menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje moet corona bestrijden met de hoogste bevolkingsdichtheid van Europa

Spanje moet corona bestrijden met de hoogste bevolkingsdichtheid van Europa
Beeld: 123rf

Spanje moet corona bestrijden met de hoogste bevolkingsdichtheid van Europa

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dit moment is Spanje het Europese land met de meeste positief op corona geteste personen waarbij dat sinds het begin van de corona-crisis op vrijdag bijna de half miljoen is gepasseerd. Spanje heeft een probleem met het coronavirus en heeft meer te lijden dan andere landen. Een van de oorzaken van de snelle verspreiding kan de hoge bevolkingsdichtheid zijn in Spanje.

Spanje heeft dit jaar de mijlpaal van bijna 47,2 miljoen inwoners bereikt maar wist je dat ondanks dat Spanje ongeveer 12 keer groter is dan Nederland en ongeveer 16 keer groter dan België, Spanje ook de hoogste bevolkingsdichtheid van Europa heeft. 

De meer dan 47 miljoen inwoners wonen op slechts 13% van de totale oppervlakte van Spanje , met name in Madrid en Zaragoza en langs de populaire Middellandse Zeekust. Dat betekent dus dat het overgrote deel van Spanje dunbevolkt of onbewoond is, in tegenstelling tot andere landen binnen Europa.

De bevolkingsdichtheid rekent men uit door het aantal inwoners te nemen en dat te delen door het aantal vierkante kilometers van een land. Groot Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië zijn bijna net zo groot of kleiner dan Spanje maar hebben veel meer inwoners. Officieel hebben deze landen dus een bevolkingsdichtheid dat hoger is dan die van Spanje maar in Spanje woont het merendeel van de inwoners op een relatief klein gebied waardoor een groter gebied onbewoond of dunbevolkt is.

LEESTIP: Hoe groot is Spanje ten opzichte van Nederland en België

Officieel staat Spanje met een bevolkingsdichtheid van 92,89 (47.100.396 inwoners en 504.851 km2) op een 34e plaats terwijl Nederland met een bevolkingsdichtheid van 393 op een 9e plaats en België met 352,89 op een 10e plaats staan. Deze lijst op Wikipedia geeft dan ook niet de realiteit weer want in Spanje woont het overgrote deel van de bewoners op een klein deel van de totale oppervlakte waardoor de bevolkingsdichtheid ook groter wordt.

Het verschil wordt aangeduid als ‘densidad habitada’ (DH) ofwel bewoonde dichtheid en ‘densidad población’ (DP) ofwel bevolkingsdichtheid. Als we daar naar kijken dan heeft Spanje een DH van 737 per km2 tegenover een DP van 93 per km2. In Nederland is de DH 556 per km2 met een DP van 446 per km2 terwijl dat in België een DH is van 434 per km2 en een DP van 358 per km2.

In dit artikel staat ook dat 20 van de 33 dichtbevolkte km2 zich in Spanje bevinden, te weten Barcelona, Madrid en Bilbao. In Frankrijk zijn volgens gegevens van Eurostat (2011) slechts vier steden (Parijs, Lyon, Marseille en Nice) met een vierkante kilometer die wordt bewoond door 20.000 mensen; in Duitsland zijn er drie steden (Berlijn, München en Neurenberg) maar in Spanje zijn er meer dan 50 gemeenten die vierkante kilometers van deze dichtheid bevatten.

Wil deze hoge bevolkingsdichtheid of bewoonde dichtheid automatisch zeggen dat dit de oorzaak is van het hoge aantal besmettingen en sterfgevallen in Spanje? Misschien wel want veel mensen op een klein gebied houdt in dat de kans op besmetting ook groter is. Maar de experts zijn nog steeds aan het zoeken naar de echte reden waarom men in Spanje zo’n slechte resultaten boekt wat betreft de besmettingen terwijl het land ook de meest vergaande maatregelen heeft genomen van de EU.