skip to Main Content
BTW op tampons en maandverband lager in Spanje
123rf

BTW op tampons en maandverband lager in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BTW op tampons en maandverband lager in Spanje

123rf

MADRID – De Spaanse regering wil de IVA (btw) op tampons en maandverband verlagen van de huidige 10% naar de extra lage IVA 4%. De Spaanse regering meent namelijk dat de vrouwelijke intieme hygiëne producten essentiële producten en artikelen voor eerste levensbehoefte zijn. Er wordt daarom ook wel gesproken van een IVA-rosa (roze btw).

Spanje heeft drie BTW-tarieven ofwel Impuesto sobre el Valor Añadido (IVA) te weten de algemene, de gereduceerde en de super gereduceerde. Het gaat om de “tipo general” van 21% op de meeste goederen en diensten. Het percentage van het “tipo reducido” van 10% wordt onder andere toegepast op water, etenswaren, apotheken, dierenspeciaalzaken, woningen, garages, transport van reizigers en het toerisme. Het “tipo superreducido” percentage van 4% is van toepassing op basisproducten voor eerste levensbehoefte zoals brood, eieren, kaas, melk, kranten en alles wat met een handicap te maken heeft, etc.

De maatregel wordt genomen omdat het in het geval van vrouwelijke intieme hygiëne producten gaat om “artikelen van eerste levensbehoeften” en om een ​​”ongelijkheid” te beëindigen. Deze BTW-verlaging is opgenomen in de volgende staatsbegroting waarover momenteel met de rest van de fracties wordt onderhandeld.

Dierenartsen

De Minister van Belastingzaken heeft ook gezegd dat men bezig is om de BTW voor veterinaire diensten van de huidige 21% te verlagen naar 10%, iets waar de Partij voor de Dieren PACMA al jaren voor strijd.

PACMA vindt het namelijk belachelijk dat alles wat met het doden van dieren bij het stierenvechten een verlaagde IVA heeft van 10% terwijl het redden van dieren een btw heeft van 21%. Met andere woorden, een maatschappij die zorg draagt voor het welzijn en de gezondheid van een dier moet meer betalen dan iemand die een dier doodt in de arena.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Het is toch belachelijk dat vrouwen voor het zelfde produkt meer moeten betalen, voor mannen is het altijd goedkoper. Dat is gewoon ongelijkheid en dat moet stoppen. Goed werk van de PSOE en ook vooral wat de prijzen betrefd bij de dierenartsen zeer goed werk van de PSOE. Belachelijk dat de PP het doden van dieren en de kosten daarvan op een laag tarief hebben laten staan dus ook dit moet gelijk getrokken worden en dus omlaag. Hopelijk gaat de PSOE nog meer PP puin ruimen en daar lijkt het gelukkig wel op.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken