skip to Main Content
Vreemde kaaimansnoek gevonden in vijver hartje centrum Marbella

Vreemde kaaimansnoek gevonden in vijver hartje centrum Marbella

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Werknemers van de gemeente Marbella aan de Costa del Sol hebben in het meer Estanque de La Represa in het midden van Marbella een in het Spaans hetende “pez coccodrillo” gevonden. In het Nederlands heet deze vis een kaaimansnoek of beensnoek, een vissoort die eigenlijk alleen voorkomt in zoetwaterrivieren in Canada, Panama en Mexico. Hoe de vreemde maar voor de mens niet gevaarlijke vis in het meer of grote vijver terecht is gekomen is niet bekend.

Het gaat in het geval van de kaaimansnoek in Marbella om een exemplaar van ongeveer twee meter die op een onbekende manier terecht is gekomen in het Estanque de La Represa. De Lepisosteus osseus is te herkennen aan zijn lange bek waarmee hij vissen vangt vanuit een hinderlaag tussen de waterplanten. Zijn langgerekte lichaam is bedekt met grote, ruitvormige ganoïde schubben. De rug- en aarsvin zijn ver naar achteren geplaatst. Op de kop bevinden zich beenplaten. De langgerekte kaken zijn voorzien van een groot aantal scherpe tanden. Hij kan een lengte bereiken van 2 meter en een gewicht tot 15 kilo.

Deze vissen hangen meestal bewegingsloos in het water. Komt er een nietsvermoedende prooi binnen bereik, dan slaan ze genadeloos toe en klemmen de prooi soms minutenlang tussen de kaken. Ze zijn niet geliefd bij vissers, omdat ze veel schade kunnen aanrichten aan de netten. De kaaimansnoek eet vooral eenden, grote vogels en andere grote vissen maar staat er niet om bekend dat hij mensen aanvalt.

Ondertussen is de grote “krokodillenvis” door medewerkers van het Animales Bioparc in Fuengirola uit het water gehaald en verplaatst naar een opvang in het dierenpark waar de vis onderzocht wordt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken