35
  Extra Korting 1 x €25 = – €25
  – €269,35

  Netbeheerderskosten Imewo
  Distributiekost – Dagverbruik 5.500kWh x €0,1547 = €850,85
  Distributiekost – Nachtverbruik 5.500kWh x €0,104 = €572
  Transportkost – Dagverbruik 5.500kWh x €0,0209 = €114,95
  Transportkost – Nachtverbruik 5.500kWh x €0,0209 = €114,95
  Meterhuur/Meet- & Telbeheer 1 x €4,39 = €4,39
  €1.657,14

  Heffingen en toeslagen
  Bijdrage Energiefonds (Elektriciteit) 1 x €5 = €5
  Federale bijdrage 11.000kWh x €0,0020 = €21,80
  Energiebijdrage 11.000kWh x €0,0023 = €25,66
  €52,47

  Prijs 1e jaar (incl. BTW) €2.765,21
  (gem. €230,43 /mnd)

 7. Weet iemand van jullie hoeveel elektriciteits-maatschappijen er zijn in Spanje ? Ik weet het niet en vraag me af of er genoeg keuze is voor de gebruikers.

 8. Wij betalen op Gran Canaria per twee maanden gemiddeld 90 € dus per maand 45 € en dat noem je Veel ?? In nederland 125 € per maand hou eens op met klagen doe alles dangewoon uit

   1. Sterker nog, door de PP is de vooraanstande positie van Spanje op gebied van zonne energie de nek omgedraaid en omdat de ooit beloofde subsidie door de energie leveranciers aan de klanten werd voorgeschoten maar de PP regering nooit betaalde aan deze leverancier heeft de PP er tijden de crisis er voor gezorgd dat deze maatschappijen nu hun tekorten van vroeger (vele miljarden) op de gebruikers mogen verhalen. Zo is Spanje onder de PP verworden van een land waar stroom goedkoop was en zonne energie toto 2007 de toekomst tot een land waar stroom nu bijna het duurst van Europa is en er een boete op staat als je zelf stroom opwekt met panelen.
    Dank u wel PP!

    En nu Sanchez probeert Spanje weer in het gelid van Europa te krijgen tav. ‘groene’ energie gaat datzelfde Europa dwarsliggen omdat het tijd wordt dat men van die ‘groene subsidies’ af wil want het kost allemaal teveel….
    Het zijn de mega grote energie reuzen die in alle landen zitten die steeds meer hun inkomsten zien teruglopen die de politiek, ook in de EU, bewerken om niet nog meer zonne energie te produceren. Ze willen eerst hun investeringen in grote (kern-)centrales terugverdienen.

  1. Dat is niet waar Roy, het zijn juist de socialisten die er wel mee bezig zijn en al veel toezeggingen hebben gedaan in Brussel. Je moet Sánchez ook een beetje de tijd geven he, hij is pas een paar maanden bezig met daar tussendoor ook de zomerstop in de politiek dus geduld. Het is juist de PP die gedurende jaren alleen duurder heeft gemaakt en het gebruik van zonnepanelen etc. moeilijk heeft gemaakt vanwege de vriendjespolitiek (niet dat de PSOE daar vies van is). Lees ook: https://www.spanjevandaag.com/07/06/2018/spanje-laat-brussel-weten-dat-er-een-nieuw-milieubeleid-komt-wat-betreft-hernieuwbare-energie/

   1. Hoop maar dat dit waar is. Er is maar 1 manier om de macht van die schandalige energiebedrijven te doorbreken en dat is door zonnepanelen helemaal vrij te geven! De terugverdientijd in Spanje is slechts 4 jaar.

 9. Schandalig dit. Diefstal maar op een soort van ¨legale¨ wijze!
  En nu massaal straks aan de zonnepanelen. Weg met Endesa en vergelijkbare monopolie bedrijven. Deze markt moet open en er moet meer concurrentie komen, pas dan kunnen zullen we zien dat we jarenlang veel te veel hebben moeten lappen!

  1. Tsja, die zonnepanelen zijn nou juist een van de belangrijkste oorzaken van de hoge energierekening. Spanje loopt in Europa redelijk voorop met “duurzame” energie, zon en wind. En zoals in alle landen waar dit het geval is (Duitsland, Denemarken) stijgt de energierekening fors want “duurzame” energie blijkt vooral hele dure energie te zijn (en bovendien vrijwel niets te doen aan de CO2-reductie). De burgers draaien via de energierekening op voor de eindeloze subsidies die naar zonne- en windstroom gaan.

   1. Denk dat je niet in Duitsland woont want ik heb men energie factuur niet veel zien omhoog gaan in al die jaren. En kan je verzekeren dat ze VEEL windmolen gebouwd hebben hier in de 7 jaar dat ik in DE zat. Laat staan de zonnepanelen die lang alle snelwegen staan.

    Het probleem met de omschakeling, is dat de elektriciteit netten niet voorzien zijn om met dynamische piek en dal spikes te werken. Vroeger had je er meer controle over. Kerncentrale, gas, kool, je wist hoeveel energie je nodig had en je voorzag de nodige productie. Zon en Wind zijn onvoorspelbaar.

    Het weerbericht gaat je niet vertellen hoeveel stroom je exact krijgt op een dag. En dan veroorzaakt idd problemen. Een extra bijgevoegd probleem is dat mensen met zonnepanelen vaak nog op het net aangesloten zijn, waardoor ze in de Zomer energie volop in het net pompen maar in de winter volop zuigen. Wat een onredelijke piek/dal veroorzaakt.

    Feit is dat heel het elektriciteit net in Europa ENORM verouderd is en men al jaren zat te rentenieren op dat verouderde net. Zoals met de kern centrales. En ja, die investering voor het aanpakken van het net zal men wel links of rechts proberen terug te verdienen.

    En tussen haakjes, de EU gaat de import heffing op de goedkope Chinese zonnepanelen laten vallen binnenkort. Verwacht dus maar nog een rush naar zonne energie. Nu, als ik zonne-energie zet, dan zal wil ik afgesloten zijn van het net. Beter te veel panelen zetten zodat je nog rendement hebt in de winter en batterijen als backup.

    Zo bespaar je gans dat gezeik van betalen voor het net en draag je niet toe aan dit probleem …

   1. Pure propaganda. Dit gaat alleen nog maar heel veel meer subsidiegeld kosten. En wie betaalt dat? De gewone consument op zijn energierekening.

  1. Electriciteit is in Spanje schandalig duur. Iedere maand schrik ik weer van de hoogte van de factuur.
   Wij zijn bewuste stroom gebruikers, denk aan nachtstroom etc.
   Ik weet niet hoe de mensen in bovenstaande reacties aan een laag stroom verbruik komen, hebben zij kaarsen aan?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken