skip to Main Content
Andalusië gaat de strijd aan met het steeds groter wordende probleem van overgewicht

Andalusië gaat de strijd aan met het steeds groter wordende probleem van overgewicht

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – De regionale overheid van Andalusië, de Junta de Andalucía, heeft een wetsvoorstel aangenomen waarin vele maatregelen staan die bedoeld zijn om het overgewicht van de Andalusiërs te bestrijden en/of te voorkomen. Deze maatregelen zijn ook wel nodig omdat uit een onderzoek is gebleken dat 18,7% van de volwassenen en 22,5% bij de kinderen van de ruim 8,4 miljoen inwoners in de regio een overgewicht hebben. Deze problemen gelden natuurlijk niet alleen voor de Zuid Spaanse regio maar voor heel Spanje waar volgens andere onderzoeken bijna 40% of een derde van de Spanjaarden een overgewicht hebben.

Andalusië is de eerste autonome deelstaat die daadwerkelijk iets wil gaan doen tegen het overgewicht van haar miljoenen tellende bevolking. Daarom werd aan het einde van deze week een wetsvoorstel aangenomen waarin meerdere aandachtspunten staan vermeld die ervoor moeten gaan zorgen dat de Andalusiërs beter en gezonder gaan leven en het overgewicht of obesitas bestreden of voorkomen moet worden. Binnen zes maanden moet bekend worden of de nieuwe regels worden aangenomen of niet. Mocht dat zo zijn dan is Andalusië de eerste deelstaat van Spanje die actief iets aan het overgewicht zal gaan doen.

Gratis water

In het nieuwe wetsvoorstel zijn onder andere aanbevelingen van de Wereld Gezondheids Organisatie opgenomen. Zo moeten er meer en gezondere menu’s komen in de restaurants en moeten deze gratis water (geen kraanwater) aan de klanten geven, moet er meer promotie voor gezonder eten en lichaamsbeweging komen en wordt er een speciale instantie opgericht die de gezonde levensstijl onder de bevolking en bij bedrijven moet gaan promoten. Ook moet er gratis mineraalwater komen op de scholen in Andalusië zodat de kinderen niet zelf water meer hoeven te nemen van huis. Daarnaast zullen alle dikmakende en ongezonde producten uit bijvoorbeeld de automaten niet meer zijn toegestaan bij de scholen.

Toeristen

De toeristen in Andalusië zullen het verschil ook gaan merken aangezien men verplicht zal zijn om in de restaurants van de hotels gratis flessen of kannen met mineraalwater, dus geen kraanwater, te geven. Daarnaast moeten de menu’s in de hotels gezonder en beter gecontroleerd worden en moet te allen tijde bekend zijn bij de gasten wat er gegeten wordt en wat de eventuele ingrediënten zijn – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Verbaasd me niets dit resultaat met al die bolleria en frituras die gegeten worden hier, cholestorol, vet en suiker ten top. Nu maar hopen dat het initiatief aanslaat en zich gaat verbreiden, dat mensen positief verschil gaan merken en het ook echt de mentaliteit gaat veranderen. Nog een proces te gaan…

  2. Schitterend initiatief! ben positief, maar nu zien wat dat echt oplevert. Mijns inziens moet er heel veel gebeuren op de scholen. Verplicht iedere dag een stukje hardlopen bijvoorbeeld, zoals nu op een aantal Nederlandse scholen gedaan wordt. Vanuit de ouders hoef je niets te verwachten. De nieuwe generatie moet het gaan leren.

  3. Prima initiatief! En dan even doortrekken naar de voedselproducenten en het suiker en zout gehalte drastisch omlaag brengen zou helemaal fantastisch zijn!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken