skip to Main Content
Leraren Catalaanse school schelden kinderen van Guardia Civil agenten uit die huilend naar huis gaan (2017)

Leraren Catalaanse school schelden kinderen van Guardia Civil agenten uit die huilend naar huis gaan (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Of je het nou eens bent met de poging tot afscheiding van Spanje of het daar nu juist niet mee eens bent als Catalaan, schoolkinderen mogen nooit de dupe worden van het fanatieke separatistische gebeuren van veel Catalanen, waaronder ook leraren. Docenten dienen in de ogen van veel mensen boven deze gevoelens te staan maar helaas blijkt dat dit niet overal kan gebeuren. In de gemeente Sant Andreu de la Barca scholden leraren de leerlingen die toevallig ook de zoons en dochters zijn van Guardia Civil agenten behoorlijk uit waarna deze al huilend het schoolgebouw moesten verlaten.

Er heerst in Catalonië al heel lang een gespannen sfeer tussen voor- en tegenstanders maar het afscheidingsproces wat de regionale premier Carles Puigdemont en zijn Catalaanse parlement zijn begonnen heeft de verstandhoudingen tussen de Catalanen op veel plaatsen (niet overal) alleen maar verslechterd. Dat dit te merken is in kantoren, op straat of in een bar kan gebeuren maar op school mag zoiets niet gebeuren. Helaas is het zo dat nu juist de scholen mee hebben gewerkt met het hele gebeuren rondom het illegale referendum waardoor de scholen en leerkrachten dus actief betrokken zijn bij “het proces”.

Afgelopen zondag was een trieste dag waarbij te zien was dat de agenten van de Policía Nacional en Guardia Civil met de harde hand de weg vrij maakten om zo de stembussen weg te kunnen halen, dit in opdracht van een Spaanse rechter omdat het hele referendum in strijd was met de Spaanse grondwet. Veel van deze politieagenten van de Guardia Civil hebben een permanente basis in de gemeente Sant Andreu de la Barca in de provincie Barcelona. In een gigantisch complex wonen permanent 200 gezinnen wat neerkomt op zo’n 1.000 personen waaronder dus ook agenten van de Guardia Civil. Deze families hebben kinderen die lessen volgen in het El Palau college.

Op maandag, de dag na de confrontaties tussen de Catalaanse bevolking en de agenten van onder andere de Guardia Civil, moesten de kinderen gewoon naar school. Helaas zou het geen gewone schooldag worden aangezien de leraren de lessen omtoverden tot een politieke zaal waarbij ze politieke en separatistische ideeën in de hoofden van de kinderen propten. De jongens en meisjes die toevallig een vader of moeder hebben die een Guardia Civil agent is hadden het extra zwaar te verduren omdat ze werden uitgescholden door de leraren en hen gevraagd werd of ze trots waren op hun papas en mamas die met de knuppels op onschuldige burgers insloegen. Sommige kinderen probeerden nog tegen de leraar te zeggen dat zijn of haar ouder(s) niets met dat geweld te maken hebben en niet met stokken hebben geslagen waarna ze nogmaals uitgescholden werden door de geweldige neutrale docenten.

Onder dat verbale geweld besloten veel kinderen hun ouders te bellen die meteen aangaven dat de kinderen naar huis mochten gaan. Eenmaal thuis waren er veel jongens en meisjes zo ontdaan dat ze niet konden ophouden met huilen en daarna ook niet meer naar school zijn geweest omdat ze bang zijn geworden. Veel Guardia Civil ouders hebben geklaagd bij het schoolbestuur die beloofd heeft een onderzoek in te stellen. Tot op de dag van vandaag is er echter nog geen excuus aan de kinderen aangeboden.

Het is al erg dat de volwassen Catalanen met elkaar in de clinch liggen maar om dan nu ook kinderen verrot te schelden en hun ouders voor de klas zwart te maken gaat toch echt te ver. Of je nou een separatist bent of niet, of je nou eens bent met het politiegeweld of niet, leraren die zo tekeer gaan tegen onschuldige leerlingen verdienen het niet om voor de klas te staan (dat laatste is een mening van de redactie overigens).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 31 reacties
 1. Ik wil deze nieuwsberichten niet meer ontvangen aangezien ik voldoende objectieve informatie lees in Catalaanse en Spaanse media. De media worden op dit moment meer dan ooit gemanipuleerd vanuit de politiek en er wordt steeds meer haat gezaaid tegen de Catalanen. Gevaarlijk!
  Een voorbeeld is de bewering dat de Catalanen hun kinderen gebruikten als wapenschild (op basis van 1 foto waarin een vader juist probeert met zijn kind uit een veldslag te komen), of meldingen van agressieve burgers, geïllustreerd door een foto van mannen die hun voet op een politieagent zetten (die foto was van een boerenprotest in Almería in 2008). Veel Spaanse media spreken bijvoorbeeld van 4 gewonden terwijl er meer dan 800 waren en van een lage opkomst van 27% terwijl 3 van de 5,3M stemgerechtigden naar de stembus zijn geweest ondanks het groffe geweld overal in Catalonië en de ellenlange rijen veroorzaakt door de cyberaanval van de Spaanse staat (familie van ons heeft 8 uur moeten wachten om te kunnen stemmen). Zo’n 20 werknemers van de Spaanse publieke omroep (TVE) hebben zelfs geprotesteerd tegen de opzettelijk verkeerde berichtgeving, en het ontslag van de nieuwsdirectie geëist.
  In Sant Andreu de la Barca waren 2 van de 3 stemlokalen gesloten door de Guardia Civil, zodat stemmen behoorlijk lastig was voor de inwoners. De dag na de agressies van de Spaanse politie/GC, die door de PP (en de volgzame media) ook nog eens ontkend werden, was een groot deel van de Catalanen kapot, verontwaardigd en veel mensen hebben niet kunnen slapen van de zenuwen. In meerdere kranten lees ik dat de docenten van de school in Sant Andreu de la Barca hadden gevraagd om om 12 uur 1 minuut stilte te houden op het schoolplein (zoals vrijwel overal gedaan werd), als blijk van afkeuring van het zondag gebruikte geweld. Enkele kinderen van Guardia Civils wilden daar niet aan mee doen, en waarschijnlijk is daar door één of meerdere docenten niet correct op gereageerd. Vanzelfsprekend moet dit worden uitgezocht en eventueel bestrafd. Donderdag was er bij de school een manifestatie in solidariteit met de kinderen van de Guardia Civil. De gemeente roept op tot respect en tolerantie. Voor zover ik weet is er in de rest van Catalonië (7,5 mijoen inwoners) niets voorgevallen.
  Een heel andere versie van dit nieuws, toch?
  Triest dat “Spanje Vandaag” soms alleen de gemanipuleerde pers volgt. Veel Nederlandse lezers worden zo verkeerd geïnformeerd. Wie goede informatie wil hebben kan simpelweg de NOS volgen, die een reporter in Barcelona heeft en zowel de Catalaanse als Spaanse visies begrijpt. Prestigieuze kranten als Trouw en NRC lijken niet bekend te zijn met de Catalaanse realiteit.
  De lezers die hier schrijven over indoctrinatie op scholen spreken waarschijnlijk geen Catalaans en hebben misschien weinig contact met omwonenden. Natuurlijk is het beroerd, als je zo je best gedaan hebt Spaans te leren, dat dan blijkt dat je ook Catalaans nodig hebt hier. Het Catalaans is net als Spaans een officiële taal hier en iedereen heeft het recht zijn eigen taal te spreken. Onder Franco niet, maar de laatste 40 jaar wel. In Barcelona wordt iets meer Spaans gesproken dan Catalaans omdat er veel mensen zijn van Andalusische afkomst die geen Catalaans hebben willen leren maar het prima begrijpen, buiten Barcelona en zeker in kleinere plaatsen is het Catalaans meestal de voertaal. Niet om toeristen dwars te zitten, maar omdat ze die taal met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Het zou niet best zijn als je in Nederland geen Nederlands mocht spreken toch?
  En ja, in Catalonië zijn er onaardige mensen, net als in Nederland, Spanje … maar gelukkig is het merendeel uiterst vriendelijk en behulpzaam, schakelen Catalanen makkelijk over naar het Spaans en spreken ze meer vreemde talen dan de andere Spanjaarden.
  Tot zover mijn bijdragen, het ga jullie goed.

 2. Ten tijde van de aanslagen in Barcelona werd de Guárdia Civil, evenals de Policía Nacional als helden onthaald. Nu willen ze er op kloppen, en nog erger, hun kinderen aanpakken.

 3. Gaat het om één, twee of drie leerkrachten die, indien het klopt, criminele feiten ten overstaan van kinderen gepleegd hebben ?
  Het ging in ieder geval om meer dan drie agenten die hard klopten op oude en jonge vrouwen en mannen.
  Verder ken ik iets van de gevoeligheden in Catalonië. Ik spreek een beetje Spaans en niets Catalaans. Ik moest eens dringend een dierenarts zoeken voor ons hondje. Ik heb de weg gevraagd aan meerdere Catalanen. In het Spaans. Maar ik begon telkens met me te excuseren dat ik geen Catalaans sprak, maar wel een beetje Spaans en eventueel Frans of Engels.
  Op die manier probeer ik als begrijpende toerist over te komen, en niet als een bezetter.

  1. Beste Luc,
   Was u daar op het moment dat de volgens u meer dan drie agenten hard klopten tegen oude en jonge vrouwen en manen ???
   Bedoeld u zeker de vrouw van wie alle fingeren waren gebroken van de linker hand wanneer de politie juist aan de rechter hand trok?? raar dat u denk dat de Spaans sprekende mensen bezetters zijn !! Volgens de nog van kracht Spaanse grond wet is Spaans de officiële taal in España,
   STOP met het geven van informatie welke via se sensatie media heeft verkregen, U weet niet wat u over praat !!,

   1. Het Vlaamse parlement heeft zonder één tegenstem het geweld in Catalonië veroordeeld, en heeft de partijen opgeroepen tot dialoog.
    Vanuit Madrid heb ik nog geen reacties gehoord of gelezen, die in een richting van een dialoog zouden gaan.
    Verder dacht ik dat in de Spaanse grondwet stond dat in Catalonië er twee officiële talen zijn, die dan nog op gelijke voet staan. Intern Catalonië wordt dan nog het Aranees erkend.
    Het is mijn overtuiging dat Rajoy de politieke zoon van Franco is.
    En het minste dat moet gebeuren, is dat Catalonië dezelfde autonomie verkrijgt als het Baskenland.

 4. Mijn kennismaking met Cataluña en hun inwoners gaat vele jaren terug in de tijd. Toen verbleef ik als toerist in Tossa de Mar en bij het verlaten van een restaurant groette ik niets vermoedend de kelner met een welgemeende “Adios”. Zijn ogen en begeleidende Catalaanse weder woorden waren duidelijk niet vriendelijk bedoeld.Jaren later (2009) zit mijn dochter als uitwisselings-studente op de Unif van Girona. Zij ondervindt snel dat je hier als internationaal student met Engels,Frans of zelfs Spaans niet meetelt,enkel Catalaans is hier de voertaal.In die zelfde periode bracht ik een bezoek aan mijn dochter in Girona en bezocht ik ook Barcelona voor de 3 maal.Bij aankomst in het grote treinstation in Barcelona zie ik een man rondlopen in een hesje met een i (toerist informatie) erop. Ik vraag aan de man na een Spaanse buenos dias begroeting in het Engels waar en welke metro ik moet nemen naar mijn bestemming. Hij antwoord mij met de vraag waar ik denk nu te zijn. Als ik hem een beetje verbijsterd antwoord “Barcelona Spanje” . Draaide de man zijn rug en wandelde gewoon weg, dat is dan de manier waarop een deel van de Catelanen omgaan met niet Catelaanse mensen. Nu nog eens een aantal jaren verder heb ik mij een verblijf aangekocht in de buurt van Alicante en acht ik mij gelukkig dat ik niet meer in het wereldvreemde extremistische Cataluña moet komen.

 5. Daar gaan we weer!!!!!!.
  Guardia Civil die aangesproken wordt op geweldadigheden die uitgelokt werden door grondwettelijke illegale praktijken gedaan door dromers en idealisten. Guarda Civil CHAPEAU.
  Het lijkt Nederland wel ( Mariniers in opdracht van politiek Den Haag, bevrijden van gijzelaars in trein in 1977, opdracht/ en toch nog mensen die ons veroordelen.) Totale ontsporing van de normen en waarden. Spanje Ole, hou je poot stijf Rayo, geen dialoog, geen compromissen. Kinder pesterij en geweld omdat ouders hun taak uitvoeren, stelletje lafaards. Catalanen die zulk gedrag vertonen, ongelofelijk!.

  Een Oud Marinier.

 6. Van dit soort dingen staat niemand te kijken, docenten zijn ambtenaren van de Generalitat en worden evengoed gebrainwashed om alles wat Spaans is te discrimineren. Die mensen leven zo in hun eigen kring en wereldje. De meeste Catalaanse docenten gaan gelukkig niet zo ver als deze drie die in het nieuws zijn gekomen.

 7. Gek hé, ik geloof hier dus geen barst van. Stemmingmakerij en propaganda. Bah! Natuurlijk zal dit wel eens een keer voorgekomen zijn.
  Maar andersom ook.

  1. ok, geef eens voorbeelden van “andersom” dan. Je bedoelt dat Spaanse kinderen Catalaanse kinderen uitschelden omdat ze Catalaans zijn? Nog nooit van gehoord in Catalonië. Graag voorbeelden! Het gaat hier om LERAREN die een voorbeeld functie MOETEN hebben en zeker geen HAAT moeten verspreiden onder de leerlingen.

  2. Michiel, ik heb je reactie “ bekeken “! Mij valt het volgende op. In eerste instantie schrijf je: “ Ik geloof hier dus geen barst van “. In de volgende zin schrijf je: “ Natuurlijk zal het wel eens voorgekomen zijn “
   Dit is een schoolvoorbeeld, het gaat over leraren, van een: “ Contradicio in terminis “. Inderdaad, iemand die zichzelf tegenpraat!!

  1. Doe niet belachelijk, ik heb ook kinderen hier in een catalaanse school en deze dingen gebeuren.
   Gelukkig is mijn 15 jarige zoon verstandig genoeg om die allemaal te plaatsen. Wij zijn Belgen en de catalanen aanvaarden alleen catalanen zoveel is duidelijk. Er zijn heel veel extremisten en vooral in de scholen , daarom overwegen wij hem naar een andere school te sturen.
   De leraren proberen constant de leerlingen te brainwashen met het catalaanse gedachtengoed, ze gaan zover dat ze de kinderen dwingen catalaans te spreken tijdens de speeltijd ,anders volgt er straf!
   Je moet weten dat er in deze school achtien nationaliteiten zitten, wees aub internationaal.

   1. @ Lief: dat is niet nieuw hoor! Ook in Vlaanderen moeten de leerlingen op de speelplaats en in het schoolgebouw Nederlands spreken. Dat staat zo in onze schoolreglementen. Er mag geen Frans, Arabisch, Russisch, of eender welke taal behalve het Nederlands gesproken worden. Ook hier krijgen de leerlingen straf als ze dat niet doen. Dus zo extremistisch is dat niet.

  2. absoluut niet, lees de Spaanse kranten, bekijk de tv journaals en geef dan nog eens je mening. Niet te Trumpachtig schreeuwen meteen.

  3. Peter, je vindt dat dit “ nepnieuws “ is! Ik ben het apert oneens met jouw mening. Maar ik ben bereid om me in te zetten, zodat jij je mening kan blijven verkondigen!!

 8. Altijd gedacht dat leerkrachten pedagogies “ inzicht “ hadden. Zo jammer, door dit gedrag blijft het “ wij contra zij “ in stand. Hoe zullen deze kinderen zich ontwikkelen met zoveel “ negativiteit “ om zich heen!
  Hun vaders/moeders behoren tot een korps dat gerechtigd is wapens te dragen. Ik hoop dat zij meer “ professioneel “ zijn als voornoemde leerkrachten!

 9. Die leraren moeten niet alleen ontslagen worden, maar door de guardia civil het schoolgebouw uit geslagen worden met de knuppel, voor het bedreigen van hun kinderen. Korte metten mee maken met dat stelletje onbenullen.

 10. Ben nu eens eerlijk. Hoelang hebben de kinderen van Duitsers en van de Nederlanders en Belgen die aan de kant van de Duitsers stonden tijdens de oorlog, het met instemming van de de overgrote meerderheid van die zgn. goede Nederlanders en Belgen zwaar te verduren gehad omdat hun ouders een volgens die braverikken een verkeerde keuze hadden gemaakt.
  Zijn wij dan zo veel beter dan de Catalanen (die ik overigens hiermee niet goedpraat, maar ben eens moedig: in de spiegel kijken en eerlijk zijn over en tegen jezelf werkt erg verhelderend en vergroot je gevoel van bescheidenheid).

  1. Geen goed voorbeeld Joske,

   Nederland is een land met een nationaal volkslied, een vlag en een grondwet.

   Cataluna is een deelstaat, ze willen graag een eigen vlag, een eigen volkslied en een eigen grondwet.

   Mensen die in de tweede wereldoorlog Nederland verraden hebben, zijn landverraders en dat is niet goed te spreken. In oorlog situaties zijn de zaken anders dan in het geval van cataluna.
   Geweld naar kinderen is nooit goed te praten. En ik hoef niet in de spiegel te kijken of mij ongemakkelijk te voelen. Wat momenteel in Spanje gebeurt is verkeerd en onterecht voor alle spanjaarden inclusief de catalanen.

 11. Walgelijk !!! Zoals Jessica al zegt: ontslaan die eikels. Hoe haal je het in je hoofd om je frustraties, gedachtengoed en fanatisme los te laten op kinderen. Zoiets kan je vergelijken met de islamitische scholen waar kinderen ook gehersenspoeld worden en waar we allemaal tegen zijn. Het is mij al meer opgevallen dat scholen totaal geen affiniteit hebben met kinderen. Het lesmaterial bestaat uit Catalaanse zooi en de kinderen lerén niet verder dan de Catalaanse grenzen. Mijn zoon denkt er al lang over om te verkassen naar een meer Europees ingestelde lesmethode zeker in deze tijd waar je een wereldburger bent. Het leed is uiteindelijk allang geschied. Het verwondert mij nog steeds waarom er zoveel jonge mensen tot die 2 miljoen ja-knikkers behoren. Ik had verwacht dat de jonge mensen meer verstand zouden hebben en gebruiken. Wat men zaait zal men dus oogsten en dat had de centrale regering veel meer onder controle moeten houden. Nu zitten ze met de gebakken peren, maar zo werkt het in Spanje. Als het probleem zich voordoet, dan gaan we erin. Vooraf problemen zien aankomen en daarop preventief handelen hebben ze nooit van gehoord.

  1. dat is de politiek in heel de EU niet alleen in Spanje. In de EU zijn er zelfs een hoop politici die ingrijpen als het TE LAAT is

 12. Verdrietig om wat er gebeurt in Spanje. Boos om het gedrag van volwassenen die beter moeten weten.
  Wanneer houdt het op ? Haat zaaien, niemand, maar dan ook helemaal niemand wordt er beter van. Er zijn alleen maar verliezers.
  Te triest voor woorden als volwassenen, leraren nota bene, af reageren op leerlingen.
  Ik houd mijn hart vast. Mijn Nederlandse kleindochter zit op school in de buurt van Barcelona. Ik ben bezorgd om de mensen, de meesten willen dit niet. Alleen een paar fanatieke idioten. Ik ben bezorgd om Spanje.
  Ik hoop dat ze tot bezinning komen en gaan praten!!!

 13. Dit is onvergefelijk gedrag. Volwassenen die zich uitleven in het uitdrukken van hun nationalistische gevoelens tegenover kinderen die zich niet kunnen verweren. Hoe diep moet je als mens zakken, om dit normaal te vinden. Het lijkt er steeds meer op dat de scholen in Catalonië een van de grote veroorzakers zijn van de doorgeschoten trots.
  Helaas zijn velen hier dus kort van memorie en beseft men niet dat een escalatie van felle nationalistische uitingen kan leiden tot een onbeheersbare emotie bij het volk. En waar dat toe kan leiden hebben we 80 jaar geleden gezien in Duitsland en Italië en in de jaren 80 en 90 in Joegoslavië. Dit conflict leidt alleen maar tot verliezers en niemand van de verantwoordelijken beseft dit blijkbaar.

 14. Voor Karel Bergpiek en zijn geboefte is er maar 1plek en dat is de gevangenis! En stel dat hij maandag de onafhankelijheid uitroept, dan zal hij ook onmiddellijk opgepakt worden met zijn handlangers en berecht worden voor het plegen van een staatsgreep.

  1. Meneer Rob: als je een naam wilt verbasteren doe het zoals het hoort: Puig betekent niet “piek” maar “heuvel”; pic de muntanaya (of pico de montaña) betekent vrij vertaald heuveltop. Sans rancune, ware het niet dat uw toon altijd zo gewelddadig is… Dimmen, man.

 15. Kinderen nemen dit gedrag al over van hun ouders! Zo’n 5 jaar geleden werd bij mijn nichtjes een Spaanse vlag over hun hoofden getrokken en werden ze geschopt en geslagen!
  De school is hier op aangesproken, maar doet er zeer weinig aan!
  Het zijn politieke bastions geworden, waar leugens verspreid worden en waar kinderen gehersenspoeld worden. De haat die daar gedragen wordt is echt belachelijk hoog en iedereen doet er aan mee!

  1. Natuurlijk mogen we niet iedereen over dezelfde kam smeren. Maar ik was eens verdwaald in Barcelona en vroeg om zeker te zijn , de weg naar X aan 2 nonnetjes . Ze spraken dus zogezegd geen spaans en lieten ons staan. Voorbeeldfunctie!!!!!!!!!!!

   1. Rik, daar ga je al: er bestaat geen X in Barçelona ( met een ç) en je scheert mensen niet over dezelfde kam en wees blij dat de nonnen hebben laten staat en niet hebben meegenomen. Pas op voor Fake News.

 16. die leraren die dit hebben gedaan zouden ontslagen moeten worden. Zulk soort gedrag is op geen enkele manier goed te praten. Straks gaan de andere kinderen ook nog meedoen met pesten en dan is het hek van de dam.
  Die kinderen hebben niks misdaan en hun ouders doen alleen hun werk.
  Dit is echt een vies spelletje die die leraren spelen.
  Ik woon toevallig in Cataluña en ik schaam me dood voor dit soort mensen

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken