menu: rubrieken, zoeken & meer

Franse Pers prijst snelheid van de Spaanse vaccineringscampagne

Franse Pers prijst snelheid van de Spaanse vaccineringscampagne
Beeld: Freepik

Franse Pers prijst snelheid van de Spaanse vaccineringscampagne

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is er in geslaagd de zomer af te sluiten met meer dan 70 procent van de bevolking volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat maakt het land één van de internationale leiders wat betreft de vaccinatiegraad. In de Franse pers wordt duiding gegeven van waar dat succesverhaal precies komt.

Het succes van de Spaanse vaccinatiecampagne heeft het land tot een voorbeeldleerling gemaakt in het buitenland. Ook in Frankrijk ging dat niet onopgemerkt voorbij, en verschillende Franse media prijzen het succes van hun zuiderburen.

De krant La Depeche du Midi noemt Spanje ‘één van de beste leerlingen van Europa’, dankzij de Spaanse bevolking zelf; volgens de krant de ware verantwoordelijke van het succes.

Volgens La Depeche du Midi heeft de Spaanse bevolking haar vertrouwen in de wetenschap bewezen, waardoor ze zich massaal liet vaccineren zonder grote druk van bovenaf. Zij toonde ook haar solidariteit, zich vaccinerend om de zwaksten van de maatschappij te beschermen tegen deze pandemie. Een houding die natuurlijk voor een stuk aangewakkerd werd door de zware eerste golf in Spanje.

Een paar weken terug prees ook de krant Le Parisien de snelle Spaanse campagne als een voorbeeld voor de rest van Europa. Ook het nieuwsmedium Slate, herhaalde dat Spanje de ster van de EU is wanneer het op vaccinatie aankomt. Zij wees ook specifiek op het systeem dat gebaseerd is op leeftijd als één van de ingrediënten die tot succes leidden.

Ondertussen heeft premier Pedro Sánchez ook de volgende doelstelling vastgelegd. Nu de 70 procent bereikt is, wil de premier zo snel mogelijk naar 90 procent van de bevolking streven. Terwijl men eerst dacht dat groepsimmuniteit bereikt kon worden met een lager percentage, blijken de varianten die drempel toch op 90 procent te hebben gelegd. “Vandaag hebben we 70 procent van de bevolking gevaccineerd.”, besloot de premier, “Maar we zijn 100 procent trots op ons land in deze strijd die we koste wat het kost zullen winnen.”