MADRID – Paniek op de wereld want gedurende diverse uren was het vanwege een grote storing onmogelijk om op maandagavond gebruik te maken van WhatsApp, Messenger, Instagram en Facebook. De twee sociale netwerken en twee chatdiensten zijn onderdeel van Facebook. Miljoenen gebruikers konden niet met elkaar in contact komen of de laatste berichten lezen en ongetwijfeld zijn veel mensen in paniek geraakt. Maar hoeveel miljoenen gebruikers zijn er in Spanje?
Uit het rapport Digital 2021 van Hootsuite en We Are Social blijkt dat 80% van de inwoners van Spanje dagelijks gebruik maakt van social media netwerken. Terwijl 8 van de 10 personen Twitter, Facebook, Instagram of TikTok bekijken zitten 9 van de 10 Spanjaarden ook 6 uur op het internet. In het kort kan gezegd worden dat 8 van de 10 inwoners van Spanje gebruik maakt van social media waarbij WhatsApp het populairste is gevolgd door YouTube, Facebook en Instagram.
Als we kijken naar social media dan zijn er in Spanje 37,4 miljoen gebruikers wat 80% van de totale bevolking van 47 miljoen inwoners is. Tussen 2020 en 2021 is het social media gebruik met maar liefst 8,1 miljoen personen (+28%) toegenomen.
Bij de social media wordt het meest gebruik gemaakt van WhatsApp (89,5%) gevolgd door YouTube (89,3%), Facebook (79,2%), Instagram (69%), Twitter (52,6%), Facebook Messenger (45,1%), Linkedin (36%), Pinterest (33,7%), Skype (31,7%), TikTok (27,3%), Snapchat (18,7%), Twitch (17,4%), Telegram (17,2%(, WeChat (11,9%), Badoo (11,2%) en Tumblr (10,8%).
In aantallen: Instagram heeft meer dan 20 miljoen gebruikers in Spanje, Facebook heeft meer dan 22 miljoen gebruikers in Spanje en WhatsApp (wat niet echt een social media netwerk is maar een berichtendienst) heeft in Spanje meer dan 33 miljoen gebruikers. Twitter heeft iets meer dan 6 miljoen gebruikers terwijl TikTok 14 miljoen keer is gedownload (wat niet wil zeggen dat dit netwerk ook door iedereen gebruikt wordt).
Alternatieven
Als de drie meest gebruikte netwerken WhatsApp, Instagram en Facebook uit de lucht zijn vanwege een wereldwijde storing, dan gaan mensen op zoek naar alternatieven. Velen hebben hun account van Twitter, Telegram of TikTok gebruikt terwijl anderen maar videofilmpjes gaan kijken op YouTube. Muziek luisteren kan ook altijd nog via Spotify terwijl berichten verstuurd kunnen worden via de email of lekker ouderwets via een SMS-bericht. Uiteraard kun je ook gewoon iemand even bellen.
Alternatief: Signal
Als WhatsApp alternatief wordt veel geschreven over de smartphone app SIGNAL. Deze wordt sinds 2020 ook verplicht gebruikt bij de interne communicatie binnen alle afdelingen bij de Europese Commissie etc. SIGNAL is veel veiliger dan WhatsApp, werkt nagenoeg hetzelfde en is ook steeds populairder aan het worden. SIGNAL is opgezet door een non-profit organisatie dus er zijn geen advertenties en de informatie wordt niet doorverkocht of gebruikt voor commerciële doeleinden, iets wat je niet zeker weet bij WhatsApp want dat is eigendom van Facebook dat leeft van advertenties. Het nadeel is ongetwijfeld dat er maar weinig van jouw contacten zijn die ook SIGNAL gebruiken en dat maakt de communicatie dan lastig.
Andere alternatieven
Een ander alternatief voor Android telefoon gebruikers is de chat-app van Google zelf genaamd DUO om te videobellen en chatten. iOS en iPhone gebruikers kunnen natuurlijk altijd Facetimen en dan bestaat Skype ook nog. Er zijn dus alternatieven maar feit is dat waarschijnlijk al je contacten bij WhatsApp zitten en op Facebook of Instagram posten … misschien is het verstandig om ook te kijken naar andere en veiligere alternatieven (zoals de experts aanbevelen).