skip to Main Content
Het anti-autogordel t-shirt wat een verkoopsucces is in Spanje

Het anti-autogordel t-shirt wat een verkoopsucces is in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse Guardia Civil heeft een nieuwe trend ontdekt in Spanje waar ze aardig door in de maling worden genomen. Het gaat om een “camiseta antimultas” ofwel een anti-autogordel-bekeuring t-shirt. Het is eigenlijk niets meer of minder dan een wit shirt met een zwarte balk die van linksboven naar rechtsonder loopt en zo een autogordel nabootst en het bekeuren kan voorkomen.

Waarom zou je als autorijder zo’n shirt willen hebben? Omdat de Guardia Civil en DGT (Spaanse verkeersdienst) op veel plaatsen in Spanje speciale camera’s hebben geplaatst die speciaal bedoeld zijn om te controleren of autobestuurders wel een autogordel dragen en deze personen eventueel te bekeuren als ze dat niet doen. Met het t-shirt lijkt het net of je een autogordel draagt en de camera de bestuurder dus niet zal bekeuren. Deze shirts worden voor zo’n 30 euro verkocht op websites als Amazon, Ebay en Milanuncios.

De Guardia Civil weet dat er mensen zijn die gebruik maken van deze shirts want ook al wordt het niet automatisch herkend door de camera’s en de computersoftware, handmatig is wel te zien of iemand een “camiseta antimultas” draagt of niet. De politie herinnert de gebruikers van deze shirts eraan dat het niet dragen van een autogordel weliswaar strafbaar is maar dat het niet dragen van een autogordel levensgevaarlijk kan zijn in het geval van een ongeluk. In Spanje zijn heel veel verkeersdoden te voorkomen als men de gordel om doet waarbij de verkeerspolitie aangeeft dat van de 1.131 doden in het verkeer in 2016 er 147 waren die geen autogordel om hadden.

Het rijden zonder autogordel kost in Spanje 200 euro aan verkeersboete en het verlies van 3 punten op een rijbewijs, met andere woorden dus een redelijk zware en dure straf. Ook bijrijders en andere inzittenden dienen een autogordel te dragen en ook dat kost 200 euro als dat niet gebeurt maar er worden geen punten op een rijbewijs ingehouden.

Op Twitter wil de Guardia Civil de gebruikers van dit “grappige” maar levensgevaarlijke t-shirt eraan herinneren dat het dragen hiervan weliswaar kan voorkomen dat je bekeurt wordt maar niet dat je kunt overlijden in het geval van een aanrijding.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Nooit begrepen waarom mensen geen gordel dragen. Het stoort niet, het zit niet in de weg en het kan je leven redden.

 2. Niels,
  Beetje vreemde redenering van je. Denk je nou echt dat o.a. de verkeersregelgeving is gemaakt voor kostenbesparing van de verzekeringsbranch? Nee beste man. Het is voor bescherming van de weggebruiker en de voetganger. Alleen domme mensen rijden zonder riem, steken een verkeersweg over bij rood licht voor de voetganger of maken bewust geen gebruik van een zeebra-oversteek.

 3. Automonteur schrijft , er zijn genoeg voorbeelden op internet te vinden waar je kan zien wat het effect is met of zonder autogordel . De snelheid laat zien hoe het letsel aan het lichaam van bestuurder en inzittenden er uit ziet. Zeer slecht en meestal dodelijk. Met gordel nog overlevingskansen. Letsel vrij komt nauwelijks voor met een ongeluk zonder gordel. Airbags geven geen garantie .
  Het is en blijft een hulpmiddel. Dus het is gewoon luiheid of macho grootdoenerij het rijden zonder autogordel. Het heeft niets te maken met geldklopperij.

  Trouwens als het bewijsbaar aantoonbaar is dat men geen autogordel droeg na het ongeval keert de verzekering niet uit. Alleen bij de tegenpartij als die het ongeval niet heeft veroorzaakt. Dat is dan twee keer pijn lijden . 1x herstel lichaam en 1x pijn in de portomonee. Als je het overleeft dat is nog maar de vraag.!

  Een tip laat geen onnodige rommel achter in de auto. Bijv. los gereedschap / harde voorwerpen . Dat kan van achter naar voren vliegen . Dat is moeilijk terug koppen. Hasta Luego.

 4. En wat is het volgende dat de overheid dan gaat verbieden? Geen kledij met opruiende of rascitische teksten, geen roze kledij voor mannen of verplicht veiligheidshelm en veiligheidsschoenen tijdens het rijden? Waar stopt het zeg? Dat ze dan bvb de autoindustrie verplichten om een ‘start-slot’ te plaatsen op de beugels van de gordels…

 5. kijk maar uit: slapenderwijs worden de burgers allerhande vrijheden ontnomen; de rechten van de mens zijn ver te zoeken; mensen, het gaat gewoon om geld, zodat verzekeraars minder schade hoeven uit te keren, werkgevers minder ziekteverzuim hoeven op te vangen, en zo voorts; allemaal zeer plausibel, maar waar is ons zelfbeschikkingsrecht ? ik heb jaren legaal zonder gordel gereden en heb de destijds omstreden invoering meegemaakt medio jaren ’70; ik steun het protest.

  1. Het probleem is dat mensen lastige dieren zijn. Als ze eenmaal iets gewoon zijn, dan is het moeilijk hun gedrag te veranderen, zelf als die aanpassing minimaal is. En jammer genoeg is geld de enige manier waarmee men mensen blijkbaar andere trucjes kan aanleren.

   Als je geen gordel wilt dragen en met je kop door je voorruit vliegt ( het is niet omdat je een veilige of goede bestuurder bent , dat een ongeluk niet kan gebeuren ), dan moet je ook maar instaan voor de kosten.

   Als mensen niet willen leren, moeten ze maar voelen. Beter dat ze het in hun portemonnee voelen dan, dan later de staat veel meer geld afhandig maken bij een ongeval.

   Wie rondrijd als grote jan zonder gordel mag bij een ongeval nooit 1 cent van de staat krijgen. Ambulance … tja, de extra kosten dat ze hebben wegens de grotere medische nood moet je maar uit je zak betalen. Ziekenhuis, idem. Werkloos … tja, met een gordel een paar dagen werkloos vs weken of maanden zonder. Tja …geen geld buiten die eerst paar dagen. Permanent handicap? Geen geld. Simpel als dat. We zullen zien hoe snel mensen hun zelfbeschikkingsrecht gaan laten vallen.

 6. Ben het volkomen eens met de stelling van supporter. Dergelijke shirts moeten gewoonweg verboden worden en bij het gebruik daarvan de boete nog hoger maken.

 7. Als passagier heb je al helemaal niets aan z’n t-shirt, of zijn ze ook gespiegeld te koop?

  1. Achterstevoren in de auto gaan zitten of shirt binnenstebuiten aantrekken.

 8. kunnen ze de bedrijven die dit soort t-shirts verkopen niet vervolgen en verbieden dat ze dit nog doen? een autogordel dragen is toch veel veiliger, dit is nu toch al meermaals bewezen.
  natuurlijk vallen er nog doden met gordel, dat is onvermijdelijk.
  van mij mogen de boetes nog hoger en als ze al iemand betrappen mogen ze gerust hun rijbewijs afnemen, dit zou een goed signaal zijn naar alle andere bestuurders.
  de wet is wet dus altijd gordel dragen.

  1. Nou, we hebben geprobeerd de t-shirts te zoeken op de webwinkels maar kunnen ze voorlopig nergens vinden dus … we weten niet of ze uitverkocht zijn of verwijderd.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken