skip to Main Content
Europese Commissie over Spanje en Catalonië: Het is nooit te laat om te praten en een compromis te zoeken (2017)

Europese Commissie over Spanje en Catalonië: Het is nooit te laat om te praten en een compromis te zoeken (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Woensdag werd er in het Europees Parlement gesproken over het conflict tussen Spanje en Catalonië. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans noemt het conflict tussen de Spaanse centrale regering en de Catalaanse autoriteiten een interne Spaanse zaak. Het is echter wel de tijd om te praten om een uitweg uit de impasse te zoeken want geweld lost nooit iets op, aldus Timmermans.

Timmermans noemt hetgeen wat er nu gebeurd in Spanje een interne zaak die de betrokken partijen moeten oplossen waarbij de antwoorden ook moeten komen van de 46 miljoen betrokken Spanjaarden. Hij benadrukt het belang van de grondwet in een democratisch land zoals Spanje waarbij hij aangeeft dat als deze wet je niet bevalt je probeert een politieke oplossing te vinden door overleg te voeren en mogelijkerwijs deze wet aan te passen. De grondwet mag echter nooit gepasseerd worden want dan dient men ook de gevolgen te aanvaarden.

De enige oplossing die er is voor Catalonië en Spanje is overleg, dialoog en compromissen sluiten. Waar een wil is, is een weg en dat overleg heeft alles te maken met een politieke welwillendheid. Nu is het moment om te praten en om alle mogelijke oplossingen op tafel te leggen. Het is zeker niet de tijd om drastische beslissingen en maatregelen te nemen die vergaande gevolgen kunnen hebben voor de bevolking, zowel in Catalonië alsook in de rest van Spanje.

Volgens Timmermans is er altijd ruimte voor dialoog ook na de gespannen dagen in Catalonië waarbij er buitensporig geweld plaatsvond wat volgens de vicevoorzitter nooit de oplossing kan zijn, ook niet om een democratie te verdedigen zoals in dit geval. Verder herinnerd Timmermans iedereen er aan dat het gehouden referendum in de ogen van de Europese Commissie illegaal was en in strijd met de Spaanse grondwet wat de grondbeginselen zijn voor de huidige democratie in Spanje. Neem je een van deze pilaren weg dan zal de rest binnen een rechtsstaat zoals Spanje vallen.

Timmermans keurt het gebruik van geweld zoals afgelopen zondag niet goed maar men dient ten allen tijde de wet te respecteren en te handhaven, die regels zijn er niet voor niets en juist bedacht om dit soort situatie te voorkomen. Timmermans roept alle betrokken partijen op om een dialoog aan te gaan voordat het te laat is en men moet ingrijpen, iets waar niemand in Catalonië, Spanje en de Europese Unie op zit te wachten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken